Cum combati obiceiul de a manca noaptea?

Este unul dintre cele mai frecvent intalnite - dar din pacate, si unul dintre cele mai daunatoare - obiceiuri alimentare.

Este unul dintre cele mai frecvent intalnite - dar din pacate, si unul dintre cele mai daunatoare - obiceiuri alimentare. In categoria aceasta se incadreaza mai multe tipuri de comportament.

De exemplu, fie cinezi la ore foarte tarzii, fie te trezesti in timpul noptii cu senzatia acuta de foame si bajbai spre frigider, rontaind ce ai la indemana (si adesea, acest "la indemana" desemneaza fie niste snacks-uri, fie un sandvis facut la repezeala si cu multe calorii.

Iti dai seama care este ideea, nu? Situatia nu ar fi nici pe departe problematica daca ai manca doua-trei fructe, o salata de legume sau un iaurt degresat. Insa nu se intampla astfel, si tocmai din aceasta cauza cantarul pare sa o ia razna cateodata.

De acord, unul dintre motivele principale consta in lipsa timpului. Dar gandeste-te: nu este vorba mai degraba de o organizare defectuoasa a acestuia? In primul rand, cina se ia cu minimum doua ore inainte de a merge la culcare; astfel, somnul nu va fi perturbat ca urmare a procesului de digestie.

In alta ordine de idei, site-ul ivillage.com iti propune o serie de metode cu ajutorul carora nu-ti va mai fi atat de foame la lasarea serii.

  • Pranzul ar trebui sa fie cea mai importanta si mai consistenta masa a zilei. Proteinele, fibrele si carbohidratii nu ar trebui sa-ti lipseasca. Daca vei proceda astfel, ai toate sansele ca la cina sa te simti foarte bine cu un bol de cereale cu lapte degresat sau cu un mar.

  • Daca stii ca nu vei putea sa rezisti ispitei de a rontai, pregateste-ti din timp meniul, numarand pe cat posibil caloriile si axandu-te pe cat mai multe cruditati si produse lactate sarace in grasimi. Daca foamea nu este determinata de alte cauze (cum ar fi o sarcina ori stresul), senzatia de satietate ar trebui sa persiste pana in dimineata zilei urmatoare.

  • In cazul in care, uitandu-te la televizor de pilda, stii ca nu te poti abtine sa rontai, sunt de preferat fructele confiate.
    Nu e o alegere prea fericita pentru silueta, dar este oricum o alternativa de preferat frloricelelor de porumb, de pilda. Pentru ca tot a venit vorba, ar fi bine sa renunti macar pentru o perioada la televizor; citeste o carte in schimb. Tentatia de a ciuguli va fi considerabil diminuata. Exceptia este atunci cand urmaresti o emisiune in timp ce pedalezi pe bicicleta medicala sau mergi pe stepper.

  • Pana la urma, pe undeva este vorba si despre un factor de natura psihologica; in timpul zilei, majoritatea reusim sa ne stapanim si sa nu consumam decat alimente sarace in calorii; cand ajungem acasa, parca se produce un "declic" si de multe ori nu mai tinem cont de ceea ce ne-am propus. Asa incat incearca sa-ti satisfaci micile capricii gastronomice, pentru a nu cadea in capcana tentatiei "fructului oprit".

  • In masura in care acest lucru este posibil, evita consumul de alcool dupa lasarea serii.
    Nu numai ca bauturile alcoolice sunt destul de bogate in calorii, dar duc la cresterea apetitului.


Una dintre greselile pe care le fac multe persoane consta in alimentarea necorespunzatoare pe parcursul zilei (acest lucru se intampla preponderent pe parcursul unui regim). Nu este de mirare ca la ora cinei simti ca "mori" de foame si ai manca tot ce vezi in fata ochilor.

Tocmai de aceea este bine sa mananci echilibrat si sa nu omiti niciodata micul dejun. Daca ai chef si de putina matematica, iti recomandam ca doua treimi din aportul caloric total pe zi sa fie consumate inainte de ora cinei. Altfel spus, micul dejun, pranzul si eventualele gustari ar trebui sa insumeze circa 1000 de calorii, iar cina - maximum 500.

Pe de alta parte, mancatul excesiv este un raspuns tipic al organismului la stres.

Multe persoane isi regasesc starea de confort in fata unui farfurii pline. Poti preveni aceasta situatie in urmatoarele moduri:

  • Redu cat mai mult consumul de cofeina, intrucat este un excitant si iti va accentua starea de nervozitate.
  • Bea sucuri naturale din fructe si legume; acestea actioneaza ca niste adevarate "injectii de energie".
  • Exercitiul fizic ar trebui sa fie nelipsit.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ynuta pe 7 Apr 2008, 19:13
    secretul este

    eu am descoperit ca,pt a nu mai manca seara trebuie sa consumi multa apa pe zi.multe persoane spun ca nu pot bea apa pt ca nu li sete,nici nu trebe sa iti fie sete bei apa incontinuu si dupa ora 7 nu mai mananci nimic!e greu dar doar o saptaman ca pe urma trece! eu asa fac

    0
    0

  • andreea_radean pe 1 Apr 2008, 13:04
    mancatul noaptea si nu numai

    am vazut ca ne sfatuiti sa mancam cereale seara. cerealele se mananca dimineata. fructele la fel se mananca pana sa zicem la ora 2 si inainte si dupa ce se mananca fructele trebuie lasata o pauza de cel putin 30 min. ele se digera altfel. seara trebuie mancat ceva ce are vitamina K (potasiu), un iaurt sau o banana de ex. dau senzatie de satietate. dupa cum vedeti detinem informatii diferite. ele difera de la nutritionist la nutritionist. cum sa facem oare?

    0
    1

  • deea pe 31 Mar 2008, 20:02
    dificil

    si ce te faci cand nu poti adormi cu stomacul gol, fara sa fi mancat ceva cu cel mult 2 ore inainte sa mergi la somn? intr-o noapte nu am reusit sa adorm din cauza ca am mancat un mar in locul a 2 sandwich-uri de ex....

    1
    0

  • rozi pe 28 Mar 2008, 18:23
    ultima masa din zi

    Aveti perfecta dreptate. Toti stim ce e bine si ce nu ,dar .......

    0
    0

  • felicia pe 28 Mar 2008, 15:49
    marpha

    de exemplu aseara mi se facuse foame pt ca nu mancasem decat la pranzs si am dormit toata ziua ! la cina am bagat in mine nijte ciorbita fara paine ceea ce nu a fost suficient! amr eusit sa ma abitin cu gandul la micul dejun consistent de a doua zi! sunt de parere ca alimentele bogate in calorii ar trenui consumate la pranz iar seara salate @sau frcute crude! am inceput acest regim de o sapt si vreau sa va spun ca numarul kilogramelor indicate de cantar s-a redus considerabil:puneti accesntul pe rosii castraveti morcovi dovlecei si ardei grasi seara si lactate usareprecum iarturile SEARA! E f bun sfatul tau :) eu am descoperit singura acest truc si e bine ca mai este cineva de parere cu mine !multumim eva :D

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod