Culorile din farfurie

Ai citit zeci de texte despre ce inseamna sa mananci sanatos si benefiicile acestui lucru. Nu spun ca cele de mai jos sunt informatii inedite, dar garantez ca este vorba despre o alta abordare.
Ai citit zeci de texte despre ce inseamna sa mananci sanatos si benefiicile acestui lucru. Nu spun ca cele de mai jos sunt informatii inedite, dar garantez ca este vorba despre o alta abordare. Sa mananci sanatos nu te va ajuta sa arati la 60 de ani ca la 20 si nici nu-ti aduce viata fara de moarte, dar iti garanteaza o viata activa, buna, un tonus general care sa te ajute sa depasesti suferintele cronice sau acute, mai mult sau mai putin inerente.

In plus, toate produsele de consum despre care iti voi povesti sunt accesibile, le gasesti in orice piata de cartier sau in orice magazin.

Stii indemnul care apare la finalul calupurilor de publicitate: "Evitati consumul de zahar, sare si grasimi". Televiziunile occidentale au o alta varianta, care suna aproximativ asa: "Evitati grasimile si mancati, in fiecare zi, cel putin cinci fructe si legume".
Despre acest lucru vreau sa vorbim. Occidentalii au impartit fructele si legumele pe culori, dupa cele din curcubeu, pentru ca studiile au dovedit ca fructele si legumele care intra in aceasi categorie de "culoare" aduc beneficii similare organismului. Regula este de a consuma in fiecare zi fructe si legume de cel putin trei culori. Oricare combinatie aduce aportul de vitamine si minerale necesar.

Rosu


Fructe si legume rosii - cirese, visine, zmeura, capsune, rosii, ardei rosii - iuti sau cei grasi, pepene verde, ridichi, varza rosie, unele soiuri de mere si struguri si inca altele sunt toate bogate in licopene, substante capabile sa previna aparitia cancerului (mai ales a celui din sfera genitala masculina si feminina), vitamina A, au efecte benefice asupra sangelui si sistemului imunitar. In plus, mentin inima sanatoasa, stimuleaza memoria si previn bolile cronice ale batranetii (artrite si reumatism, arteroscleroza, diabet, osteoporoza).

Galben si portocaliu


Evident, toate citricele, caisele, piersicile, pepenele galben, ananasul, dovleacul, ardeii galbeni, morcovii, dar si rosiile portocalii si galbene.

Sunt bogate in vitamina C, betacaroten, precursorul vitaminei A - bun pentru ochi, si toate reprezinta un fel de medicament de intretinere impotriva bolilor de inima si a cancerelor din sfera digestiva.


Verde


Tot ceea ce este comestibil si are culoare verde este bogat in luteina, o substanta care intretine celulele de la nivelul ochiului (si care asigura sensibilitatea vizuala), intretin celulele nervoase, sunt benefice pentru piele si sustin functia cardiaca, dar si functia hepatica. Previn dezvoltarea maladiilor maligne la nivel hepatic si pancreatic.

Sunt, toate, bogate in omega-3, acid folic, fier natural (usor de absorbit si de asimilat de organism), vitamina C - niciodata prea multa, si, in plus, aduc un aport crescut de fibre.

Din aceasta categorie fac parte: castravetele, dovlecelul, broccoli, spanacul, mazarea, fasolea verde, ardeii verzi, urzicile, ceapa verde si frunzele de telina, salata, kiwi, soiuri de pere, mere si struguri etc.

Maro si alb


Nu sunt ele culori ale curcubeului, dar sunt foarte bune in... farfurie.
Sunt bogate in vitamine din seria B, fibre si minerale pretioase - magneziu, calciu si zinc.

In aceasta categorie intra: cartofii, conopida, ceapa, usturoiul, ciupercile, fasolea uscata, bananele, dar si perele. Sunt deosebit de eficiente in combaterea maladiilor cardiace si a bolilor de stomac.

Mov si albastru


Antioxidantii si fenolii rari si benefici organismului se gasesc in toate fructele si legumele mov-albastre. Ma refer la prune, struguri negri, mure, afine, fructe de soc si alte fructe de padure. Au efecte regenerative, sunt tonice generale si stimuleaza imunitatea. Sunt toate pline de vitamine si se pastreaza perfect daca sunt conservate prin inghet. Principiile active ale acestor fructe minunate se pastreaza si in gemuri si dulceturi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod