Citesti informatiile nutritionale de pe eticheta?

 

  • Glucide/carbohidrati din care zaharuri: zaharurile din alimentatia zilnica provin din diferite surse, unele evidente precum cele din dulciuri sau din ceaiul sau cafeaua de dimineata in care s-a adaugat zahar; altele sunt intrinseci, ca de exemplu zaharurile din surse naturale precum fructe, sucuri de fructe si lapte. Chiar daca ne place sa folosim zaharul pentru a da savoare gustarilor, trebuie sa ne incadram in cantitatea zilnica estimata.

 

  • Lipide/Grasimi: adesea, pe etichete apar doua tipuri de grasimi/lipide: saturate – in principal de origine animala si nesaturate, in principal, de origine vegetala sau din peste.
    O alimentatie echilibrata trebuie sa contina o anumita cantitate de grasimi/lipide, dar nu mai mult decat cantitatea zilnica estimata. Este preferabil sa optam pentru cele nesaturate, adica acele lipide pe care le gasim in peste gras, alune si seminte, avocado si floarea-soarelui, seminte de rapita sau ulei de masline.

 

  • Lipide /Grasimi saturate: alimentele care contin o cantitate foarte mare de grasimi/lipide saturate precum carnea grasa, unele produse de patiserie, untul si smantana, pot creste nivelul colesterolului atunci cand sunt consumate in exces, fapt ce conduce la cresterea posibilitatii aparitiei unei boli cardiace.
    Cantitatea Zilnica Estimata pentru acest nutrient nu trebuie depasita.

 

  • Fibrele alimentare sunt importante pentru sanatate, ele asigurand senzatia de satietate, retinerea apei in tubul digestiv, un tranzit intestinal normal, un suport pentru dezvoltarea bacteriilor ce alcatuiesc flora intestinala - in concluzie, o desfasurare normala a proceselor din tubul digestiv.

 

  • Sarea pe care multi dintre noi o consumam in jur de 9g de sare pe zi – cu 50% mai mult decat CZE. Excesul de sare din alimentatie a fost adesea asociat cu tensiunea ridicata si cu bolile cardiace, astfel ca ar trebui sa tintim spre un gramaj sub CZE-ul stabilit.

 

  • Sodiu: principalul furnizor de sodiu pentru organism este sarea de bucatarie, in care acest mineral reprezinta 39%.
    La acoperirea necesarului zilnic de sodiu contribuie si sodiul natural. Valorosul sodiu natural se regaseste indeosebi in alimente de origine vegetala (ridiche roz, fasole si mazare, cartofi, dovlecei, varza etc.), precum si in unele produse alimentare de origine animala (lapte si produse lactate, oua, carne de vita etc).
Mai multe detalii poti sa gasesti si pe site-ul www.cecontine.ro

Exemplu de eticheta
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ADY pe 24 Oct 2012, 23:10
    ATENTIE!!

    incurcati ingredientele produsului cu informatiile nutritionale

    0
    0

  • ADY pe 24 Oct 2012, 23:07
    eroare

    Informatiile nutritionale sunt una, ce contine alimentul e alta mancare de peste! "Se intampla des sa cumperi un produs fara sa citesti informatiile nutritionale? De ce? Chiar nu te intereseaza sa stii ce contine alimentul cumparat? " aceasta fraza este eronata

    0
    0

  • rapsod pe 18 Ian 2010, 15:01
    Lipsa informatiilor complete

    Din pacate nu avem organe care sa ii determine sa scrie absolut tot ce contine fiecare produs aflat in raft.!!!

    0
    0

  • dinella pe 22 Dec 2009, 08:32
    Citesti informatiile nutitionale de pe eticheta

    Din pacate majoritatea etichetelor sunt atat de prost concepute, facute, nu stiu cum sa spun. Scrisul este extrem de mic incat in momentul in care vrei sa citesti ce-i scris pe eticheta iti trebuie pur si simplu o lupa. Personal cred ca este o batjocura la adresa cumparatorului, o lipsa de respect si o treaba facuta ca sa fie. E bine ca cel ce cumpara sa fie informat si sa stie in fond pe ce da banii. Si nu uitati ca avem multi oamni bolnavi, cardiaci, hipertensivi,

    0
    0

  • victo_53 pe 19 Dec 2009, 16:17
    super articol

    FOARTE INTERESANT SI UTIL.MULTUMESC!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod