Cerealele te ajuta sa combati astenia de toamna

O data cu venirea toamnei, se face tot mai simtita astenia de toamna - o stare de oboseala generala, insotita de slabiciune fizica, uneori stari de ameteala si incapacitate de concentrare, fara cauze bine definite. Desi se pare ca ti-ai implinit somnul si nu ai lucrat prea intens la serviciu, dimineata te simti epuizata si cafeaua nu are nici un efect. De ce? Fiindca organismul se adapteaza mai greu la diferentele de temperatura, mai ales cand acestea sunt foarte bruste.

Dar obligatiile profesionale si cele familiale nu tin cont de aceste aspecte! Esti solicitata la maximum, atat la serviciu cat si acasa. Cum ti-ai putea ajuta organismul sa depaseasca aceasta perioada dificila? Desigur, printr-o alimentatie corespunzatoare si foarte bine structurata.
Este recomandabil sa reduci consumul de paste fainoase si dulciuri, substituindu-le cu toate sursele de vitamine accesibile.

Cerealele reprezinta o combinatie ideala de vitamine si minerale, ceea ce ne va ajuta sa avem energia necesara in aceasta perioada. Este recomandabil sa consumam zilnic o portie de cereale cu lapte sau iaurt. Gustoase si usor de preparat, cerealele contin fibre, minerale, vitamine si carbohidrati, fiind foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit al sanatatii.

Vitaminele sunt substante organice indispensabile functionarii normale a organismului si care, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate in cadrul metabolismului intern.
Ele regleaza metabolismul prin sistemele enzimatice, lipsa unei vitamine putand deregla intregul organism. Este important de stiut ca vitaminele nu isi pot indeplini rolul in organism in lipsa celorlalte substante nutritive, mai ales a mineralelor.

Natura este o sursa generoasa de vitamine, care se gasesc in produse de origine vegetala, cum sunt fructele, legumele, cerealele, sau in produse de origine animala, precum carnea, brinza, laptele sau ouale.

Necesarul de vitamine depinde de varsta, sex, starea fiziologica, tipul de profesie, modul de petrecere a timpului liber. Acoperirea necesarului zilnic de vitamine prin alimente depinde de modul de preparare a alimentelor.
Majoritatea alimentelor pe care le consumam isi pierd o buna parte din cantitatea initiala de vitamine in cursul prelucrarii culinare sau industriale. Uneori, aceasta pierdere poate fi de 100 la suta.

Cerealele sunt foarte bogate in vitamine si substante minerale. Principalele vitamine prezente in continutul cerealelor sunt vitaminele complexului B (B1 - tiamina, B2 - riboflavina, B3 - vitamina PP sau nicotinamida, B5 - acidul pantotenic, B6 - piridoxina, B12 - cobalamina, acidul folic) si vitamina C.

Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta. Astfel apar probleme ale vederii, ale pielii, rahitism, anemie, scorbut, sterilitate.
Absenta completa a unei vitamine se numeste avitaminoza si poate cauza decesul. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza, sau un exces de vitamine, numit hipervitaminoza.

Primele semne ale carentei de vitamine in organism sunt lipsa poftei de m
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod