Cerealele - aliatele siluetei tale!

"De regula, obiceiul de a la servi la micul dejun se asociaza cu cresterea randamentului fizic si intelectual in prima parte a zilei", a explicat Dr. Radulian, adaugand apoi ca "pentru copii se recomanda cereale integrale in special la micul dejun, datorita aportului de energie si substante nutritive, care le asigura rezultate mai bune la scoala".

Cerealele integrale, "portia" ta de sanatate...

Asa cum ne-a explicat medicul nutritionist, o dieta echilibrata presupune reprezentarea optima a principiilor nutritive de baza (proteine, glucide, lipide, vitamine si elemente minerale) in cele trei mese principale, pe parcursul unei zile, la care se mai pot adauga 1-2 gustari.

Astfel, produsele cerealiere nu trebuie sa lipseasca din alimentatia intregii familii, deoarece ele sunt situate chiar la baza "piramidei alimentelor", cu un aport recomandat de 6-10 portii/zi, din care cel putin trei portii sa fie reprezentate de cereale integrale, potrivit "US Dietary Recommendations" (2004).

"Cerealele integrale ofera glucide complexe (fibre alimentare), vitamine din grupul B, minerale, precum fosforul, potasiul, magneziul, fierul, cuprul sau zincul, dar si antioxidanti (vitamina E si seleniu) si fitonutrienti; de aceea ele sunt recomandate de nutritionisti tuturor persoanelor, indiferent de varsta.", a afirmat Dr.

Radulian.

Parte integrata unei alimentatii sanatoase si echilibrate, cerealele integrale si-au dovedit efectul benefic in eliminarea kilogramelor in plus, dar si in ameliorarea unor afectiuni serioase.

"O alimentatie dezechilibrata in principii nutritive (multe grasimi, zahar sau sare) determina un aport caloric suplimentar si exces ponderal. Cu cat dieta zilnica este mai aproape de recomandarile 'piramidei alimentatiei', cu atat riscul bolilor cronice, generate de aportul inadecvat de nutrienti, va fi mai mic.", a subliniat medicul nutritionist.

"Studiile epidemiologice au aratat ca cereale integrale, datorita valorii lor nutritive, se recomanda pentru profilaxia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, obezitatii si cancerului.

Pentru copii, cerealele integrale reprezinta alegerea ideala pentru micul dejun, o portie de cereale cu lapte asigurand, in plus, si calciul necesar cresterii si dezvoltarii armonioase.", a completat Dr. Radulian.

Cerealele, in cifre...

Daca in Romania nu s-a impus inca obiceiul sanatos de a consuma cereale integrale zilnic, desi un segment tot mai semnificativ din populatie ar putea sa ma contrazica, in tarile din vestul Europei consumul de cereale a devenit deja o "traditie".

Astfel, 65% dintre copiii suedezi si aproape 80% dintre cei englezi consuma cereale la micul dejun, in timp ce in Irlanda si Marea Britanie cerealele se consuma de 5-6 ori pe saptamana, potrivit studiului britanic "National Diet and Nutrient Survey of Young People", realizat pe segmentul de varsta 4-18 ani, in anul 2000.

Cerealele "ready-to-eat", de exemplu, sunt o optiune excelenta pentru mentinerea unei diete echilibrate.

"Se recomanda cereale integrale la micul dejun datorita aportului crescut de glucide complexe, fortifierii cu vitamine si minerale (B, Ca, Fe) si aportului scazut de calorii si grasimi saturate.", a explicat Prof. Dr. Radulian.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gina pe 10 Oct 2010, 20:10
    cum triseaza unii pentru a parea Profesor

    Am aflat cu stupoare rezidenta fiind in Institutul de Diabet, ca Dna Prof Gabriela Radulian se foloseste de titlul de Prof la Catedra de Igiena a Facultatii de Stomatologie alaturandu-l de acela de "medic primar diabet" ca sa induca in eroare opinia publica: vrea sa para Profesor de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Pacat ca se permite asa ceva si Societatea de Diabet, Colegiul Medicilor, Institutul de Diabet nu iau atitudine pentru a preveni astfel de abuzuri. Mai nou dna medic primar conduce doctor in "Diabet si Nutritie" cu toate ca este doar medic primar. Ar fi trebuit sa conduca doctorat in "Igiena". De! In Romania totul este posibil...

    0
    0

  • ReD pe 14 Aug 2009, 12:01
    JC

    Ma sincer voi sunteti dezinformati? Chiar credeti ca cerealele Nestel / Chocapic / Nestel Fitness / Fulgi de Porumb sunt bune pentru slabit sau sanatoase???? Acestea toate sunt cereale procesate si pline de zahararuri. Singurele cereale bune si semi-integrale sunt cele din muesli, dar cautati fara zahar daca tineti la dieta dumneavoastra. Tineti minte: cerelalele sunt integrale daca contin totul: de la coaja la germeni: adica pe scurt daca le pui in apa si incoltesc sunt integrale, altfel fix p**a! Si inca ceva: daca mancati cereale, mancati cu lapte gras: NU folositi lapte degresat, este degeaba. Acel 1.5% grasime diferenta nu o sa va ingrase, ci chiar din contra.

    0
    0

  • cacucilacram_B pe 14 Apr 2009, 15:35
    BUNA

    AM O PARERE F. DESPRE SFATURILE EVEI

    0
    0

  • nyyna_nina pe 13 Apr 2009, 17:49
    cerealele aliatul siluetei tale

    cerealele ciocapic suntn bune pentru silueta

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod