Cercetătorii italieni au găsit ecuația pentru pizza perfectă


Dacă îți dorești să mănânci cea mai bună pizza din lume din punct de vedere științific, ai două variante.
Prima este să zbori la Roma și să comanzi o pizza Margherita care iese direct din cuptorul special. Iar a doua variantă este să rezolvi o ecuație termodinamică nu chiar simplă pentru a simula acea pizza delicioasă italiană în cuptorul tău de acasă. Cercetătorii italieni au găsit ecuația pentru pizza perfectă, pe care o poți aplica și tu în propria bucătărie. Iată despre ce este vorba!

Care este ecuația pentru pizza perfectă potrivit cercetătorilor italieni?


Aceasta este premisa de bază a unei noi lucrări intitulate "The Physics of Baking Good Pizza" și publicate la începutul acestui an. În studiu, doi fizicieni (Andrey Varlamov de la Institute of Superconductors, Oxides and Other Innovative Materials and Devices din Roma și Andreas Glatz de la Northern Illinois University) și un antropolog alimentar (Sergio Grasso, autor și regizor în Roma) și-au adus aminte de rețetele de pizza pe care le-au încercat când lucrau cu toții la Roma.

Pizza preferată a celor trei a fost o pizza simplă Margherita, făcută cu roșii, mozzarella și busuioc (reprezentând steagul italian cu roșu, alb și verde).
Aceasta a fost preparată și gătită într-un cuptor de cărămidă. În exact 2 minute, autorii au văzut că bucătarii din Roma transformă bilele de aluat în pizze acoperite cu brânză. 

Secretul, conform unui pizzer bine informat, stă în fizica cuptorului de cărămidă. Cu un foc pe lemne care arde într-un colț, căldura radiază uniform prin pereții curbați și baza de piatră a cuptorului, asigurând o coacere uniformă pe toate părțile. În condiții ideale, o singură pizza Margherita ar putea fi coaptă la perfecțiune în exact 2 minute într-un cuptor de cărămidă încălzit la 330 de grade Celsius. În cazul în care adaosurile suplimentare necesită timp suplimentar de coacere, unii pizzeri pot ridica pizza pe o bucată de lemn sau aluminiu timp de încă 30 de secunde pentru a expune pizza doar la căldura din aer și pentru a preveni arderea acesteia pe fund.

Dar probabil că nu ai un cuptor din cărămidă acasă, ca orice om normal.
De aceea, autorii au descris modul în care ai putea să simulezi perfecțiunea pizzei din Roma într-un cuptor electric standard, cu ajutorul fizicii.

Dacă gătești într-un cuptor electric, este posibil ca pizza ta să se sprijine pe o tavă metalică sau pe un suport de copt. Conductibilitatea termică a metalului este semnificativ mai puternică decât a cărămizii, așa că partea de jos a pizzei va absorbi căldura mult mai repede decât restul preparatului. Coacerea aluatului la 330 de grade Celsius pentru 2 minute va transforma pizza ta în cărbune. 

Folosind o ecuație termodinamică, autorii au stabilit că o pizza gătită într-un cuptor electric ar putea îndeplini condiții similare cu o pizza gătită într-un cuptor din cărămidă, prin micșorarea căldurii la 230 de grade Celsius timp de 170 de secunde.
Cu toate acestea, autorii au scos în evidență faptul că orice pizza care are mai multe ingrediente cu un conținut mai mare de apă (în principiu orice legumă) trebuie să stea mai mult în cuptor, deoarece pizza va da mai multă căldură înapoi cuptorului prin evaporare.

Autorii au ajuns la concluzia că o pizza făcută acasă nu va fi perfectă, dar fizica te poate ajuta să faci un pas destul de mare în direcția bună. 

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod