Ceaiul verde si tulburarile digestive

Ceaiul verde actioneaza impotriva unor tulburari digestive precum arsuri la stomac (pirosis), gastrita, iritatii ale stomacului, eructatii si diaree.
El trebuie baut in timpul mesei, incet si cu inghitituri mici, caci astfel poate actiona cel mai bine impotriva aciditatii continutului stomacal. Dupa o mancare bogata in grasimi, de exemplu, pot aparea arsuri la stomac din cazua aciditatii, care se intoarce in esofag. Deoarece ceaiul verde face parte din categoria alimentelor cu efect bazic, una sau doua cesti baute la masa pot diminua gradul de aciditate a stomacului.

Indicatie

O alimentatie prea bogata in carne, mezeluri, produse lactate si dulciuri duce la o hiperaciditate generala a corpului.
Incercati sa reduceti consumul acestor alimente si sa inlocuiti pe cat posibil alte bauturi cu ceaiul verde.

Diareea este cauzata de cele mai multe ori de stres, infectii bacteriene sau o alimentatie gresita. Si alergiile fata de anumite alimente pot sta la originea durerilor de burta si a diareei. De asemenea, ea poate fi un simptom pentru o inflamatie serioasa a intestinelor. Ceaiul verde ajuta la reglarea functiei intestinului. Continutul sau de vitamina C, flavone si saponine combate inflamatiile, iar substantele tanante extrag surplusul de apa din continutul intestinal, cu rezultatul ca se reduce pierderea de lichid.
Pentru extragerea a cat mai multor substante tanante, persoana suferinda de diaree trebuie sa arunce prima infuzie si s-o foloseasca numai pe cea de-a doua, pe care o va lasa sa stea cel putin cinci minute.

Ceaiul verde este bun si pentru lipsa poftei de mancare. Cauzele acesteia, la copii sau la adulti, sunt adesea stresul si grijile, sedentarismul si amortirea nervilor gustativi in urma consumului exagerat de alimente dulci sau picante. Prin substantele amare pe care le contine, ceaiul verde stimuleaza centrul foamei din creier si antreneaza simtul gustativ pentru o distinctie de finete intre alimente.
Persoanele care sufera de lipsa poftei de mancare trebuie intotdeauna sa lase ceaiul sa stea circa 5 minute inainte de a-l bea, caci astfel in infuzie vor trece mai multe substante tanante. Ceaiul va fi baut in liniste, cu inghitituri mici, inainte de masa.

Substantele tanante din ceaiul verde au un efect calmant asupra tractului stomac-intestin, protejeaza mucoasele acestuia de bacteriile daunatoare si elimina excesul de aciditate din stomac. Daca stomacul este sensibil, se va bea intotdeauna ceai verde la masa, dar numai a doua si a treia infuzie, care se vor lasa de fiecare data sa stea cate 5 minute.

Informatiile au fost preluate din cartea "Ceaiul verde.
Alinare pentru trup si suflet", trad de Walter Fotescu, Bucuresti, Editura Niculescu, 2005, www.niculescu.ro
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vlad pe 22 Iul 2009, 10:35
    mda

    Aici zice exact opusul: Drink tea in between meals. Avoid drinking tea with a meal or half an hour afterwards. http://www.amazing-green-tea.com/green-tea-and-stomach-gastric-irritation.html

    0
    0

  • manuela pe 6 Ian 2008, 21:14
    Ceai verde

    Beau ceai verde zilnic, 2 cani combinat cu vitamina C - efectul este vizibil in curatirea tenului de petele de batranete care mi-au disparut de pe fata.

    0
    0

  • anusca camelia pe 19 Dec 2006, 12:59
    nevralgia de trigemeni

    aceasta durere violenta chiar nu poate fi tratata cu nimic? am incercat si carbamazepina si alte medicamente si nu a dat rezultate. nici un medic nu a reusit sa ma trateze. ce sfat imi dati???

    0
    0

  • divile pe 25 Sep 2006, 22:33
    gabryel

    Cred ca ceaiul verde este un perfect inlocuitor al cafelei pentru ca are efect energizant.Am observat insa ca are efect calmant pentru colon iritat.Eu folosesc ceai verde rusesc.Au mai multe feluri cu arome adevarate.

    0
    0

  • diana pe 7 Mai 2006, 17:23
    efectele ceaiului verde

    este oarte bun eu am reusit sa slabesc cu ajutorul lui si sa imi reglez functiile intestinului gros si tot odata sa si curat intestinele de resturi fecale

    0
    0

  • traienutz pe 19 Ian 2006, 17:49
    cred ca...

    Cred ca ceaiul verde este un perfect inlocuitor al cafelei pentru ca are efect energizant.Am observat insa ca are efect calmant pentru colon iritat.Eu folosesc ceai verde rusesc.Au mai multe feluri cu arome adevarate.

    0
    0

  • allyss pe 19 Ian 2006, 17:49
    Doar ceaiul verde m-a ajutat

    Multi ani de zile sufeream de constipatie cronica.Nu m-au ajutat nici un fel de medicamente si nici macar metode naturale(fructe,legume,lactate...).Am incercat multe ceaiuri recomandate de medici dar nici ele nu si-au facut efectul.Am citit despre ceaiul verde si l-am incercat.De atunci nu mai renunt la el.E singurul care m-a ajutat impotriva constipatiei cronice!

    0
    0

  • mialebadita pe 19 Ian 2006, 17:49
    As dori..

    As dori sa ma bucur de toate binefacerile'ceaiului verde' insa are cofeina si as dori sa aflu:eu nu pot consuma cafea,cofeina imi sporeste, pe langa altele, durerile imense ale nevralgiei de trigemeni.E posibil sa pot bea ceai verde? Cu sanatate.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod