O ceasca cu cafea

Ce se întâmplă în corp după ce bei cafea?

Cafea

Beneficiile cafelei



Ajută la slăbit şi la menţinerea greutăţii


Un studiu german publicat în revista European Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că prin consumul moderat de cafea se menține greutatea la care se ajunge după un regim de slăbire. Cercetarea a arătat că subiecţii care au băut cafea și-au menținut mai bine greutatea. Oamenii de știință au observat că persoanele care au reușit cel mai bine să își mențină greutatea după un regim beau regulat cafea, câte două-patru cești pe zi.
Este de preferat să optezi pentru cafeaua neagră fără zahăr sau doar foarte puţin îndulcită.


Îmbunătăţeşte atenţia şi concentrarea


Potrivit Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authoriy – EFSA), o porţie de 75 miligrame de cafeină ajută la creşterea atenţiei şi a stării de alertă. Deşi conţinutul de cafeină diferă în funcţie de metoda de procesare şi preparare, o ceaşcă obişnuită de cafea asigură 75-100 miligrame de cafeină.
După ce cafeina este absorbită în fluxul sanguin şi este transportată la creier, acolo se află adenozina care acţionează ca depresor al sistemului nervos central şi ajută la apariţia stării de oboseală. Datorită unei structuri similare, cafeina se poate fixa de receptorii adenozinei, blocând acţiunea acesteia, activând starea de alertă.


Curăţă arterele


Consumul a trei până la cinci ceşti de cafea pe zi aduce beneficii pentru inimă, susţin oamenii de ştiinţă care au observat un risc mai mic de maladii cardiace în urma monitorizărilor medicale. Rezultatele unui studiu arată că persoanele care beau câteva ceşti de cafea pe zi au prezentat mai puţine depozite de calciu pe arterele coronare în comparaţie cu persoanele care fie beau cafea în cantităţi mari, fie nu beau cafea deloc.


Protejează vederea


Cercetătorii americani au studiat efectele antioxidante ale cafelei când au descoperit că acidul clorogenic, un antioxidant regăsit într-o proporţie cuprinsă între 7% şi 9% în boabele de cafea, previne deteriorarea vederii şi chiar degenerescenţa retinei, provocată de glaucom, înaintarea în vârstă şi diabet. În studiul publicat de cercetătorii americani în Journal of Agricultural and Food Chemistry se arată că acidul clorogenic administrat şoarecilor a împiedicat degenerescenţa retinei acestora.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod