Ce se întâmplă dacă mănânci des bacon și hotdogi

De fiecare dată când mergi la un grătar sunt prima ta alegere? În afară de calorii și grăsimi, te expui la multe alte riscuri dacă mănânci des bacon crocant sau hotdogi.
Fără îndoială că au un gust bun și, atunci când le simți aroma, este foarte greu să nu guști. Cu toate acestea, baconul și hotdogii îți pot cauza probleme grave de sănătate dacă apar foarte des în meniul tău. Potrivit studiilor de specialitate nitrații din componența acestor produse ar putea cauza leziuni cerebrale. 
 
Se pare că euforia creată de mirosul irezistibil nu determină doar apariția poftei, ci în cazuri mai rare poate crea o hiperactivitate la nivel cerebral și insomnie, simptome asociate cu tulburarea bipolară. Înainte să te panichezi și să renunți imediat la toate produsele din carne, trebuie să analizezi cu atenție care sunt pericolele. Potrivit specialiștilor, persoanele spitalizate în urma unui atac de manie sau panică au un risc de 3 ori mai ridicat de a consuma carne procesată, comparativ cu cele care nu s-au confruntat cu asemenea probleme.
 
Totuși, încă nu s-a constatat o legătură directă între alimentație și tulburările psihice.
Având în vedere că tulburarea bipolară afectează în medie între 1 și 3% din populație, încă nu se poate afirma că meniul este în mod strict un factor declanșator. Dacă mănânci des bacon nu trebuie neapărat să renunți complet la ceea ce îți place, dar ar fi bine să încerci să rărești ocaziile când îl savurezi.
„Este necesar un studiu mult mai amplu asura implicațiilor alimentației pentru funcțiile cerebrale. Pe viitor este foarte probabil ca modificările din dietă să fie utilizate în paralel cu medicamentele pentru reducerea riscului de apariție a atacurilor de manie asociate cu tulburarea bipolară. Compușii din meniul zilnic ar putea avea un impact negativ asupra persoanelor vulnerabile, care au deja un nivel ridicat de hiperactivitate”, explică dr. Robert Yolken, profesor de neurovirologie de la Universitatea John Hopkins.
 
Inițial, dr. Yolken și colegii săi au încercat să stabilească dacă microbii și virușii transmiși prin intermediul alimentelor au vreun efect asupra funcțiilor cerebrale.
În cadrul acestei cercetări s-au oprit asupra produselor din carne procesată, identificând o legătură între frecvența spitalizărilor și preferința pentru acest tip de produse. 
„Am analizat o varietate de alimente. Am pornit de la fructe și legume, am continuat cu nucile, produsele lactate, condimentele cel mai des folosite, carnea de pește și cea de porc, vită, curcan, pui și vânat. Produsele din carne procesată s-au evidențiat în cadrul studiului deoarece numai în cazul acestora am putut recunoaște o frecvență ridicată a spitalizărilor și o dietă similară a pacienților. Nu este vorba doar depre faptul că persoanele care suferă de manie au o dietă nesănătoasă. Studiile anterioare au demonstrat deja că nitrații pot crea componente cancerigene și pot cauza boli neurodegenerative”, potrivit dr. Yolken. Astfel ar putea fi explicată legătura constatată dintre manie și carnea procesată.
 

Carnea procesată afectează calitatea somnului

 
Cercetătorii au constatat că un consum ridicat de produse care conțin nitrați, cum este carnea procesată, afectează calitatea somnului și provoacă hiperactivitate. Problemele legate de insomnie sunt mult mai accentuate, persoanele în cauză întâmpinând numeroase dificultăți când încearcă să adoarmă.
În plus, somnul pe un fond de hiperactivitate nu este unul profund, iar a doua zi nu creează o stare de odihnă, deși aparent a durat cât trebuia.
 
„În această etapă rezultatele nu sunt concludente. Este prea devreme să emitem indicații, însă un consum moderat de carne procesată cel mai probabil nu prezintă riscuri grave pentru majoritatea populației. Asocierea cu alimente sănătoase, care au fibre și vitamine, poate minimiza consecințele negative”, spune dr. Yolken.
 
În aceste condiții, dacă mănânci des bacon la petreceri sau grătare, ar fi indicat să înjumătățești cantitatea consumată, dar deocamdată nu trebuie să ai o interdicție la hotdogi sau felii crocante de bacon. Contează și ce mănânci în rest. La fiecare masă trebuie să adaugi și fibre. Fructele și legumele proaspete te vor ajuta să minimizezi efectele nitraților. De asemenea, ceaiurile precum cel de ghimbir sau cel de mentă, favorizează eliminarea toxinelor și te protejează în fața atacului virușilor și microbilor.
 
Nu este nicio problemă dacă cedezi tentației din când în când, dar, dacă îți analizezi meniul la nivel de săptămână și constați că ai mâncat în fiecare zi astfel de produse, este momentul să te îndrepți spre alternativele sănătoase.
Te poți gândi la bacon sau hotdogi la fel ca la prăjituri. Dacă ai reușit să consumi dulciuri mai rar pentru a-ți remodela silueta, cu siguranță că vei avea voința necesară de a înjumătăți cantitatea de bacon și hotdogi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod