Ce să mănânci după o toxiinfecție alimentară?

Cauzată cel mai adesea de alimente alterate sau apă contaminată, această afecțiune apare la unul din 6 adulți în fiecare an. Află ce ar trebui să consumi în cazul în care ai trecut printr-un episod de toxiinfecție alimentară.
Este foarte important să acorzi un interval de odihnă stomacului, mai ales dacă ai avut simptome precum voma, diareea sau crampele abdominale. Timp de 4-5 ore după ce ai avut aceste manifestări este recomandat să nu consumi deloc lichide sau alimente. După acest interval poți începe să iei măsurile necesare pentru a te simți mai bine.

 
Menține hidratarea optimă

Consumul de lichide va stimula organismul să lupte eficient împotriva efectelor adverse cauzate de o toxiinfecție alimentară. Starea de vomă sau diareea pot favoriza deshidratarea, așa că este util să iei mici înghițituri de apă după intervalul de pauză sau să încerci un cub de gheață. Potrivit specialiștilor, băuturile sportive fac și ele parte din categoria lichidelor utile pentru că refac echilibrul de electroliți al organismului.
 
Alte lichide care pot fi consumate sunt:
 
- sucul incolor (Sprite, 7UP)
- limonada cu ghimbir;
- ceaiul decafeinizat;
- supa de pui sau de legume.

 
Consumă alimente neutre

Dacă simți că ai putea mânca fără să ți se facă rău este esențial să alegi numai alimente care vor avea un efect benefic asupra stomacului și tractului intestinal. Încearcă preparate neutre, cu un conținut redus de grăsimi și puține fibre.
Grăsimile vor fi greu de digerat, mai ales în contextul stării de greață, așa că alege numai preparate dietetice.
 
Poți consuma:
 
- banane;
- fulgi de orez;
- albuș de ou;
- miere;
- jeleuri;
- piure de cartofi;
- pâine prăjită;
- biscuiți sărați;
- terci de ovăz.

 
Încearcă remediile naturale

În cazul unui episod de toxiinfecție alimentară este important să lași organismul să elimine bacteriile nocive din tractul intestinal. Din acest motiv nu trebuie să iei medicamente împotriva diareei decât dacă persistă mai mult de 24 de ore. Este recomandat să bei ceai de ghimbir sau limonadă cu ghimbir pentru a diminua gravitatea simptomelor și a calma crampele abdominale.
După ce începi să te simți mai bine consumă iaurt, kefir sau lapte bătut timp de cel puțin 2 săptămâni pentru a reface echilibrul de bacterii benefice din flora intestinală.
În acest mod vei stimula regenerarea sistemului digestiv și vei da un impuls pozitiv imunității.
Evită să-ți periezi dinții cel puțin o oră pentru că acidul produs în urma stării de vomă poate degrada smalțul dinților, iar periajul va accentua efectul negativ. Cel mai bine este să te clătești cu un amestec de apă și bicarbonat de sodiu. Un duș cu apă călduță va stimula capacitatea organismului de a elimina bacteriile dăunătoare și ar trebui să te odihnești pentru a-ți reveni mai repede.

 
Ce alimente și băuturi ar trebui să eviți?

Organismul tău este deja suprasolicitat în încercarea de a elimina bacteriile, așa că nu trebuie să consumi ceva ce ar putea să-ți agraveze starea. În primul rând trebuie să eviți alimentele care ți-au provocat această stare. Aruncă imediat preparatul care a cauzat toxiinfecția și protejează și animalele de companie.
 
De asemenea, trebuie să ocolești alimentele și băuturile care pot suprasolicita stomacul cum sunt:
 
- preparatele picante;
- cafeina (cafeaua, ceaiul, băuturile tip cola sau cele sportive);
- băuturile alcoolice,
- produsele lactate;
- alimentele cu multe grăsimi;
- prăjelile;
- alimentele cu un conținut ridicat de fibre;
- tutunul sub orice formă;
- sucul de fructe.

 
Ce cauzează toxiinfecția alimentară?

Există 5 agenți patogeni care provoacă 91% dintre cazurile de toxiinfecție alimentară și anume:
- Norovirus (prezent în stridii, fructe și legume); 
- Salmonella (regăsită în ouă, carne și produse lactate);
- Clostridium perfringens (regăsit în carnea roșie, cea de pui și de curcan) 
- Campylobacter (prezent în apa contaminată sau în carnea care nu a fost gătită suficient); 
- Staphylococcus (prezent în ouă, lapte, smântână sau frișcă). 
Salmonella și Norovirus cauzează majoritatea spitalizărilor din acest motiv, dar toxiinfecția poate fi provocată și de:
- paraziți;
- mucegai;
- toxine;
- substanțe alergene.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod