Ce impact au rețelele de socializare asupra tulburărilor alimentare?

Rețelele de socializare reprezintă o modalitate de a comunica rapid cu persoanele importante, dar influențează decisiv și imaginea de sine. Postărilor vizualizate pot avea efecte negative asupra persoanelor care suferă de tulburări alimentare sau care sunt într-un proces de recuperare.
Când postezi o fotografie, trimiți un tweet sau îți schimbi status-ul viața ta poate fi observată direct de multe persoane, în funcție de nivelul de intimitate ales. Deși par create pentru a fluidiza comunicarea, rețelele de socializare au și potențialul de a declanșa haosul în situația în care o persoană suferă de o tulburare alimentară. Pot încetini procesul de recuperare sau îi pot influența negativ pe cei care se confruntă cu bulimia, anxietatea, anorexia sau depresia.

 
Cine folosește rețelele de socializare?

Poate nu ai realizat până acum cât de mult s-au extins rețelele de socializare, dar să știi că influența lor este semnificativă:
- 69% dintre adulți folosesc Facebook;
- 73% dintre adulți folosesc YouTube;
- 75% dintre adulții cu vârste între 18 și 24 de ani folosesc Instagram;
- 73% dintre adulții cu vârste între 18 și 24 de ani folosesc Snapchat.
În afara faptului că utilizează aceste rețele de socializare este important și cât de des le accesează și anume:
- 74% dintre adulți intră pe Facebook în fiecare zi, iar 51% vizitează Facebook-ul de mai multe ori în 24 de ore;
- 77% dintre utilizatorii Snapchat-ului și Instagram-ului folosesc aceste aplicații de cel puțin 4 ori pe zi.

 
Care este legătura dintre rețelele de socializare și tulburările alimentare?

Potrivit Asociației Naționale pentru Tulburările Alimentare din SUA, un studiu recent a arătat că femeile cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani sunt din ce în ce mai critice cu propriul corp și își disprețuiesc imaginea în oglindă ca urmare a vizualizării postărilor de pe Instagram, în special a fotografiilor care arată rezultatele ședințelor de fitness. 
În general adulții petrec aproximativ 2 ore pe rețelele de socializare în fiecare zi, fiind expuși unor imagini artificiale despre frumusețe, sănătate, diete și rezultate spectaculoase ale curelor de slăbire. În loc să obțină inspirația de care au nevoie pentru a slăbi sau a se menține în formă ajung să se rușineze de propriul corp pentru că nu se apropie de așteptările create de mediul online. 
Alte studii de specialitate au demonstrat că folosirea frecventă a Instagram-ului este asociată cu accentuarea simptomelor specifice anorexiei, evidențiind impactul negativ al rețelelor de socializare asupra echilibrului emoțional și a stării de mulțumire.
Rețelele de socializare sunt utilizate pentru a împărtăși totul și au devenit o modalitate de a-i influența pe ceilalți. 

 
Se pune accentul excesiv pe un corp perfect și modul în care arată o persoană, iar efectele negative sunt următoarele:

 
1. Nevoia de validare, mai ales a corpului și a frumuseții

Fotografiile de pe rețelele de socializare sunt de multe ori modificate, dar din păcate au un rol important în crearea imaginii de sine a utilizatorilor. Se ajunge foarte des la situații în care numărul de like-uri sau comentarii determină valoarea pe care și-o atribuie o persoană. 
De asemenea, selfie-urile postate pe rețelele de socializare trimit mesajul că frumusețea și modul în care arată corpul sunt criterii care determină dacă o persoană merită să fie apreciată sau iubită, influențând negativ persoanele diagnosticate cu anorexie sau bulimie.
Potrivit psihologilor, există multe cazuri în care pacienții așteaptă să vadă câte like-uri are o anumită poză pentru a decide dacă vor mânca sau nu în ziua respectivă.

 
2. Comparațiile toxice

Felul în care sunt create rețelele socializare implică o comparație constantă cu restul persoanelor care postează și se ajunge des la situația în care fericirea sau succesul altora descurajează persoanele care au tulburări alimentare. Comparația cu greutatea sau corpul unei alte persoane care, aparent, arată perfect este extrem de nocivă pentru o persoană care se confruntă cu anorexia sau bulimia. Acele fotografii sunt adesea trucate, dar pot avea un impact dramatic atunci când echilibrul emoțional al persoanei care le vizualizează este fragil.

 
3. Declanșarea problemelor alimentare

În cazul în care o anumită persoană își revine în urma unei tulburări alimentare, este posibil ca procesul de recuperare să fie încetinit sau oprit de ceea ce vede online. Fotografiile cu dimensiuni extrem de mici ale taliei sau cele în care se prezintă rezultatele incredibile ale unei anumite diete o pot face să creadă că nu arată bine și că trebuie neapărat să slăbească.

 
Soluțiile sunt simple, dar punctul de plecare este mereu consolidarea convingerii că nu ești mai prejos decât nimeni:

 
1. Fii atent pe cine urmărești

Poate fi motivant să urmărești bloguri de fitness sau diferite pagini axate pe alimentația sănătoasă. Important este să le selectezi pe cele care dau informații pozitive și te fac să te simți bine în timp ce-ți îmbunătățești imaginea de sine.

 
2. Nu te teme să dai unfollow

Dacă vezi că anumite postări te copleșesc sau te fac să te simți descurajat este foarte bine să dai unfollow unei pagini sau unei persoane. Nu te teme să elimini lucrurile care îți pun în pericol sănătatea și echilibrul psihologic.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod