Ce-i dai copilului seara? 3 strategii pentru gustări sănătoase

La prima vedere pare o idee bună să iei o gustare alături de copii seara, înainte de culcare. O porție de înghețată la film nu va fi refuzată de cei mici, dar gustările sănătoase îi vor ajuta să doarmă mai bine.
Chiar dacă este foarte plăcut să petreci timp alături de copiii tăi seara, înainte să vă odihniți, trebuie să ții cont și ce consumă pentru a evita să adoarmă greu sau să se trezească des în timpul nopții. Opțiunile sănătoase, în locul surselor majore de zahăr și calorii, vor favoriza somnul liniștit și dezvoltarea armonioasă a celor mici.
„În timp ce dorm sistemul lor osos se dezvoltă, iar creierul procesează toate informațiie primite în acea zi. Alimentele cu mulți nutrienți sunt ideale pentru un somn odihnitor”, potrivit dr. Nancy Farrell, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Sfatul bunicilor referitor la un pahar cu lapte cald încă funcționează pentru că produsele lactate conțin triptofan, aminoacidul care crește producția de serotonină și creează starea de somnolență.
Potrivit noilor indicații, efectul va fi și mai intens dacă vei combina laptele cu biscuiți graham, un sandviș cu unt de arahide sau o porție de cereale. Poți alege și o felie de brânză cu iaurt și fructe de pădure, dar ține minte că nu este un desert. Dacă vrei să le dai copiilor ceva dulce, oferă-le desertul la finalul cinei.
Contează și ora la care servești această gustare pentru copii. Este ideal să le dai ceva consistent cu maximum o oră înainte de ora de culcare. În acest mod va putea avea loc digestia și nici nu se va amâna ora de culcare pentru că cel mic folosește foamea drept pretext. În cazul mai este foarte puțin până la culcare spune-i că este deja foarte târziu și că mâine va putea să-și aleagă ce mănâncă seara.

 
Iată ce tehnici sunt recomandate pentru a crea gustări sănătoase înainte de culcare pentru copii:

 
1. Nu trebuie să reprezinte o metodă de a evita cina

Este un lucru foarte important mai ales când copiii sunt mai mici, iar ora de culcare poate fi la 1-2 ore după cină. Unii copii s-ar putea folosi de această gustare înainte de culcare pentru a evita cina care conține alimente care nu îi atrag.
În cazul în care masa de seară conține un preparat nou sau ingrediente care nu sunt tocmai pe placul lor se gândesc că vor primi iaurt și biscuiți după o oră, așa că nu mai fac niciun efort de a gusta ce ai pregătit. Vor părea foarte mofturoși, iar părinții se vor stresa.
 
Soluția: Asigură-te că la cină există pe masă și alimente care îi plac copilului, astfel încât să poată alege mereu o garnitură dacă nu îi place felul principal. De asemenea, ai grijă ca toate gustările să conțină alimente care pot forma mesele principale cum sunt fructele, legumele sau cerealele integrale, în loc de batoanele cu mult zahăr, prăjiturile sau jeleurile cu arome diferite. O variantă puțin mai drastică este să păstrezi cina pe care nu a atins-o și să i-o oferi mai târziu când se așteaptă să primească gustarea înainte de culcare.
La început ar putea refuza, dar treptat i se va face foame și va accepta bucuros cina pe care o refuzase cu 30 de minute înainte.

 
2. Nu trebuie să conțină prea mult zahăr

Meniul copiilor conține deja un plus de zahăr, așa că nu este cazul că mai adaugi ceva la ultima gustare înainte de culcare. Ar putea fi un stimulent pentru copil ca să mănânce mai puțin la cină dacă știe că va primi ceva dulce mai târziu.
 
Soluția: Analizează meniul copilului și gândește-te ce lipsește. Dacă nu a mâncat fructe după-amiaza oferă-i o banană înainte să se culce. Dacă nu i-au plăcut legumele de la cină oferă-i felii de morcov crud cu chips-uri rumenite la cuptor. În cazul în care nu a consumat cereale este util să-i dai o felie de pâine integrală cu unt de arahide.

 
3. Nu trebuie să fie o metodă de a obține mai mult timp cu tine

În unele cazuri copiilor nu le este foame cu adevărat înainte să se culce, dar își doresc foarte mult să petreacă 20 de minute în plus cu părinții.
 
Soluția: Petrece cât mai mult timp posibil cu cei mici pentru a nu-i determina să recurgă la acest truc doar pentru a simți că au parte de atenția ta. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod