Ce efecte secundare au semințele de chia

Semințele de chia sunt nutritive și pot fi folosite într-o varietate de rețete, inclusiv pentru budinci și clătite.
Acestea pot fi folosite ca agenți de îngroșare și pot înlocui chiar și ouăle în unele produse de panificație. Cu toate acestea, în timp ce semințele de chia pot fi un supliment alimentar nutritiv în cele mai multe cazuri, consumul exagerat poate provoca unele efecte secundare. Iată despre ce este vorba!

Ce se întâmplă dacă mănânci semințele de chia în cantități prea mari?

1. Pot apărea probleme digestive


Semințele de chia reprezintă o sursă importantă de fibre, oferind 11 grame de fibre la porția de 28 de grame. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea ta, sprijinind bacteriile benefice din intestin.
Cu toate acestea, un aport ridicat de fibre poate cauza probleme pentru unii oameni, cum ar fi dureri abdominale, constipație, diaree, balonare și gaze. Aceste probleme pot apărea și atunci când un consum ridicat de fibre este asociat cu o hidratare inadecvată, deoarece apa este esențială pentru a ajuta fibrele să treacă prin sistemul digestiv. 

În plus, persoanele cu boli inflamatorii ale intestinelor, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn, ar putea avea nevoie de o monitorizare constantă a consumului de fibre și de o limitare a acestuia în timpul episoadelor problematice.
Aceste boli cronice cauzează inflamație și o îngustare a tractului gastro-intestinal, care poate duce la apariția unor simptome precum dureri abdominale, sângerări, diaree și pierdere în greutate.

Pe termen lung, studiile indică faptul că un consum ridicat de fibre poate contribui la protejarea organismului împotriva bolilor intestinale. Acestea fiind spuse, persoanele care se confruntă cu inflamații ar trebui să limiteze aportul de fibre pentru perioade scurte de timp.

2. Pot apărea interacțiuni cu unele medicamente


În timp ce semințele de chia sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, s-ar putea să fie nevoie să moderezi aportul dacă iei medicamente pentru tensiunea arterială sau pentru reglarea zahărului din sânge. Consumul semințelor de chia ar putea interacționa cu efectele acestor medicamente. 

Unele studii au arătat că semințele de chia ar putea scădea semnificativ nivelurile de zahăr din sânge.
Acest lucru se datorează cantității mari de fibre din semințele de chia, care încetinește absorbția zahărului în sânge și scade nivelul zahărului din sânge. În cele mai multe cazuri, consumul moderat de semințe poate ajuta persoanele care suferă de diabet zaharat să mențină echilibrul nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, dozele de insulină sunt personalizate și ajustate cu atenție pentru fiecare persoană. COnsumul unei cantități excesive de semințe de chia ar putea duce la scăderea nivelului zahărului din sânge și poate fi nevoie de ajustarea dozei de medicamente pentru diabet.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod