Ce ar trebui sa mananci si ce ar trebui sa eviti pentru a avea energie

Vorba lui Creanga: "Nu stiu altii cum sunt...", dar in aceasta perioada, multi dintre noi ne confruntam cu problema lipsei de energie si a oboselii. Explicatia n-ar fi prea greu de intuit: organsmul are nevoie de un aport suplimentar de vitamine, iar daca punem la socoteala variatiile de temperatura si asa-numitul "sindrom post vacanta", cred ca lucrurile sunt cat se poate de limpezi.

Insa din moment ce nu poti abdica de la indatoririle profesionale care iti revin, singura solutie este sa iti supraveghezi alimentatia, ceea ce implica doua lucruri: sa incluzi alimentele benefice si, in mod firesc, sa excluzi acele produse care nu-ti aduc nici un beneficiu din acest punct de vedere, ci numai... calorii.

Ce ar trebui sa faci

Dincolo de faptul ca ar trebui sa consumi cat mai multe fructe si legume proaspete, asigura-te ca alimentatia ta furnizeaza organismului necesarul zilnic de fier; lipsa acestuia este cea dintai "responsabila" de scaderea energiei, vitalitatii si, pe termen lung, de aparitia anemiei.

Consuma cat mai multe salate, miere de albine si bea ceaiuri naturale. De asemenea, poate ca nu ar fi rau sa iei suplimente de ginseng si ginkgo biloba - acestea din urma fac adevarate miracole.

In masura in care acest lucru este posibil, evita alimentele procesate, semipreparatele si atunci cand gatesti, axeaza-te pe ulei de masline.

Nu neglija exercitiul fizic, acesta fiind nu numai un "remediu" natural pentru energie si stare de spirit pozitiva, ci te ajuta si sa-ti mentii silueta - chiar nu mai este mult pana la vara, desi in acest moment ai fi tentata sa crezi contrariul...

Ce ar trebui sa eviti

Prajiturile, pastele fainoase, bauturile acidulate - in general, se stie ca dulciurile iti confera mai multa energie, insa acest lucru este inselator. In realitate, nu etse vorba decat despre un fel de "injectie" cu energie, al carei efect este redus ca durata, iar starea de moleseala si slabiciune care urmeaza este cu atat mai intensa.

In aceeasi nota si exact din acelasi motiv, nu face abuz de cafea, chiar daca ai impresia ca in ceasca se afla secretul vivacitatii si chefului tau de viata. Cafeaua provoaca deshidratare, iritabilitate, si creste tensiunea.

Nu este indicat nici consumul exagerat de carbohidrat, in timpul zilei, intrucat acestia pot afecta nivelul de serotonina de la nivel cerebral, inducandu-ti astfel o stare de calm si relaxare. Asadar, limiteaza consumul lor pentru cina sau pentru week end.

Mesele din timpul zilei ar trebui sa se bazeze foarte mult pe proteine, acestea constituind o sursa naturala de proteine, fara efecte secundare. Astfel, consuma peste, legume, piept de curcan, salata de ton, oua fierte...

Dincolo de aspectele care tin strict de alimentatie, epuizarea fizica si lipsa de energie pot avea si alte cauze, cum ar fi cele de ordin fiziologic (disfunctii tiroidiene), emotionale (acumularea stresului), sau care tin de stilul de viata (de exemplu, deficitul de somn). Asadar, pe langa schimbarile pe care le vei face in ceea ce priveste regimul alimentar, va trebui sa ai in vedere si acesti parametri.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod