Cateva sfaturi daca iei masa de pranz la birou

Teoretic, nu ar trebui sa faci acest lucru. Nu este nici foarte sanatos, nici benefic pentru silueta noastra si, cu siguranta, nici seful nu ar fi din cale-afara de incantat daca ar intra in birou...

Teoretic, nu ar trebui sa faci acest lucru. Nu este nici foarte sanatos, nici benefic pentru silueta noastra si, cu siguranta, nici seful nu ar fi din cale-afara de incantat daca ar intra in birou si te-ar gasi cu o cutie de pizza pe birou, sau cu un bol de salata, ori cu un sandvis din care te infrupti in timp ce (din inertie) mai arunci cate un ochi pe niste grafice.

Dar practic, multora dintre noi li se intampla sa ia dejunul la birou. Fie din lipsa de timp, fie din comoditate sau pentru ca, pur si simplu, nu avem chef sa iesim din cladire, preferam sa comandam pranzul si sa mancam la locul de munca.

Hai sa vedem cum stau lucrurile - daca tot faci asta si stii ca oricum vei proceda la fel si in viitor, macar sa fii in deplina cunostinta de cauza. Vom trece intai in revista neajunsurile acestui procedeu si, dupa aceea, vom vedea cum putem remedia lucrurile, astfel incat raul sa fie cat mai mic.

Asadar, una dintre cele mai mari probleme ar putea fi ca iti perturbi procesul de digestie. Aceasta pentru ca nu te poti abtine sa nu lucrezi: pui mancarea deoparte pentru a mai trimite un e-mail, raspunzi la telefon sau iti mai iei cateva notite. Cu alte cuvinte, nu te poti deconecta de la munca si acest lucru va avea repercusiuni asupra digestiei. Poate ca nu-ti vei da seama de asta imediat, dar nu este exclus ca, dupa cateva luni, sa incepi sa ai dureri de stomac. Sau sa constati ca ai inceput sa iei in greutate, pentru ca, in mod evident, nu mai esti atenta la cat de mult mananci.

Pe de alta parte, a manca la birou inseamna ca nu-ti petreci opt ore acolo, ci noua. Si gandeste-te ca nu faci deloc miscare. Este foarte bine ca, dupa masa, sa faci o scurta plimbare - ceea ce ai putea face mergand la un local din apropiere, dar eziti pentru ca ti se pare ca ai pierde un timp pretios.

Dar si asa ai de pierdut, si poate ca este vorba de ceva mult mai important.

Aceasta ca sa nu mai spunem de riscul micilor "accidente": micul bol cu ketchup s-ar putea varsa exact peste niste dosare de importanta vitala. Iar firimiturile ar putea ajunge printre tastele calculatorului, care nu vor mai functiona la fel de bine dupa aceea.

Iar acestea sunt numai doua exemple. N-am pomenit despre bacteriile care s-ar putea dezvolta. Dar, daca tot a venit vorba: iti cureti cu strictete mouse-ul, telefonul, tastatura si biroul dupa fiecare masa? Ai putea sa faci un test foarte simplu: rastoarna tastatura si scutur-o putin. Nici nu te-ai fi gandit ca s-au putut acumula atatea resturi acolo, nu-i asa?

Ce s-ar putea face?

Din moment ce (fii sincera cu tine) este evident ca nu vei renunta la acest obicei, ar trebui cel putin sa incerci sa-ti insusesti cateva norme de "protectie la locul de munca", daca putem spune asa.

  • Fii atenta la ceea ce ai in farfurie. Posibilitatea de a manca mai mult decat de obicei este foarte pronuntata, dat fiind faptul ca nu esti atenta la acest aspect, ci la ultimul e-mail care a sosit si pentru care pregatesti deja raspunsul.
    Tocmai pentru a preveni acest gen de situatii, opteaza pentru o salata. Posibilitati sunt nenumarate: piept de pui sau de curcan, peste, carne de vita, salata bulgareasca si asa mai departe.

  • Pentru ca tot vorbeam de salata: daca tot nu vrei sa faci un efort pentru a iesi la masa, compenseaza cu un mic efort acasa, si anume acela de a-ti pregati pranzul de acasa. In felul acesta, vei putea sa mentii cat de cat controlul asupra a ceea ce mananci si asupra aportului caloric.

  • Dupa fiecare masa, fa-ti curatenie pe birou. Foloseste o substanta dezinfectanta, intrucat servetelele de hartie nu sunt de ajuns in asemenea situatie. Cum spuneam: nu uita mouse-ul, telefonul si tastatura. Nu de alta, dar adesea tindem sa indepartam firimiturile aflate la vedere.

  • Foloseste un servet gros din panza. Inainte de a te aseza la masa, indeparteaza cele mai importante dosare si hartii din jur.
    Murphy vegheaza si nu se stie cand si ce se poate intampla. Iar cand afli, s-ar putea sa fie prea tarziu.
     
  • In definitiv, nu uita ca masa de pranz este destinata relaxarii si incearca sa te destinzi. Lasa munca deoparte si eventual cauta un coleg si propune-i sa mancati impreuna. Este putin probabil ca nu vei gasi pe cineva la fel de comod ca si tine. In timpul mesei evitati discutiile despre problemele de serviciu si mentineti o discutie lejera, care sa va ajute sa va relaxati.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana pe 15 Sep 2008, 13:38
    pranz la birou

    si dragele mele, daca am manca zilnic la restaurant sau cantica cat la suta din salariu am cheltui?...nu e asa ca un pic prea mult? nu mai bine investim banii aceia in niste creme sau un masaj anticelulitic?

    0
    0

  • gulea pe 12 Sep 2008, 13:12
    actual

    eu consider ca este destul de actual acest mesaj pentru ca multe firme nu au in jur lor restaurante sau cantine

    0
    0

  • gabriela pe 24 Aug 2008, 15:04
    pranz la birou

    hm...destul de greu de evitat mancatul la birou. Eu lucrez la o firma unde sunt apropae fortata sa mananc la birou pt. ca nu am unde in alta parte... Ce-i drept, e o situatie aiurea pt. toti angajatii, dar managementul nu da doi bani pe ce cerem noi, angajatii

    0
    0

  • angi pana pe 22 Aug 2008, 16:55
    pranz la birou

    parerea mea este ca mai bine mancam la pranz decat sa ajungem seara acasa infometati. Si cred majoritatea angajatorilor au creat conditii de luat pranzul pt angajati,. bucatarii special amenajate sau abonamente la restaurant.. .... Foarte neinspirat acest articol...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod