Cât de sănătoase sunt stafidele

Experții în nutriție sunt de părere că ar trebui să ai o limită orice ai mânca, chiar și atunci când alegi alimentele procesate foarte puțin, nu doar alimentele care conțin ingrediente pe care nici nu le poți pronunța.
Stafidele, cunoscute sub numele de struguri uscați, intră în aceeași categorie. Acestea sunt alimente procesate minim, fără ingrediente adăugate sau conservanți. Dar stafidele au, de asemenea, un conținut ridicat de zahăr și calorii. Iată cât de sănătoase sunt stafidele!

Ar trebui sau nu să incluzi stafidele în dieta ta?


După cum spuneam, stafidele sunt struguri uscați. De obicei, au o culoare maro spre roșiatic, dar există și o varietate aurie. Stafidele tradiționale sunt uscate la soare, nu conțin conservatori sau stabilizatori suplimentari. Procesul de uscare cu ajutorul aerului este responsabil pentru culoarea lor. Stafidele aurii sunt uscate într-un mecanism de deshidratare și conțin dioxid de sulf drept conservant.

Ambele tipuri de stafide sunt făcute de obicei din același tip de struguri.
Stadifele sunt mici, dar au un conținut bogat de nutrienți. Imaginează-ți toate substanțele nutritive din struguri concentrate în aceste stafide mici. Stafidele sunt o sursă bună de fitonutrienți, compuși ai plantelor, care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Acestea au, de asemenea, fier și cantități mici de alte vitamine și minerale, inclusiv aproximativ 300 de miligrame de potasiu pentru o porție de un sfert de cană. Stafidele conțin magneziu, care este benefic pentru sănătatea inimii, precum și pentru sănătatea nervoasă și musculară. În plus, stafidele conțin și două grame de fibre pe porție.

Dar stafidele au și un conținut ridicat de calorii.
O singură porție are aproximativ 130 de calorii, ceea ce poate fi mult pentru o gustare. Stafidele nu conțin aceeași cantitate de apă precum strugurii obișnuiți.

Cât de mult zahăr conțin stafidele?


O porție conține aproximativ 24 de grame de zahăr, deci aproape cantitatea de zahăr dintr-un baton de ciocolată. Diferența este că zahărul din stafide apare în mod natural. Stafidele au și alte componente nutriționale, cum ar fi fibrele, care ajută la reglarea răspunsului organismului la afluxul de zahăr.

Există și o parte bună a conținutului ridicat de zahăr din stafide. Este în principal sub formă de fructoză, un zahăr din fructe, care transformă stafidele într-o sursă ușor de digerat, care oferă energie.
Acest lucru este perfect pentru atleți, care mănâncă stafide pentru a alimenta performanța.

Care este cel mai sigur mod de a consuma stafide?


În primul rând, asigură-te că alegi o marcă ce conține un singur ingredient (stafide), fără zahăr adăugat. Apoi, ai grijă la porții. Este foarte ușor să exagerezi, motiv pentru care ar trebui să îți faci porții mici de la început. Atunci când te gândești la porția recomandată pentru stafide, încearcă să vizualizezi o minge de golf, un ou sau ceva ce se poate încadra într-o plamă.

Poți să le mănânci goale, dar este recomandat să le combini cu proteine și grăsimi. Poți mânca o tulpină de țelină cu unt de arahide și stafide sau poți adăuga stafidele într-o salată.

Dacă îți dorești să reduci cantitatea de zahăr din dieta ta, încearcă să adaugi stafide pentru a înlocui o parte din zahărul granulat din rețete precum pâinea de banane sau diferite dulciuri.
În acest fel, vei adăuga dulceață în mod natural. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod