Cât de sănătoase sunt algele?

Algele sunt un ingredient de bază în multe bucătării asiatice, dar le poți regăsi și atunci când mănânci sushi
Ca rezultat, multe persoane nu știu ce să facă: să le mănânce sau nu? Sunt o legumă? Sunt toate tipurile la fel din punct de vedere nutrițional? Iată cât de sănătoase sunt algele!

De ce ar trebui să introduci algele în dieta ta?


Algele marine merită cunoscute. În tradiția japoneză, oamenii le atribuie sănătatea și longevitatea, chiar și sănătatea părului și a pielii. Însă ce ar trebui să știi despre algele marine? 

Există multe soiuri de alge marine, toate cu un profil diferit de nutrienți. Cele trei categorii principale sunt algele brune, cum ar fi kombu folosit pentru a face dashi, algele verzi, precum salata de mare, și algele roșii, cum ar fi nori folosit pentru a înfășura rulouri de sushi și pentru supe. Există multe alge marine comestibile pe care probabil că nu le-ai încercat încă, precum dulse, o algă roșie despre care cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon spun că are gust de bacon atunci când este gătită.

Pe măsură ce algele devin mai populare, apar și noi modalități de a le găti, precum algele crocante și uleiul de alge.
Gustările din alge, la fel ca orice aliment procesat, pot avea un conținut bogat de sodiu și aditivi, dar pot fi un înlocuitor mai sănătos pentru chipsuri și biscuiți. Uleiul de alge poate fi alternativa perfectă pentru uleiul de pește, în cazul persoanelor care nu consumă produse de origine animală. Ca uleiul de pește, uleiul de alge conține acizi grași sănătoși pentru inimă.

Algele sunt varianta caloric redusă de a obține substanțe nutritive


Având în vedere că există atât de multe tipuri de alge, este dificil să se stabilească exact puterea lor nutritivă. Dar în ansamblu au un conținut caloric scăzut, iar multe tipuri de alge au mai puțin sodiu decât ar sugera gustul lor sărat. Acest lucru poate fi folositor dacă încerci să reduci sarea din alimentație.

Multe tipuri de alge au la fel de multe proteine și mai mulți aminoazici per gram decât carnea de vită, potrivit unei cercetări publicate recent în Nutrition Reviews.
De obicei, porțiile de alge sunt destul de mici, așa că este posibil să nu poți mânca o cantitate echivalentă cu cea a unui preparat ce conține carne. 

Multe tipuri de alge au și un conținut bogat de fibre. O porție de 5 grame de alge brune are aproximativ 14% din cantitatea zilnică recomandată de fibre pentru o persoană. Fibrele ajută la o digestie sănătoasă și te fac să te simți plin pentru mai mult timp. Cercetările sugerează că alimentele cu un conținut bogat de fibre pot ajuta la prevenirea afecțiunilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer. În plus față de fibre, unele cercetări au arătat că un compus din alge, numit alginat, poate ajuta la controlul apetitului. Acesta ajută oamenii să mănânce mai puține calorii.
Multe soiuri de alge conțin și polizaharide, care pot îmbunătăți sănătatea intestinală.

Algele marine au și multe substanțe nutritive. Chiar și dintr-o cantitate mică de alge marine poți obține mult mai multe substanțe nutritive decât din legume, cum ar fi magneziul și fierul. Multe alge conțin, de asemenea, vitamina A, vitamina K, acid folic și vitamina B12.

Ce dezavantaje au algele pentru sănătate ?


Cercetările au descoperit că metalele grele care se ascund în apa contaminată, inclusiv arsenic, aluminiu, plumb, ribidi, siliciu, cadmiu, stronțiu și staniu, pot afecta unele tipuri de alge marine, deși tipul și nivelul contaminării pot varia drastic în funcție de natura habitatului. Hijiki, algele subțiri care se înnegresc atunci când sunt gătite și sunt folosite pentru aperitivele japoneze și coreene, sunt un tip care este cel mai frecvent afectat de expunerea la arsenic. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod