Capsunile - Beneficii asupra sanatatii


Protectie antioxidanta oferita de fenoli

Capsunile sunt cunoscute ca o bogata sursa de fenoli. In cazul capsunilor, acesti fenoli sunt condusi de antocianine si elagitanine. Antocianinele din capsuni nu numai ca le ofera acestor fructe frumoasa culoare, ci servesc si drept antioxidanti care protejeaza structurile celulare din corp. Fenolii din aceste fructe protejeaza inima, lupta impotriva cancerului si a inflamatiilor. Proprietatile antiinflamatoare oferite de capsuni includ si abilitatea fenolilor de a reduce activitatea enzimelor ciclooxigenaze COX.
Medicamentele nonsteroidale antiinflamatorii precum aspirina sau ibuprofenul ajuta la disparitia durerii blocand aceste enzime a caror supraactivitate contribuie la aparitia inflamatiilor, cum sunt cele aparute in osteoartrita, artrita reumatoidala, astm, ateroscleroza si cancer. Spre deosebire de medicamentele care blocheaza enzimele COX, capsunile nu provoaca sangerari intestinale.


Fitonutrientii din capsuni asigura sanatatea optima

Continutul de elagitanin din capsuni a fost asociat cu un risc mai mic de deces cauzat de cancer. Rezultatele unui studiu efectuat pe un grup de 1.000 de batrani au clasat capsunile pe locul 1 dintre 8 alimente care ajuta la evitarea decesului cauzat de cancer.
Persoanele care consuma capsuni in mod regulat prezinta un risc de trei ori mai mic de a face cancer fata de ceilalti.


Protectie impotriva degenerescentei maculare

Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.

In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor.
In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli.


Protectie impotriva artritei reumatoidale

Desi un studiu arata ca dozele mari de vitamina C duc la aparitia osteoartritei (cea mai intalnita forma de artrita, frecvent intalnita la persoanele in varsta), alte studii sugereaza ca alimentele bogate in vitamina C, precum capsunile, ofera protectie impotriva poliartritei (forma de artrita reumatoidala care afecteaza doua sau mai multe articulatii).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod