Cand devine periculos consumul de peste?

Ce sunt acizii grasi omega-3?


Sunt grasimi polinesaturate, cele mai sanatoase grasimi pe care trebuie sa le consumi. Trebuie sa stim ca exista trei tipuri de grasimi: saturate (in principal din sursele animale, unde intra branzeturile, untul, carnea rosie), mononesaturate (cum este uleiul de masline) si cele polinesaturate (care se gasesc in special in pestele gras, oleaginoase si multe uleiuri vegetale). La randul lor, grasimile polinesaturate sunt impartite in doua categorii: omega 3 si omega 6, cunoscute si sub denumirea populara de acizi grasi esentiali. Ambele tipuri de acizi grasi sunt cruciali pentru sanatate, fiind implicati in functionarea fiecarei celule din organism.

"Unele sunt necesare pentru a controla capacitatea de coagulare a sangelui, alte pentru a regla temperatura corpului, tensiunea arteriala, functia de reproducere si imuna a organismului", explica pentru publicatia britanica DailyMail, nutritionista Bridget Benelam de la Fundatia Britanica de Nutritie.

De aceea este important sa adaugam in alimentatia noastra mai multi acizi omega 3 pe care ii gasim in peste (somon, hering, macrou, sardine, ton) si fructele de mare, insa si in semintele de dovleac, nuci, seminte de in, seminte de floarea soarelui, avocado, ulei de masline.

 

 

Recomandarile specialistilor


1. Alege speciile de peste bogate in acizi grasi omega 3 si sarace in substante contaminante. Cele mai bune surse sunt somonul (salbatic, ar fi de preferat), macrou (dar nu macroul regal), hering, sardine, midii, stridii, ansoa si pastrav;
2. Consuma o varietate de specii de peste, nu te limita doar la una;
3. Poti sa alegi conserva de ton light in locul tonului alb care contine de trei ori mai mult mercur;
4. Daca ai posibilitatea alege somonul salbatic, pentru ca cel de crescatorie are un continut ridicat de substante contaminante;
5.

Curata grasimea de peste, deoarece acolo sunt stocati contaminantii;
6. Este indicat sa indepartezi pielea inainte de a gati pestele, din cauza continutului ridicat de toxine;
7. Prin fierbere, coacere sau preparare pe gratar se elimina din substantele contaminante depozitate in grasime;
8. Incearca sa consumi conserva de somon, deoarece majoritatea provin din Alaska si sunt mai putin contaminati decat cei de crescatorie.
9. Salata de icre este sanatoasa, insa de preferat preparata in casa, cu ulei de masline extravirgin, din icre proaspete sau conservate prin sarare, de la specii comestibile (crap, tarama, stiuca, etc).
Atentie la icrele de stiuca, deoarece pot transmite tenii, fiind indicat sa le pui la saramura si sa le congelezi cateva zile la temperaturi sub 18 grade Celsius. De asemenea, trebuie sa stii ca icrele de mreana sunt toxice. Specialistii nu recomanda salatele de icre din supermarket, deoarece contin multi sditivi alimentari, grasimi de slaba calitate si sare in exces.

 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut pe 18 Dec 2013, 13:55
    prostiea omeneasca

    mancati si beti cat p..la vreti ca o viata avem ,,,, toate sunt sanatoase atata timp cat mananci cu limita si nu faci exces ...va dor4esc pofta buna

    0
    0

  • Andrei pe 17 Ian 2013, 09:07
    prevedera e mama intelepciunii

    Daca nu ai patit nimic pana acum asta nu inseamna ca nu e daunator. Din pacate efectele le vezi tarziu cand deja problema e grava. Vezi cazul CEO de la IMAX

    0
    1

  • Andreea pe 15 Ian 2011, 11:56
    mercurul

    OK, OK. Nu cred ca cineva mananca peste in cantitati industriale, incat mercurul din el sa devina o problema. De asemenea, nu e imposibil de eliminat-se elimina prin fecale, urina si, intr-adevar, prin laptele matern. Oricum ar fi, carnea de peste este sanatoasa. Cat despre ton, e singurul soi de peste pe care il mananc, foarte des chiar, si pana acum nu am avut nicio problema. nu va alarmati asa!

    0
    2

  • Faget Lucretia pe 27 Oct 2010, 17:14
    despre pangasius

    in concluzie mancam sau nu ,pangasius?pot sa-i dau fetitei mele ,care are 5 ani?

    1
    1

  • Vio pe 25 Sep 2010, 21:57
    pentru ely gaspar

    ely,deschide link-ul cu referire la pangasius.Nu cred ca iti vei mai dorii sa consumi acest peste. http://forum.romedic.ro/prod/Peştele_Pangasius_este_TOXIC,_atenţie_vă_rog!!!_029000.html

    0
    1

  • Vio pe 25 Sep 2010, 21:56
    pentru ely gaspar

    ely,deschide link-ul cu referire la pangasius.Nu cred ca iti vei mai dorii sa consumi acest peste.

    0
    0

  • valentina pe 25 Sep 2010, 21:15
    mult peste..

    e prima data cand aud ca pestele dauneaza sanatatii..cand mergi la dietolog, ti se da o lista plina cu peste,carne de curcan,si cat poti de multe legume fierte, crude..si sigur nelipsitele fructe.. sincer daca as fi obligata sa aleg intre carne de porc si peste..as alege peste. carnea de porc e sigur nociva.

    0
    0

  • ely gaspar pe 10 Sep 2010, 12:21
    pangasius

    exista din abundenta,congelat sau semi,pretul accesibil,are mercur sau alte chestii nesanatoase?eu il consum de 2-3 pe saptamana

    0
    0

  • Rodica Ileana pe 1 Sep 2010, 15:29
    eu am slabit

    poti slabi band ceai yong kang eu am slabit 9 kg am luat dp www.alcom.do.am nush daca am scris bn site-ul dar e f bun ceaiul

    1
    0

  • Olleandra pe 25 Aug 2010, 11:59
    peste

    nu inteleg o chestie -de ce va revoltati? aici sunt scrise niste informatii nu cere nimeni a tineti cont de ele cui i se pare ciudat-mai cauta sa se documneteze si vede daca ceea ce e scris aici e bine sau nu da,toate alimentele au parti bune si rele si e de datoria noastra -daca vrem sau nu sa stim ce mancam cum se zice"esti ceea ce mananci" asa cred eu o zi placuta :)

    0
    0

  • geo pe 14 Aug 2010, 11:54
    Cand devine periculos....

    Ai uitat carenea de oaie care te poate imbolnavi de antrax s.a.m.d. Ai dreptate Dana, dar sti ce-mi place mie ? Acea lista fabuloasa de soiuri de peste care contin mai putin mercur. Unele nici nu le-am vazut pe la noi. Ce sa ma zic de preturi. Cel mai ieftin este somonul cca45 lei kg. Va dati seama ce aberati pe-aici ? Cine se incumeta sa dea 45 lei pe peste? Vorbiti asa ca sa va aflati in treaba. Si de ce ma rog soiurile voastre contin mai putin mercur ? Sau in functie de concentratia mercururului se stabileste si pretul ? Noi nu mergem la restaurant, noi suntem oameni ce-si fac acolo o ciorba de stiuca si o plachie de crap si cu asta basta. Ceilalti n-aveto decat sa mancati ce vrea muschii vostri pe bani multi si pe mercur tot atat de mult pesemne. Astea-s gogorite, uite asa sa vorbim discutii.

    0
    0

  • dana pe 13 Aug 2010, 16:03
    Cand devine....

    Spuneam sa mancati peste de-al nostru, peste de apa dulce ca poate nu e "tratat" atata cu mercur. Avem crap, avem chiar calcan din mare, avem atata peste pe piata, sa-ti alegi ce vrei. Si hai s-o luam pe rand : pestele are mercur, porcul are pesta sau trichineloza, puiul are aviara, vaca e nebuna, legumele ce sa mai spun. Ploaia acida de anul asta le-a "topit". Painea are E-uri. Si sa va mai spun ? Ce vreti sa mancati oameni buni pana la urma ? Nimic. Pai daca muncesti pe nimic n-ai alta alternativa decat sa nu mananci NIMIC.

    2
    0

  • dana pe 13 Aug 2010, 15:57
    Cand devine consumul de peste periculos

    Am stat 6 ani in Japonia. Am nascut copilul acolo. Am muncit, am trait, am nascut, am beneficiat de asistenta medicala, am fost "japoneza" pentru 6 ani de zile. Dar o prostie ca asta nu am auzit! Am mancat aproape zilnic peste. Oamenii aceia n-au mercur in creier cu toate ca doar in orasele mari si in casele "mari" se mai mananca si altceva decat peste. Am mancat peste crud cu tot felul de legume. Zau daca vine cineva acolo sa zica sau sa faca socoteala cat mercur ai in tine. Cred ca nu-i bine sa straniti panica si lasati omul sa manance peste, dar...sigur ca exista un dar. Mancati

    4
    0

  • ada pe 13 Aug 2010, 11:14
    macrou

    Care e diferenta intre macrou si macrou regal?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod