Cand devine periculos consumul de peste?


Afla care sunt cele mai contaminate specii ...

Stim ca pestii sunt contaminati cu mercur care ne afecteaza sistemul nervos. Pe de alta parte, expertii sustin ca pestele este esential pentru continutul sau bogat in acizi grasi care ne protejeaza creierul. Afla in ce cantitate nu-ti dauneaza sanatatii!

 

Mercurul este toxic pentru creier, inima si sistemul nervos. In special femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa fie foarte atente la consumul de peste, deoarece mercurul impiedica dezvoltarea neurologica a fatului. Pe de alta parte, numeroase studii vorbesc despre continutul ridicat de acizi grasi omega 3 care se gasesc in carnea de peste si care ajuta la dezvoltarea creierului, imbunatatesc memoria, protejeaza inima, lupta impotriva artritei reumatoide si a cancerului. Prin urmare, specialistii au ajuns la concluzia ca nu este deloc recomandat sa renuntam la toate tipurile de peste, ci doar la cele care contin o cantitate mare de mercur sau alti contaminanti.

 

 

Cel putin doua portii pe saptamana


Este atat recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cat si a Administratiei Americane pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA).

Administratia Americana pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a stabilit niste recomandari cu privire la siguranta consumului de peste. Potrivit acestor indicatii, se recomanda sa nu depasim 340 de grame de peste pe saptamana, insa in functie de greutatea corporala a fiecaruia dintre noi este posibil ca aceasta cantitate sa fie mai redusa sau mai ridicata. De asemenea, Asociatia Americana a Inimii sustine ca un adult sanatos poate sa consume in siguranta pana la 400 de grame de peste saptamanal.

Calculeaza in functie de greutatea ta ce cantitate de ton poti sa consumi in siguranta, fara sa iti faci probleme de mercurul ingerat.

 

 

Avertisment pentru femeile insarcinate si copii mici


Atat femeile insarcinate, cat si copiii mici sunt mai expusi la efectele toxice ale mercurului, de aceea este important sa se respecte un consum moderat de specii de peste mai putin contaminate.



Este esential sa consumi carne de peste inainte de a ramane insarcinata, precum si in timpul sarcinii, tinand cont de substantele nutritive pe care le contine. S-a demonstrat faptul ca daca o femeie are o dieta echilibrata in acizi grasi omega 3 inainte de a ramane insarcinata, cat si pe perioada sarcinii, creierului fatului se dezvolta mult mai bine, mama are un risc redus de a suferi de depresie post-partum, inima si oasele se dezvolta armonios. Insa, cum iti dai seama ce carne de peste sa alegi fara sa afecteze fatul in curs de dezvoltare.

Iata care sunt recomandarile asociatiilor pentru protectia mediului, cat si ale Administratiei Americane pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor:

Daca esti insarcinata evita sa consumi urmatorii pesti care au un continut ridicat de mercur:

  • rechin;
  • peste-spada;
  • macroul regal;
  • tile fish;
  • ton;
  • halibut;
  • stiuca.

"La ton, exista un risc mai mare sa provina din zone poluate si, in acest caz, este foarte toxic pentru copil!", explica prof. dr.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Poti sa consumi o portie pe luna de: midii albastre, stridii, cod, crab albastru american, peste alb din America de Nord.

Peste sarac in mercur: ansoa, sardine, somon salbatic (Pacific), hering, cambula, crab albastru din Atlantic, egrefin, pastrav de crescatorie, creveti, somn de crescatorie (expertii avertizeaza insa ca acesta este sarac in mercur, insa poate sa contina alti contaminanti care in cantitati mari sunt nocivi pentru femeia insarcinata).

FDA si asociatiile pentru protectia mediului recomanda ca nimeni sa nu renunte la consumul de peste, inclusiv femeile insarcinate, insa sa avem grija si sa alegem speciile de peste mai putin contaminate cu mercur. Avertismentele pentru femeile insarcinate se refera la limitarea consumului de peste pana in 340 de grame pe saptamana si la alegerea celor mai putin contaminate specii.

 

Citeste in pagina urmatoare recomandarile specialistilor >>>

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut pe 18 Dec 2013, 13:55
    prostiea omeneasca

    mancati si beti cat p..la vreti ca o viata avem ,,,, toate sunt sanatoase atata timp cat mananci cu limita si nu faci exces ...va dor4esc pofta buna

    0
    0

  • Andrei pe 17 Ian 2013, 09:07
    prevedera e mama intelepciunii

    Daca nu ai patit nimic pana acum asta nu inseamna ca nu e daunator. Din pacate efectele le vezi tarziu cand deja problema e grava. Vezi cazul CEO de la IMAX

    0
    1

  • Andreea pe 15 Ian 2011, 11:56
    mercurul

    OK, OK. Nu cred ca cineva mananca peste in cantitati industriale, incat mercurul din el sa devina o problema. De asemenea, nu e imposibil de eliminat-se elimina prin fecale, urina si, intr-adevar, prin laptele matern. Oricum ar fi, carnea de peste este sanatoasa. Cat despre ton, e singurul soi de peste pe care il mananc, foarte des chiar, si pana acum nu am avut nicio problema. nu va alarmati asa!

    0
    2

  • Faget Lucretia pe 27 Oct 2010, 17:14
    despre pangasius

    in concluzie mancam sau nu ,pangasius?pot sa-i dau fetitei mele ,care are 5 ani?

    1
    1

  • Vio pe 25 Sep 2010, 21:57
    pentru ely gaspar

    ely,deschide link-ul cu referire la pangasius.Nu cred ca iti vei mai dorii sa consumi acest peste. http://forum.romedic.ro/prod/Peştele_Pangasius_este_TOXIC,_atenţie_vă_rog!!!_029000.html

    0
    1

  • Vio pe 25 Sep 2010, 21:56
    pentru ely gaspar

    ely,deschide link-ul cu referire la pangasius.Nu cred ca iti vei mai dorii sa consumi acest peste.

    0
    0

  • valentina pe 25 Sep 2010, 21:15
    mult peste..

    e prima data cand aud ca pestele dauneaza sanatatii..cand mergi la dietolog, ti se da o lista plina cu peste,carne de curcan,si cat poti de multe legume fierte, crude..si sigur nelipsitele fructe.. sincer daca as fi obligata sa aleg intre carne de porc si peste..as alege peste. carnea de porc e sigur nociva.

    0
    0

  • ely gaspar pe 10 Sep 2010, 12:21
    pangasius

    exista din abundenta,congelat sau semi,pretul accesibil,are mercur sau alte chestii nesanatoase?eu il consum de 2-3 pe saptamana

    0
    0

  • Rodica Ileana pe 1 Sep 2010, 15:29
    eu am slabit

    poti slabi band ceai yong kang eu am slabit 9 kg am luat dp www.alcom.do.am nush daca am scris bn site-ul dar e f bun ceaiul

    1
    0

  • Olleandra pe 25 Aug 2010, 11:59
    peste

    nu inteleg o chestie -de ce va revoltati? aici sunt scrise niste informatii nu cere nimeni a tineti cont de ele cui i se pare ciudat-mai cauta sa se documneteze si vede daca ceea ce e scris aici e bine sau nu da,toate alimentele au parti bune si rele si e de datoria noastra -daca vrem sau nu sa stim ce mancam cum se zice"esti ceea ce mananci" asa cred eu o zi placuta :)

    0
    0

  • geo pe 14 Aug 2010, 11:54
    Cand devine periculos....

    Ai uitat carenea de oaie care te poate imbolnavi de antrax s.a.m.d. Ai dreptate Dana, dar sti ce-mi place mie ? Acea lista fabuloasa de soiuri de peste care contin mai putin mercur. Unele nici nu le-am vazut pe la noi. Ce sa ma zic de preturi. Cel mai ieftin este somonul cca45 lei kg. Va dati seama ce aberati pe-aici ? Cine se incumeta sa dea 45 lei pe peste? Vorbiti asa ca sa va aflati in treaba. Si de ce ma rog soiurile voastre contin mai putin mercur ? Sau in functie de concentratia mercururului se stabileste si pretul ? Noi nu mergem la restaurant, noi suntem oameni ce-si fac acolo o ciorba de stiuca si o plachie de crap si cu asta basta. Ceilalti n-aveto decat sa mancati ce vrea muschii vostri pe bani multi si pe mercur tot atat de mult pesemne. Astea-s gogorite, uite asa sa vorbim discutii.

    0
    0

  • dana pe 13 Aug 2010, 16:03
    Cand devine....

    Spuneam sa mancati peste de-al nostru, peste de apa dulce ca poate nu e "tratat" atata cu mercur. Avem crap, avem chiar calcan din mare, avem atata peste pe piata, sa-ti alegi ce vrei. Si hai s-o luam pe rand : pestele are mercur, porcul are pesta sau trichineloza, puiul are aviara, vaca e nebuna, legumele ce sa mai spun. Ploaia acida de anul asta le-a "topit". Painea are E-uri. Si sa va mai spun ? Ce vreti sa mancati oameni buni pana la urma ? Nimic. Pai daca muncesti pe nimic n-ai alta alternativa decat sa nu mananci NIMIC.

    2
    0

  • dana pe 13 Aug 2010, 15:57
    Cand devine consumul de peste periculos

    Am stat 6 ani in Japonia. Am nascut copilul acolo. Am muncit, am trait, am nascut, am beneficiat de asistenta medicala, am fost "japoneza" pentru 6 ani de zile. Dar o prostie ca asta nu am auzit! Am mancat aproape zilnic peste. Oamenii aceia n-au mercur in creier cu toate ca doar in orasele mari si in casele "mari" se mai mananca si altceva decat peste. Am mancat peste crud cu tot felul de legume. Zau daca vine cineva acolo sa zica sau sa faca socoteala cat mercur ai in tine. Cred ca nu-i bine sa straniti panica si lasati omul sa manance peste, dar...sigur ca exista un dar. Mancati

    4
    0

  • ada pe 13 Aug 2010, 11:14
    macrou

    Care e diferenta intre macrou si macrou regal?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;