Cand are nevoie copilul tau de suplimente nutritive?

Alimentele reprezinta sursa principala de vitamine si minerale. Insa nu intotdeauna alimentatia asigura necesarul de nutrienti organismului. In prezent, o nutritie considerata sanatoasa asigura doar 80% din Aportul Nutritional Recomandat, sustin specialistii.
Alimentele reprezinta sursa principala de vitamine si minerale. Insa nu intotdeauna alimentatia asigura necesarul de nutrienti organismului. In prezent, o nutritie considerata sanatoasa asigura doar 80% din Aportul Nutritional Recomandat, sustin specialistii.

Dat fiind faptul ca nu exista niciun aliment care sa contina toti nutrientii necesari, specialistii recomanda urmarea unei diete diversificata si echilibrata.

In anumite perioade, precum cea de crestere, de covalescenta sau cand nivelul de stres este mai ridicat, nevoile organismului cresc. In astfel de momente suplimentele de vitamine, minerale sau oligoelemente pot fi necesare.


Copiii si suplimentele alimentare


Organismul copiilor este mai sensibil la anumiti factori care il pot slabi precum afectiuni care se pot transmite prin contactul cu copii bolnavi, perioadele de studiu si activitatile sportive. Desi alimentatia ofera substantele nutritive necesare bunei functionari a organismului, acestea pot fi insuficiente, iar in acest caz suplimentele alimentare pot fi un ajutor important pentru sistemul imunitar.

In prezent, alimentatia copiilor a devenit mai saraca in fructe si legume si mai bogata in grasimi si produse zaharoase, aportul de vitamine si minerale fiind de asemenea scazut.
Din acest motiv, copiii sunt cei care au o nevoie mai mare de suplimente de vitamine si minerale pentru asigurarea unei dezvoltari armonioase. Necesarul energetic al copilului variaza in functie de varsta.

Cand au nevoie copiii de suplimente? Specialistii le recomanda in cazul in care acestia depun eforturi mari la scoala, au o viata intensa, in perioada de crestere, cand se recupereaza dupa o boala sau in covalescenta, cand nu au pofta de mancare, mananca nesanatos, sau cand nivelul de stres este ridicat.


Care sunt suplimentele de care are nevoie?


  • Una dintre carentele din dieta copiilor este cea de acizi grasi omega-3. Omega 3 este necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos si pentru buna functionare a creierului. Poate fi gasit in semintele de dovleac sau pesti uleiosi;
  • Copiii care evita sa consume fructe si legume pot avea un deficit de vitamina C, vitamina importanta pentru sistemul imunitar.
    De asemenea, vitamina C protejeaza impotriva radicalilor liberi si ajuta la buna functionare a creierului;
  • Complexul de vitamine B face parte din micronutrientii necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos si influenteaza implicit performanta de memorare si concentrare, precum si creativitatea celor mici. Sursele alimentare de vitamina B1 sunt cerealele, drojdia, portocalele, mazarea sau faina de secara, de vitamina B2 sunt laptele si produsele lactate, ficatul de vita, carnea de porc si ouale, iar vitamina B3 se gaseste in aproape toate alimentele. Copiii care au o dieta bogata in produse zaharoase pot avea un aport sarac din aceste vitamine;  
  • De asemenea, calciul si magneziul nu trebuie sa lipseasca din dieta micutilor, intarind oasele, nervii si muschii. Nu trebuie uitat nici zincul care este important pentru intarirea sistemului imunitar.


Cine mai are nevoie de suplimente alimentare?


Daca urmezi o dieta sanatoasa, diversificata care include o varietate de legume, fructe, cereale, carne slaba sau peste, este probabil sa nu ai nevoie de suplimente nutritive. Insa in cazul in care ai o alimentatie deficitara, suplimentele pot fi solutia potrivita pentru tine.

Specialistii iti recomanda suplimentele nutritive in cazul in care:

  • Esti la dieta sau consumi mai putin de 1.600 de calorii pe zi;
  • Esti vegetarian;
  • Esti insarcinata, incerci sa ramai insarcinata sau alaptezi;
  • Ai sangerari abundente in perioada menstruala;
  • Te afli la menopauza;
  • Suferi de o boala care afecteaza modul in care organismul absoarbe sau foloseste anumiti nutrienti (diaree cronica, alergii alimentare, intolerante alimentare sau afectiuni ale ficatului, intestinelor, pancreasului).
 
Discuta cu medicul sau nutritionistul despre suplimentele si dozele de care ai nevoie.
Nu uita sa intrebi daca prezinta efecte secundare si daca pot interactiona cu alte medicamente. Este recomandat sa nu depasesti doza scrisa pe eticheta.


Ce sunt suplimentele nutritive?


Suplimentele nutritive sau alimentare sunt vitamine, minerale, plante medicinale sau alte substante care au drept scop imbunatatirea dietei. Pot fi gasite sub forma de pastile, capsule, prafuri sau lichide. Acestea pot fi folosite pentru a completa necesarul de vitamine si minerale, pe care regimul alimentar nu-l asigura. Suplimentele insa, nu inlocuiesc anumite alimente si nu ofera aceleasi beneficii ca fructele sau legumele.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod