Beneficiile zincului pentru sănătate

Zincul este cel mai bine cunoscut pentru stimularea imunității și ajutorul dat organismului pentru a ameliora răcelile.
În plus, față de rolul său în stimularea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor, acest mineral este important pentru o multitudine de funcții, inclusiv producția de energie, vigilența, starea de spirit și funcția creierului. De asemenea, joacă un rol important în producția hormonilor, digestie, neuroprotecție și procesele de vindecare din creier și organism. Mai jos, poți regăsi mai multe beneficii pe care le aduce zincul organismului tău. Iată care sunt acestea!

De ce beneficii poți avea parte dacă introduci zincul în dieta ta?


1. Ajută la combatarea cancerului


Un studiu american a ajuns la concluzia că zincul poate ajuta în tratamentul contra cancerului. Mineralul acesta reduce dezvoltarea inflamației la nivelul vaselor de sânge și induce moartea celulelor canceroase. Alte studii au sugerat că zincul poate opri proliferarea celulelor canceroase esofagiene.
Deficiența de zinc și de alte substanțe nutritive, precum de magneziu, seleniu sau vitamina D, este frecventă la pacienții cu cancer, sugerând o legătură între aceste substanțe nutritive și posibila prevenție a diferitelor forme de cancer.

2. Ajută la tratamentul diabetului zaharat


Suplimentele cu zinc pot avea, de asemenea, un efect benefic asupra controlului glicemic. Femeile cu pre-diabet au un deficit de zinc și de alte elemente, precum vitamina D. De asemenea, s-a constatat că zincul previne formarea amilinei în organism, o proteină care duce la apariția diabetului și a altor afecțiuni cronice. Mineralul este, de asemenea, necesar pentru producerea de insulină, care joacă un rol vital în diabetul zaharat. Zincul este, de asemenea, necesar pentru producția de enzime pancreatice, care sunt enzimele digestive esențiale pentru descompunerea și utilizarea adecvată a proteinelor, a grăsimilor și a carbohidraților din alimentele pe care le consumăm.

3. Protejează inima


Ca mineral antioxidant, studiile au arătat că zincul poate proteja mușchii inimii împotriva stresului oxidativ care ar putea dăuna inimii pe termen lung. Acesta întărește inima, împreună cu alte trei minerale importante antioxidante - magneziu, cupru și seleniu - și ajută inima să elimine stresul oxidativ și alte probleme conexe.
De asemenea, zincul poate regla bătăile inimii. Cercetările au arătat că pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă au adesea deficiență de zinc. Mineralul acesta reglează și felul în care calciul călătorește prin inimă. Alte studii au arătat că o cantitate suficientă de zinc ar putea ajuta la prevenirea anginei pectorale, adică a durerii severe în piept.

4. Tratează acneea


Rapoartele sugerează că pacienții cu acnee au de obicei un nivel scăzut de zinc. Acest mineral este cunoscut pentru faptul că ucide bacteriile care duc la apariția acneei. De asemenea, combate inflamația împreună cu alți antiinflamatori importanți, antioxidanți precum vitamina A, C, E și seleniu. Zincul reduce și activarea keratinocitelor, care sunt celulele ce produc keratina. Excesul de keratină poate duce la blocarea porilor și la apariția acneei.
Aceste proprietăți ale zincului te pot ajuta să îți cureți fața. S-ar putea să te ajute și cu vindecarea cicatricilor și prevenirea focarelor de herpes. Poți întreba la farmacie de creme și unguente cu ingredientul principal zinc. Însă consultă-te cu medicul înainte de a le folosi. Zincul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea ridurilor și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.

5. Poate stimula creșterea părului


Zincul te ajută să menții sănătatea părului. O deficiență a acestui mineral poate duce la deteriorarea structurii proteinelor care alcătuiesc foliculii de păr. De aceea este atât de important să te asiguri că obții cantitatea recomandată de zinc când vine vorba de frumusețea părului tău, dar și de lungimea acestuia.

Ca în cazul oricărei substanțe nutritive, este important să îi oferi organismului tău doar cantitatea recomandată.
Este recomandat să stai de vorbă cu un medic înainte de a începe să iei suplimente de zinc sau să consumi mai multe alimente care conțin acest mineral.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod