post

Avantajele şi dezavantajele postului: Care sunt riscurile pentru sănătate

Postul are multe avantaje, dar nu este lipsit de riscuri. Află care sunt problemele de sănătate care pot surveni dacă posteşti!

Oamenii au diferite motive pentru a posti temporar, de exemplu pentru a slăbi, deoarece cred că este bine pentru sănătate sau pentru că le recomandă religia pe care o practică. Postul are multe avantaje, dar nu este lipsit de riscuri, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres.

Cercetări efectuate pe animale și pe oameni (în ultimul caz rezultatele sunt totuși mai puțin clare, notează Agerpres) arată că un consum mai mic de calorii (cu 30%-40% mai puțin decât aportul energetic normal) scade riscul bolilor asociate cu îmbătrânirea (cum ar fi demența), precum și, probabil, pe cel de cancer, crescând în același timp speranța de viață.

Este unul dintre avantajele semnalate ale postului.

Apoi, un post periodic ar scădea nivelul glucozei (zahărului) în sânge: sensibilitatea corpului la insulină s-ar îmbunătăți, iar omul ar avea nevoie de mai puțină insulină, lucru care ar duce la scăderea riscului de obezitate și de diabet.

Un post de câteva zile ar putea provoca o scădere a trigliceridelor și a colesterolului din sânge, având un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare. În plus, ar putea fi favorizată producerea de noi celule sușă, ceea ce asigură întărirea sistemul imunitar.

Și postul pentru a da jos kilogramele este destul de des întâlnit.
Un regim hipocaloric (în cadrul căruia se consumă doar înlocuitori alimentari speciali un anumit timp) sau un regim cu lichide permite o scădere în greutate considerabilă în timp foarte scurt.
Este, totuși, foarte dificil de păstrat greutatea la care se ajunge după post. În majoritatea cazurilor, kilogramele pierdute revin cu repeziciune, adesea în număr mai mare decât înainte de regim.

Pierderea în greutate în timpul unui post se datorează în principal pierderii de apă din țesuturile musculare, cele adipoase (grăsime) rămânând în mare parte intacte. Este recomandabil ca o persoană care dorește să slăbească să ceară sfatul unui medic sau al unui dietetician.

Unii țin post și pentru detoxifiere.
Conceptul de post pentru purificare sau detoxifiere nu este nou și a fost utilizat multă vreme în medicina alternativă, iar acum este la modă. Potrivit adepților lui, regimul este important pentru curățarea corpului de toate toxinele produse, ingerate sau absorbite din mediu, care ar amenința sănătatea fizică și mentală. Curele de detoxifiere, cel mai des sub formă de sucuri de fructe și ceaiuri, se țin pentru purificarea corpului, eliminarea toxinelor, furnizarea de energie și îmbunătățirea sănătății generale. Nu există totuși prea multe dovezi științifice în acest sens, precizează Agerpres.

În plus, corpul elimină în mare parte toxinele prin ficat și rinichi.

Detoxifierea prin intermediul unei cure de sucuri de fructe timp de două sau trei zile nu poate face rău în cazul unor persoane sănătoase, însă cure mai lungi pot provoca unele schimbări metabolice și duce la degradare musculară.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod