Antioxidantii - elixirul sanatatii

Peste 150 de studii pe probleme nutritionale au relevat faptul ca o dieta bogata in fructe si legume reduce incidenta cancerului cu 50%. Substantele fito-terapeutice si antioxidantii exista sub cea mai pura forma in fructe, legume, cereale, nuci si lupta impotriva bolilor cronice de tipul cancerului si al bolilor cardiovasculare.

Substantele fito-terapeutice reprezinta compusii naturali care se comporta ca un sistem de aparare al plantelor. Antioxidantii sunt substante care previn atacul unor molecule numite radicali liberi asupra celulelor si AND-ului. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare si alte afectiuni cronice. Urmatoarele tipuri de alimente sunt bogate in antioxidanti si substante fito-terapeutice:

1.
Rosiile - o rosie contine 26 de calorii si 0 g grasimi. Biochimic vorbind, rosiile sunt bogate in licopena, un antioxidant esential care previne formarea celulelor canceroase si le confera culoarea rosie. Rosiile sunt de asemenea o importanta sursa de vitamina C.

2. Spanacul - 100 g de spanac fiert contine 41 de calorii si 0 g grasimi si este bogat in fier, acid folic si vitamine B. In plus, spanacul contine doua substante fito-terapeutice: luteina si zeaxantina, care sunt foarte importante pentru sanatatea ochilor.

3. Nucile - 30 g de nuci contin 12 g de grasime si 150 de calorii. Desi sunt bogate in grasimi, nucile contin grasimi bune monosaturate si polisaturate.
Cand sunt consumate in loc de carne rosie sau alimente bogate in grasimi, nucile ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si cresc nivelul colesterolului bun (HDL). Nucile contin de asemenea un antioxidant cunoscut, vitamina E. Din pacate insa, nucile sunt bogate in calorii si deci este indicat consumul lor in cantitati limitate.

4. Broccoli - 100 g de broccoli gatit contin 44 de calorii si 0 g grasimi. Broccoli este o sursa importanta de vitamina C, fibre si calciu. Aceasta leguma furnizeaza si substante fito-terapeutice care previn formarea celulelor canceroase. Prelucrarea termica profunda a acestei legume distruge enzimele si nutrientii corespunzatori si deci se recomanda a se consuma proaspat sau prelucrat termic superficial.


5. Afinele - 100 g de afine contin 81 de calorii si 0 g grasimi. Este posibil ca afinele sa contina mai multi antioxidanti decat orice alta fructa sau leguma. Antocianina este substanta fito-terapeutica ce confera culoarea bleumarin specifica afinelor si care previne formarea celulelor canceroase si are efect curativ in infectii urinare.

6. Ceaiul verde - in societatea asiatica, ceaiul verde se consuma in aceeasi cantitate in care se consuma cafeaua in lumea vestica. Studii efectuate pe populatia Chinei coreleaza consumul de ceai verde cu incidenta scazuta cancerelor de stomac, esofag si ficat. Polifenolul, substanta fito-terapeutica din ceaiul verde a fost identificata ca agent anticancerigen.
Ca si antioxidant, polifenolul este de 100 de ori mai puternic decat vitamina C.

Acestea sunt doar cateva exemple de alimente ce contin antioxidanti. De fapt, exista peste 2000 de substante fito-terapeutice continute in alimente. Pentru a profita in totalitate de generozitatea naturii, trebuie sa ne asiguram ca avem o dieta bogata in fructe, legume si cereale.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 28 Oct 2008, 12:53
    fructe si legume----

    ----din gradina proprie....deci,mancati fructe si legume sanatoase,,un studiu recent ne anunta ca unele fructe sunt mult prea mult modificate genetic,,alt studiu,,spune,,rosiile modificate genetic,,lupta impotriva cancerului,,,prea multa informatie diversa,,,cred ca cel mai sanatos sa ne mutam pe MARTE,,insasi Terra este distrusa,,,ne distrugem singuri,,,dar putem preveni,,,MANCATI SANATOS....sau deloc...ca si asa suntem in plina criza,,,si preturile o iau la vale,,asa ca ,mancati,,,fructe si legume din gradina proprie sau a vecinului..

    0
    0

  • Zoly pe 4 Iun 2008, 12:19
    Sanatate

    Dona iti dau dreptate,dar totusi parerea mea este ca organismul nostru functioneaza mult mai bine daca eliminam carnea si consumam doar fructe si legume,aceasta metoda vegetariana chiar si vindeca anumite boli si disfunctii ale organelor interne.Omul a fost creat ca sa se hraneasca doar cu fructe si legume,de acea sunt acum atatea boli,pe vremea lui Adam si Eva oamenii traiau 800 de ani si asta se datora hranei sanatoase.Cine vrea sa discute cu mine despre acest deomeniu,despre Biblie si Dumnezeu trimiteti email la slava_lui@yahoo.com sau adaugati ID slava_lui pe messenger.Bafta !

    0
    0

  • dona pe 15 Mar 2008, 15:08
    cancerul si antioxidantzii

    daca rosiile contzin licopena,care e un antioxidant ce poate preveni aparitzia cancerului .de ce ,acesti ,,savantzi''care ne tot invatza ce si cum sa mancam pt a nu face cancer,nu recomanda rosiile si produsele obtzinute din rosii(bulion ,suc.)?!?! si nici fructe si legume cu contzinut mare de vit B12?nu mai stim ce sa credem .ne informeaza pana la naucire!!!!!!!ca zti-e teama sa mai manaci.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod