Alternativa antică pentru grâul integral: 4 rețete din kamut

Poate că te-ai obișnuit deja să auzi că trebuie să folosești grâul integral pentru un plus de nutrienți, dar ce-ar fi să încerci și grâul kamut? Nu vei uita prea curând gustul rețetelor care îl includ.
Cu un conținut important de proteine și minerale, kamutul poate fi și un ingredient versatil în bucătărie. Chiar dacă a apărut mai recent în oferta magazinelor cu profil naturist, merită să încerci să-l integrezi în preparatele tale favorite pentru un plus de vitamine. Încă din Egiptul antic kamutul a fost recunoscut pentru proprietățile sale benefice, așa că este momentul să transformi puțin aromele clasice și să adaugi kamut când gătești.

 
Iată câteva rețete cu acest ingredient aromat:

 
1. Salată de kamut cu morcovi și semințe de rodie

Ingrediente:
 
Pentru kamut:
- 1 cană de apă;
- 80g de kamut integral, înmuiat în apă în noaptea precedentă și clătit cu apă rece.
Pentru salată:
- 3 morcovi medii, tăiați felii;
- 6 linguri de stafide aurii;
- 3 linguri de suc proaspăt de portocale;
- 1 lingură de suc de lămâie;
- 1 lingură de miere;
- ¼ linguriță de scorțișoară;
- ½ linguriță de sare de mare fină;
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 30g de nuci mărunțite;
- 100g de semințe de rodie.
 
Cum se prepară:
 
Pentru a pregăti kamutul amestecă-l cu apa și dă în clocot, apoi redu focul, acoperă cu un capac și lasă 50-60 de minute. După acest interval oprește focul, scurge lichidul în exces și lasă la răcit 10-15 minute.
Când kamutul s-a răcit poți face salata. Amestecă feliile de morcov cu stafidele. Într-un bol mic combină sucul de portocale cu cel de lămâie, apoi continuă cu mierea, scorțișoara și sarea. Amestecă până când pbții un mix omogen, apoi adaugă și uleiul de măsline. Toarnă acest dressing peste morcovi și semințele de rodie și lasă aromele să se combine timp de 15 minute. Servește alături de o porție de kamut presărat cu nuci mărunțite.

 
2. Pilaf rapid din kamut

Ingrediente:
 
- 1 cană de kamut fiert;
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 150g de ceapă roșie, tocată;
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt;
- 200g de morcov ras;
- 150g de semințe de dovleac, coapte și sărate;
- sucul de la o lămâie;
- 3 cepe verzi, tocate, pentru servit.
 
Cum se prepară:
 
Încălzește uleiul într-o tigaie, apoi adaugă ceapa și morcovii.
Rumenește-i timp de 7 minute, apoi oprește focul, mută într-un bol și adaugă kamutul și restul de ingrediente. Decorează folosind ceapa verde. 

 
3. Tocăniță picantă de kamut și năut

Ingrediente:
 
- 1 cană de kamut integral, fiert;
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- o ceapă rosie, tăiată solzi;
- 4 morcovi mici, tăiați felii;
- 150g de țelină, tăiată cubulețe;
- 5 linguri de sos salsa;
- 4 căni de supă de legume;
- ½ linguriță de fulgi de ardei iute;
- ½ linguriță de sare Kosher;
- un vârf de cuțit de cuțit de piper  negru;
- 2 frunze de dafin;
- 200g de spanac crud;
- 100g de boabe de năut de la conservă, scurse de lichid.
 
Cum se prepară:
 
Încălzește uleiul de măsline într-o oală mare și rumenește ceapa, morcovii și țelina până când devin ușor maronii. Adaugă kamutul, supa de legume, sosul salsa, fulgii de ardei iute, sarea, piperul și frunzele de dafin. Dă în clocot, apoi lasă la foc mic, acoperit, timp de 30 de minute. După acest interval scoate frunzele de dafin. Adaugă năutul și spanacul tocat și lasă la foc mic încă 15-20 de minute, până când se înmoaie spanacul.

 
4.
Kamut cu lămâie și mentă

Ingrediente:
 
- 1 cană de kamut integral;
- 3 căni de supă de legume;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt;
- 1 ceapă roșie mică, tăiată solzi;
- sucul și coaja de la o lămâie;
- 150g de spanac crud;
- 20g de frunze de mentă;
- ½ linguriță de sare de mare;
- un vârf de cuțit de piper negru.
 
Cum se prepară:
 
Dă în clocot supa de legume, adaugă kamutul, apoi lasă la foc mic timp de 90 de minute, până când devine pufos și absoarbe tot lichidul. După aceea mută kamutul într-un castron și lasă-l să se răcească. Între timp încălzește uleiul de măsline într-o oală mare, adaugă usturoiul și ceapa și rumenește-le 5 minute. După aceea adaugă năutul, sucul de lămâie, spanacul și frunzele de mentă. După 10 minute poți adăuga și kamutul, sarea de mare și piperul. Lasă încă 5 minute la foc mic, apoi poți savura preparatul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată