Alimente pentru prevenirea osteoporozei

Statisticile arata ca 1 din 3 femei si 1 din 5 barbati cu varsta de peste 50 ani, experimenteaza fracturi osteoporotice la un moment dat. In trecut osteoporoza era considerata o stare normala a persoanelor varstnice, in prezent insa este vazuta ca o afectiune caracterizata prin scaderea densitatii osoase si cresterea riscului de fracturi.
Statisticile arata ca 1 din 3 femei si 1 din 5 barbati cu varsta de peste 50 ani, experimenteaza fracturi osteoporotice la un moment dat. In trecut osteoporoza era considerata o stare normala a persoanelor varstnice, in prezent insa este vazuta ca o afectiune caracterizata prin scaderea densitatii osoase si cresterea riscului de fracturi.

Ca si in cazul oricarei alte afectiuni, prevenirea osteoporozei este foarte importanta. Alimentatia bogata in proteine, calciu si vitamina D este foarte importanta atat pentru dezvoltarea cat si in mentinerea masei si rezistentei osoase la copii, adulti si varstnici. Iata cateva sfaturi de alimentatie pentru mentinerea rezistentei osoase oferite de specialistii de la WebMD:

Lactate
.
Stim cu totii ca laptele si lactatele fac parte dintre cele mai bogate surse de calciu. O cana de lapte contine aproximativ 300 mg calciu.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, in cazul femeilor, urmatoarele doze zilnice de calciu: 19 ani-menopauza - 1.000 mg/zi; postmenopauza - 1.300 mg/zi; in timpul sarcinii - 1.200 mg/zi; in timpul alaptarii - 1.000 mg/zi. Barbatii cu varsta cuprinsa intre 19 si 65 de ani au nevoie de 1.000 mg de calciu zilnic, iar cei trecuti de varsta de 65 de ani de 1.300 mg/zi.

Sardine
. Pe langa lactate, o alta sursa bogata de calciu o reprezinta si sardinele. Oasele acestui peste contin nutrientii necesari pentru oase puternice.
100 grame de sardine la conserva iti ofera cu putin peste cantitatea de calciu continuta de o cana cu lapte. De asemenea, somonul si alte tipuri de peste gras reprezinta o sursa bogata de calciu, vitamina D si Omega 3.

Legume verzi. Calciul poate fi gasit si intr-un numar mare de legume, precum spanacul, broccoli, ceapa verde, varza creata si varza de Bruxelles.

Alimente fortifiate. Poti apela de asemenea si la alimentele fortifiate pentru a obtine necesarul de calciu. Acestea sunt produse care nu contin in mod natural calciu, insa au fost suplimentate cu diverse cantitati de minerale esentiale.

Soia este o alta sursa bogata de calciu. O suta de grame de branza Tofu asigura aproximativ 10% din necesarul zilnic de calciu.

Nuci si semninte.
Migdalele, fisticul, semintele de floarea soarelui sunt bogate in calciu, nucile contin Omega 3, arahidele si migdalele sunt surse de potasiu, nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor.


Bucura-te de soare!


Vitamina D este importanta pentru absorbtia calciului din alimente. Deficitul de vitamina D, in cazul copiilor duce la crestere intarziata si deformari osoase (rahitism), iar in cazul adultilor poate provoca osteomalacie (afectiune caracterizata prin inmuierea oaselor). De asemenea, lipsa vitaminei D creste riscul de osteoporoza.

Vitamina D se formeaza in piele prin expunerea la razele solare. Mai poate fi obtinuta din alimente precum: peste gras, somon, sardine, oua, ficat, cereale.
 

OMS recomanda urmatoarele doze zilnice de vitamina D: 0-9 ani: 200 UI/zi; 10-18 ani: 200 UI/zi; 19-50 ani: 200 UI/zi; 51-65 ani: 400 UI/zi; peste 65 de ani: 600 UI/zi; in sarcina: 200 UI/zi; in timpul alaptarii: 200 UI/zi.

Atentie!
Nu doar alimentatia are un rol important in prevenirea osteoporozei. Exercitiilor fizice, renuntarea la fumat si evitarea consumului excesiv de alcool sunt de asemenea importante in prevenirea acestei afectiuni.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dani radu pe 3 Mai 2010, 23:56
    hernie de disc

    daca gasesti un medic neurolog care are contract cu un centru care face r .m. n. , si mergi pana pe 5 ale lunii cu trimitere de la medicul de familie la el ,iti da un anumit fel de trimitere si il faci gratis.La hernia de disc poti sa faci 100 de radiografii...iti trebuie r.m.n. multa sanatate

    0
    0

  • Tatiana pe 2 Mai 2010, 08:42
    Ce insemnatate are boala aciasta daca nu te tratezi.

    Pe mamica mea eam facut operatie la coloana vertebrala in Chisinau operatia sa petrecut foarte bine dar are dureri la picioare si zilnic se plinje am procurat alfutop din Rominia si la urmat dar totusi mai are dureri , medicii meau spus ca astai problema oaselor cu ce sa o mai tratam inafara de lactate si cele comentate mai sus , va multumim.

    0
    0

  • mircioiu georgeta pe 1 Mai 2010, 17:40
    dureri de coloana

    am dureri de spate si de mijloc si se lasa pe piciorul stang cu umflatura de la jumatatea gambei in jos.De asemenea se urca durerea pe spate pe toata coloana.Mi s-au pus mai multe diagnostice,ultimul fiind iernie de disc cu semnul intrebarii.mi s-a spus sa fac un RMN dar inca nu l-am facut din cauze financiare.As ori sa stiu cat costa un RMN si unde se face ,in ce spitale din Romania.

    0
    0

  • alina arghirescu pe 1 Mai 2010, 15:15
    CAT ESTE DE NOCIVA ANALIZA OASELOR PT A DEPISTA OSTEOPOROZA ?>

    anul trecut mi s-au facut la fundeni 24 de radiografii la schelet pt ca a considereat necesar in investigarea gamapatiei policlonale ,perla depistata la anlaize ... m-ar interesa daca pot face o analiza pt depistarea osteoporozei,sau care sunt indiciile ca as putea avea cand calciul este 9,5,cel ionic inca nu l-am facut in ceea ce priveste alimentatia in afara de lapte consum cam tot ce scrie sus in articol

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod