Alimentaţie sănătoasă: 5 reguli de bază ca să nu mai mănânci porcării în 2014

Găteşte acasă preparate delicioase, simple şi care nu-ţi ocupă mult timp. Astfel, vei avea şi la serviciu o mâncare pe gustul tău şi sănătoasă.
De fiecare dată când trecem într-un nou an ne propunem să schimbăm anumite lucruri în viaţă. Foarte multe persoane au ca rezoluţie principală pentru noul an schimbarea stilului alimentar. Fie din raţionamente de ordin estetic, fie pentru sănătate, dar cu toţii ar trebui să fim puţin mai preocupaţi de ceea ce mâncăm. "Eşti ceea ce mănânci" este o sintagmă des utilizată de medicii nutriţionişti şi nu greşesc deloc.

Prin urmare, dacă ţi-ai propus să nu mai mănânci porcării în noul an, iată câteva reguli de bază:


1. Găteşte acasă şi pune-ţi mâncare la serviciu


Obiceiul de a găti acasă diverse preparate pe gustul tău este una dintre cele mai bune soluţii pentru a mânca sănătos şi fără să cheltui mulţi bani. Alt truc util este acela de a găti mai multe feluri de mâncare în weekend, astfel încât să ai un meniu variat toată săptămâna.


Dacă ai mâncăruri care-ţi plac, tentaţia de a mânca alimente nesănătoase de tip fast-food va fi mai mică. Nu înseamnă că nu-ţi poţi satisface pofta din când în când, însă, limitează-te la o porţie consumată ocazional, după care revino la meniul tău sănătos.


2. Limitează consumul de zahăr rafinat şi dulciuri din comerţ


S-a demonstrat ştiinţific faptul că zahărul rafinat este implicat în dezvoltarea şi răspândirea cancerului. De asemenea, zahărul modifică instinctul alimentar şi te face să consumi cantităţi din ce în ce mai mari de dulciuri. Acest efect apare în special din cauza faptului că zahărul nu este un aliment natural, iar organismul nu reuşeşte să facă faţă cantităţilor excesive ingerate.

În 1830 o persoană consuma în medie 5 kilograme de zahăr pe an, însă în prezent s-a ajuns chiar şi la 33 de kilograme de persoană pe parcursul unui an.


Aşadar renunţă la zahărul rafinat şi pofta de dulciuri va fi diminuată. În schimb poţi să prepari din când în când dulciuri de casă cu zahăr brut, sucanat, zahăr de cocos, curmale sau să foloseşti mierea de albine pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul.


3. Salvează de pe internet reţete simple şi rapide


Astfel vei avea mereu la îndemână idei de mâncăruri sănătoase care nu-ţi ocupă mult timp pentru a le prepara. Dacă ai prietene care sunt pasionate de gătit întreabă-le despre mâncărurile lor preferate şi rapide. O altă soluţie este să te plimbi peste blogurile de nutriţie sau site-urile de reţete care te pot ajuta să descoperi diverse combinaţii pe care ai fi tentată să le încerci. De asemenea, platformele care au ca principală activitate fotografiile (de exemplu Pinterest) constituie o adevărată sursă de inspiraţie atunci când ai rămas în pană de inspiraţie.



4. Optează pentru orice preparat din făină integrală


În procesul de transformare a grâului în făină se îndepărtează coaja bobului care conţine vitamina E şi alte elemente care sunt nutritive pentru organism. În schimb, grâul ajunge să fie procesat şi albit după măcinare, fapt care-l lasă fără nicio valoarea nutriţională. Prin urmare, orice produs care are la bază făina albă rafinată (pâinea, dulciurile, pastele, covrigeii) va fi unul dezechilibrat din punct de vedere nutriţional. Acestea odată ce sunt mâncate determină o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, pancreasul pompează o cantitate mare de insulină, ca urmare, nivelul de zahăr scade brusc. Însă, această scădere bruscă este atât de mare, încât simţim nevoia de alţi carbohidraţi. Aici intervin poftele pe care le avem după masa de prânz, dacă aceasta a fost compusă în special din paste din făină albă şi alţi carbohidraţi rafinaţi.


Înlocuieşte:
  • Pâinea albă cu pâinea din făină integrală;
  • Pastele din făină albă cu cele din făină integrală;
  • Orezul alb cu cel integral, brun sau sălbatic.


5. Cumpără şi ţine în casă doar alimente sănătoase


Cumpărăturile săptămânale trebuie să se limiteze doar la o diversitate mare de fructe, legume, verdeţuri, nuci/seminţe crude, cereale integrale (orez brun, mei, quinoa, grâu, ovăz, amarant, secară), leguminoase (mazăre, fasole boabe, năut, linte) pe care le poţi consuma în cantităţile dorite. Pe lângă aceste categorii, poţi să optezi pentru cantităţi mici de lactate cu mai puţină grăsime, ouă, peşte şi carne slabă, care nu trebuie consumate zilnic, ci de 2-3 ori pe săptămână.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod