Alimentaţie de calitate: Cum să alegi cel mai sănătos peşte. 7 trucuri utile!

Alege speciile sălbatice şi de preferat în stare proaspătă! Ochii trebuie să fie limpezi şi branhiile roz sau roşii!

Consumul de peşte este sănătos pentru sănătate, însă nu orice alegere pe care o faci este benefică pentru organism. Potrivit specialiştilor, cel mai bun peşte pe care-l poţi consuma este cel pescuit sălbatic, de preferat proaspăt, dar şi congelat. 


"În afară de proteine, peștele este o inegalabilă și valoroasă sursă de fosfor de calitate superioară, ca și de fier, zinc, magneziu, potasiu, toate asigurând o funcționalitate perfectă a organsimului uman, mai ales a creierului, și evitarea diferitelor tipuri de anemie, larg răspândite îndeosebi în rândul populației infantile. Peștele marin este bogat în iod, strict necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni, și în fluor, care contribuie la sănătatea dinților și a oaselor", explică dr.

Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.

Cum să alegi cel mai sănătos peşt 

Alegerea unui peşte de calitate poate să fie o adevărată provocare. Iată câteva reguli care îţi pot uşura munca:

1. Nu cumpăra niciodată peşte de acvacultură, ci caută peştele sălbatic şi de preferat să fie proaspăt;
2. Alege numai peştele care are ochii limpezi şi bombaţi, dar fără un miros înţepător;
3. Alege doar somonul sălbatic, nicidecum cel de crescătorie. De asemenea, poţi să consumi conserva de somon, deoarece majoritatea provin din Alaska şi sunt mai puţin contaminaţi decât cei de crescătorie;
4. Ocoleşte pangasius, deoarece conţine multe toxine şi este injectat cu hormoni de creştere;
5. Optează pentru macrou (dar nu macroul regal), hering, sardine, midii, stridii, anşoa şi păstrăv, somon sălbatic (Pacific), cambula, crab albastru din Atlantic, egrefin, creveţi;
6.

Curăţă grăsimea de peşte, deoarece acolo sunt stocaţi contaminanţii;
7. Branhiile trebuie să fie roşii, nicidecum albe.

De ce ar trebui să consumi mai mult peşte?


Două porţii de peşte pe săptămână sunt esenţiale pentru sănătatea inimii. Este de preferat să înlocuieşti carnea roşie sau puiul cu cea de peşte, deoarece conţine grăsimi bune şi te ajută la slăbit. Iată câteva dintre motivele pentru care peştele trebuie inclus în alimentaţie:

  • Are un conţinut bogat în grăsimi bune (acizii graşi omega 3).
  • Te ajută să slăbeşti.
  • Dezvoltă capacitatea intelectuală a copiilor
  • Protejează împotriva maladiei Alzheimer
  • Previne îmbătrânirea prematură a pielii, datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega-3
  • Persoanele care obişnuiesc să mănânce peşte cu regularitate sunt mai puţin predispuse să sufere de depresie, boli neuropsihiatrice, astm şi boli inflamatorii
  • Uleiul de peşte scade concentraţia de trigliceride din sânge, explică dr.Anca Dan, medic primar cardiolog care avertizează că aceste efect este puţin mai lent, fiind necesare câteva luni de administrare a uleiului de peşte.
  • Scade tensiunea arterială, datorită faptului că uleiul de peşte îmbunătăţeşte elasticitatea arterelor
  • Peștele se digeră extrem de ușor și este bine tolerat chiar și de acei care au diferite afecțiuni ale tractului gastro-intestinal.

Atenţie la conţinutul de mercur

Potrivit celebrul Dr.
Oz dacă peştele nu e prădător, atunci nu conţine mult mercur. Cu cât e mai mare peştele, cu atât conţine mai mult mercur, iar cei mai mulţi dintre noi îl asimilăm rapid în metabolism. Unii reuşeşsc să-l elimine, însă alţii s-ar putea să nu-l elimine uşor, avertizează specialistul.

Mercurul este toxic pentru creier, inima şi sistemul nervos. În special femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să fie foarte atente la consumul de peşte, deoarece mercurul împiedică dezvoltarea neurologică a fătului. Peştii care au un conţinut ridicat de mercur: rechin; peşte-spadă; macroul regal; codul; ton; halibutul; ştiuca.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod