Alimentaţia sănătoasă: Regulile de bază recomandate de nutriţionişti



 

6. Programarea meselor


În ceea ce privește programarea meselor, sunt recomandate trei mese principale pe zi și, la alegere, 2-3 gustări. Micul dejun ar trebui luat constant acasă, nu în mașină, în drum spre serviciu, la locul de muncă sau pe stradă. Prânzul poate fi adaptat orarului de muncă, dar nicidecum omis, iar cina luată între orele 19.00 – 21.00. A mânca noaptea în mod constant este un obicei nesănătos. Gustările sunt opționale, dar utile în evitarea senzației de foame intensă înainte de prânz sau cină.


7. Servirea mesei


Cumpătarea este cuvântul magic legat de servirea mesei – să mâncăm încet și să savurăm alimente în porții moderate, astfel încât să ne putem ridica de la masă satisfăcuți, dar nu îngreunați prin ghiftuială. De asemenea, ar trebui să se mănânce ce s-a planificat în mod sănătos.


8. Alimentația sănătoasă oricând și oriunde


Oricând și oriunde am fi ar trebui să fim însoțiți de alimentația sănătoasă. Abaterile de la regulile de alimentație sănătoasă apar, de obicei, cu ocazia sărbătorilor religioase sau a meselor festive, dar este important ca aceste abateri să fie moderate, să nu se repete prea des și să fie urmate de recuperare nutrițională adecvată.



9. Alimentația sănătoasă să fie asociată cu stilul de viață sănătos


Alimentația sănătoasă, probabil cea mai importantă componentă a stilului de viață sănătos, este cu adevărat eficientă atunci când este asociată cu celelalte elemente ale acestuia: activitatea fizică zilnică (30-60 minute, de intensitate moderată), starea de nefumător, moderația în consumul de alcool, somnul odihnitor.


10. Verificarea, corectarea, protejarea


Funcționarea corectă și pe termen lung a alimentației sănătoase implică verificări, corectări și protecție. Este indicat să se verifice cunoștințele despre alimentația sănătoasă, aplicarea acestora, efectele alimentației asupra noastră, adică starea de bine, lipsa semnelor de boală, o bună capacitate de muncă sau de efort fizic, menținerea unei greutăți normale sau aproape de normal.
Toate abaterile rezultate din verificarea de mai sus ar trebui corectate, identificând cauza și modelând-o corespunzător.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod