Alimentatia - posibil elixir al tineretii

Stim foarte bine ca imbatranirea este inevitabila, insa fiecare dintre noi avem puterea si mijloacele de a intarzia acest proces, precum si de a-i diminua, in masura in care acest lucru este posibil, efectele...

Stim foarte bine ca imbatranirea este inevitabila, insa fiecare dintre noi avem puterea si mijloacele de a intarzia acest proces, precum si de a-i diminua, in masura in care acest lucru este posibil, efectele.

Pentru multe persoane, inaintarea in varsta este similara cu aparitia diferitelor afectiuni, cum ar fi bolile aparatului cardiorespirator, osteoporoza, probleme la nivelul articulatiilor si lacune ale memoriei.

Sumbra perspectiva, intr-adevar. Insa, cum spuneam, sta in puterea noastra sa modificam oarecum "scenariul". Una dintre cele mai importante arme pe care le avem la dispozitie este stilul de alimentatie. Antioxidantii, prezenti din belsug in fructe, legume si cereale integrale, constituie un mijloc important prin care poti intarzia efectele degenerative ale trecerii timpului.

Este esential sa incerci cat mai mult sa combati radicalii liberi, intrucat acestia contribuie semnificativ la procesul de imbatranire si la aparitia unor afectiuni serioase. Intrebarea este, insa: cum ai putea face acest lucru, in mod concret?

Te-ai putea gandi ca este prea devreme sa-ti pui problema aceasta; in definitiv, pana vei ajunge tu la varsta aceea mai este timp, nu gluma. Nu te contrazic, dar iti sugerez sa-ti aduci aminte ce spunea Coco Chanel: "La 20 de ani, o femeie are tenul pe care i l-a dat natura. La 40 de ani, are tenul pe care il merita".

Ei bine, afirmatia de mai sus ar putea fi adaptata foarte bine si in context. In mod rezonabil vorbind, daca acum nu tii cont de niste aspecte esentiale (si simple!) nu poti sa te astepti ca mai tarziu sa-ti fie foarte usor din punct de vedere al mentinerii sanatatii si, de ce nu, al frumusetii.

Nu s-ar putea spune ca este dificil; de fapt, ideea este sa te hranesti astfel incat sa asiguri organismului necesarul de antioxidanti. Acest lucru se poate realiza consumand anumite alimente, pe care este bine sa le incluzi cat mai frecvent in meniu.

Nuci

Iata o excelenta sursa de vitamina E si proteine care, ca un fel de extra bonus, nu contine nici colesterol. O serie de cercetari realizate in strainatate au pus in evidenta faptul ca persoanele care mananca frecvent nuci sunt mai putin expuse riscului de a face un atac vascular.

Sub ce forma le poti consuma:

  • La micul dejun, poti opta pentru un bol cu cereale si iaurt, peste care sa presari din belsug nuca macinata: de asemenea, miezul de nuca da o savoare deosebita daca este adaugat in diferite salate.
  • Prajit simplu, miezul de nuca este foarte "spornic" atunci cand stai la televizor. Vorba aceea: daca tot nu poti sta fara sa rontai ceva, macar sa fie cat mai sanatos.
  • Prepara-ti singura un desert simplu, delicios si fara calorii. Intr-un castron, amesteca bine o jumatate de banana pasata, o ceasca de iaurt degresat, un sfert de ceasca de miez de nuca si, optional, doua lingurite de zahar. Combinatia este sanatoasa, savuroasa si nu se va resimti la cantar.

Peste

Consumul frecvent de peste asigura organismului necesarul de acizi grasi omega-3, care au rol in prevenirea hipertensiunii arteriale, inlesnesc digestia si favorizeaza secretia unor hormoni importanti pentru organism. Se recomanda, indeosebi, sardinele, tonul si macroul.

Sub ce forma il poti consuma:

  • Este indicat ca de doua ori pe saptamana sa mananci peste.
  • Cand iti pregatesti o salata, este de preferat sa folosesti peste in loc de carne de pui.

Ulei de masline

Acesta este foarte bogat in grasimi monosaturate, antioxidanti si vitamina E. Protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiace si regleaza colesterolul. Tolerat foarte bine de catre stomac, faciliteaza digestia si poate preveni anumite afectiuni, precum gastrita sau ulcerul.

Sub ce forma il poti consuma:

Cel mai indicat este uleiul extra virgin si il poti folosi pentru orice tip de salata. Dar, in pofida numeroaselor sale calitati, nu ar trebui nici sa exagerezi; este destul de bogat din punct de vedere caloric.

Fructe si legume

Nu puteau sa lipseasca din aceasta lista, nu-i asa? Ar trebui sa le consumi zilnic. Dintre fructe, cele mai recomandate sunt: capsunile, zmeura, afinele, coacazele, murele, ciresele si merele. In ceea ce priveste legumele, axeaza-te pe spanac, broccoli, cartofi, morcovi, dovleac, usturoi, rosii si ceapa.

Sub ce forma le poti consuma:

  • Gustarea cu cereale, pentru care multi dintre noi optam dimineata, poate fi asezonata cu fructe - proaspete sau uscate.
  • Salatele de legume nu ar trebui sa iti lipseasca; pentru un plus de satietate, poti adauga mici cubulete de paine prajita. Cu siguranta, in urmatoarele cateva ore vei fi plina de energie.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • martika_gemenii pe 31 Iul 2008, 10:05
    nucile si uleiul de masline

    Din experienta va spun ca nucile sunt sanatoase dar nu mai mult de 1 pumn / zi iar de uleiul de masline ce sa zic ? Eu o folosesc de 5 ani (extra virgin),din motive de boala , dar nu imi place ! Gustul e chiar neplacut insa nu am incotro. Sanatatea pe primul loc. Toate studiile,spun ca este sanatos. Nu uitati ca si semintele de floarea soarelui si de dovleac sunt la fel de sanatoase ca nucile,dar tot in cantitate limitata. Este clar : tot ce este gustos nu e sanatos ! Si invers. Iar cu cerealele sunt la fel :nu imi plac ! Nu reusesc sa ma impac cu ele mai ales in combinatie cu lactatele,la care am o intoleranta. Ii invidiez pe cei care consuma zilnic asa ceva si isi pot mentine greutatea in limitele normale...eu nu pot. Am incercat de multe ori. Prefer o salata de legume si o felie de piine din faina semialba, tip 650, facut in casa cu salata de vinete sau un ou sau niste peste. Pestele ,este intradevar foarte sanatos si o prefer in locul oricarui alt aliment si numai proaspat. Acum,eu cred ca toate aceste sfaturi de alimentatie ,tin si de fiecare om in parte. Si ce daca e sanatos daca tie nu-ti place,nu-ti cade bine ???....Eu zic ca este important ca atunci cind manaci, sa mananci ceva care iti place ,ca sa iti cada si bine. Asta nu inseamna ca trebuie sa mananci tort in fiecare zi si la fiecare masa,numai pentru ca iti place ! Ei, pofta buna cu sanatate !

    0
    0

  • gabi pe 30 Iul 2008, 17:58
    nucile

    Cat de sanatoase ar fi nucile, cum se poate sa le recomandati ca materie prima de rontaiala in fata televizorului? Cu atat mai mult cu cat lumea se uita la tv seara.... Caloriile din 300 g de nuci sau alune, fistic, etc inseamna necesarul zilnic de calorii pentru o persoana sedentara....... Iar persoana aia mai are si alte 1-2 mese pe zi in afara de acele nuci..... O mana de nuci la 4-5 zile este de ajuns.... La fel painea prajita in salate...... Painea aia poate transforma o salata sanatoasa intr-o bomba calorica, deoarece nu se precizeaza cantitatea (si in combinatoe cu o lingura de ulei de masline devine si mai daunatoare), iar daca da energie, nu e de la paine.... Painea alba nu are absolut nimic sanatos in ea (nu mai vorbesc de stratul ala negru, ars, care este foarte daunator.)

    0
    0

  • abc pe 30 Iul 2008, 16:41
    asa este!

    de acum inainte o sa mananc mai sanatos si o sa imbatranesc mai greu

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod