Ai luat micul dejun astazi?

Daca nu ai fost obisnuit de mic sa iei micul dejun cu regularitate, este momentul sa tii cont de el si sa iti obisnuiesti organismul cu un mic dejun sanatos luat in fiecare dimineata. Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice ne explica de ce este important sa manacam de dimineata si ce inseamna un mic dejun sanatos.

Daca nu ai fost obisnuit de mic sa iei micul dejun cu regularitate, este momentul sa tii cont de el si sa iti obisnuiesti organismul cu un mic dejun sanatos luat in fiecare dimineata. Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice ne explica de ce este important sa manacam de dimineata si ce inseamna un mic dejun sanatos.

 

Desi suntem bombardati in fiecare zi cu mesaje care ne explica importanta si beneficiile micului dejun luat cu regularitate, ni se intampla de multe ori sa sarim tocmai peste cea mai importanta masa a zilei. Invocam fie lipsa timpului, fie graba de dimineata, fie lipsa poftei de mancare. Propune-ti ca de maine sa iei in fiecare dimineata micul dejun si vei constata beneficiile pe pielea ta.

 

 

Micul dejun si sportul sunt esentiale pentru sanatate


Stim cu totii ca o viata sanatoasa implica alegerea unei alimentatii echilibrate din punct de vedere nutritional, dar aceeasi importanta trebuie sa o acordam si activitatii fizice. "Este esential sa mentinem un echilibru intre aport si consum.

Orice perturbare asociaza o serie de patologii: deficitul de fier, bolile cardiovasculare, diabetul si obezitatea", avertizeaza prof. dr. Gabriela Radulian.

Asadar, trebuie sa constientizam faptul ca nu mancam ca sa nu mai simtim senzatia de foame, ci pentru a asigura nutrientii necesari organismului pentru buna lui functionare. De aceea, alegerile alimentare pe care le faci pe parcursul unei zile trebuie bine cantarite. Un prim punct de pornire este micul dejun, despre care nutritionistii ne spun ca este cea mai importanta masa a zilei si ca ne asigura 20-25% din aportul de energie. Mai mult, prof. dr. Radulian ne atentioneaza ca nici pranzul si nici cina nu reusesc sa suplineasca micul dejun si aportul de energie si nutrienti pe care il aduce el.

Daca ai probleme cu greutatea este foarte important sa nu sari peste micul dejun pentru ca acesta te va ajuta sa mentii o senzatie de satietate pe parcursul zilei si sa faci alegerile cele mai potrivite pentru masa de pranz si cina.
Micul dejun nu ingrasa, asa ca nu uita de el si planifica-ti putin timp dimineata pe care sa-l aloci pentru sanatatea ta.

 

 

De ce sunt recomandate cerealele integrale?


Prof. dr. Gabriela Radulian ne spune ca cerealele asigura acel aport de energie necesar in prima parte a zilei. Cateva dintre beneficiile enumerate de specialist in favoarea unui mic dejun echilibrat ca sa contina si cereale sunt:

  • constituie o sursa importanta de fibre alimentare;
  • au un continut redus de grasime;
  • au index glicemic mic ceea ce inseamna ca produc o crestere usoara a glicemiei fara sa determine un raspuns mare al pancreasului;
  • au vitamine din grupul B si minerale;
  • sunt foarte sarace in sare sau sodiu.


Este recomandat ca un mic dejun echilibrat sa contina proteine si carbohidrati cu fibre. Printre alegerile cele mai potrivite se numara: laptele, legumele, iaurtul, fructele si cerealele. Specialistii ne avertizeaza sa evitam produsele de patiserie, care se digera foarte rapid si vom simti repede senzatia de foame.

 

 

Ce contine micul dejun al romanilor?


Potrivit unui studiu realizat recent, 31% dintre romani (in special barbatii) obisnuiesc sa consume la micul dejun omleta, carnati si branza, iar 57% (in special femeile) aleg pentru micul dejun cerealele, iaurturile, sandvisurile si alte produse lactate. Alegeri total nesanatoase fac 16% dintre romanii care aleg sa manance dimineata diverse gustari sau snacksuri.

 

 

Ce castiga persoanele care iau micul dejun regulat?


1. Aport corespunzator de energie, minerale, vitamine care sunt componentele esentiale pentru un stil de viata sanatos;
2. Senzatie de satietate, reusind sa-si mentina greutatea corporala cat mai aproape de cea ideala;
3. Abilitati cognitive, fiind demonstrat faptul ca randamentul intelectual al persoanelor care iau micul dejun in fiecare dimineata este net superior fata de cel al persoanelor care renunta la micul dejun;
4. Sanatate, deoarece micul dejun reduce riscul de aparitie a unor boli precum ulcerul duodenal, gastrita si bolile cardiovasculare.

 

 

Sfatul specialistului

Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

"Micul dejun este cea mai importanta masa, deoarece trebuie sa asigure cel putin un sfert din caloriile necesare zilnic. Comportamentul alimentar este influentat si de alti factori: foamea sau satietatea. Dar o alimentatie echilibrata inseamna distributia aportului de energie in trei mese principale si maxim 2-3 gustari sanatoase". 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elisabeta pe 13 Mai 2010, 09:29
    in ce masura consumul de cereale integrale(ex.fulgi de ovaz)influenteaza indicele de coagulare?

    sotul meu s-a confruntat recent cu cresterea indicelui de coagulare dupa un consum de 2 linguri zilnic de fulgi de ovaz.Fiind operat pe cord ia zilnic o doza controlata de SINTROM.Sunt interesata sa stiu daca mai poate consuma aceste fulgi de ovaz

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod