A fi sau a nu fi vegetarian (II)

Intrebarea fundamentala in cazul celor care adopta un regim vegetarian este daca suprimarea carnii din alimentatie afecteaza sau, din contra, imbunatateste starea de sanatate.
Intrebarea fundamentala in cazul celor care adopta un regim vegetarian este daca suprimarea carnii din alimentatie afecteaza sau, din contra, imbunatateste starea de sanatate. Carnea este considerata cauza unora din maladiile omului modern: diabet, bolile cardio-vasculare, obezitate si chiar cancer. Medicul Jean-Michel Lecerf, seful serviciului Nutritie si Boli metabolice al Institutului Pasteur, din Franta, autor al cartii "Sanatatea este la tine in farfurie", sustine ca o dieta echilibrata inseamna consum de carne de doua-trei ori pe saptamana. "Este formula ideala si pentru organism, si pentru mediu", spune Jean-Michel Lecerf.

In acelasi timp medicul afirma ca a fi vegetarian nu este o greseala alimentara. "Exista beneficii, chiar daca nu este un comportament alimentar perfect.
Este o cale prin care greselile noastre alimentare pot fi corectate. Vegetarienii nu sunt obezi, nu au probleme legate de colesterol, sunt mai putin afectati de bolile cardiovasculare ca efect al alimentatiei, nu sufera de constipatie si prezinta un risc mult mai redus de a face cancere de colon si afectiuni rectale. La aceste lucruri bune , contrabalanseaza dezavantajele”
, afirma Jean-Michel Lecerf.

Printre dezavantajele regimului vegetarian se numara o concentratie prea mare de glucide si fibre, carenta de fier, de calciu si o insuficienta cronica de omega 3, pentru ca organismul nu este capabil sa fabrice acest aminoacid. "Se stie ca principalele surse de omega 3 sunt pestele si fructele de mare, alimente excluse din dieta vegetarienilor.
Atentie si la vitamina B12, esentiala prntru echilibrul sistemului nervos"
, afirma Jean-Michel Lecerf.

Cine poate deveni vegetarian


Are sau nu importanta varsta la care renuntam la carne? Regimul vegetarian poate fi aplicat copiilor si adolescentilor? Care este varsta cea mai potrivita pentru a deveni vegetarian?

Sa devii vegetarian nu este o chestiune care se intampla peste noapte, explica in cartea sa Jean-Michel Lecerf. "Un adult care renunta la carne are nevoie de o perioada de adaptare, timp in care flora intestinala se adapteaza noului tip de alimentatie. Pot apare colici, probleme legate de tranzitul intestinal, care nu reprezinta nici pe departe o 'curatare de toxine' a organismului, asa cum se crede, ci doar o adaptare", spune Jean-Michel Lecerf.
 
Regimul vegetarian este nerecomandat femeilor insarcinate, copiilor, adolescentilor, tinerilor care fac efort fizic sustinut, sportivii, de exemplu, dar nici persoanelor in varsta.
"Primele categorii au nevoie absoluta de proteine de origine animala, in timp ce persoanele de varsta a treia se adapteaza greu la un astfel de regim alimentar. Femeile insarcinate trebuie sa consume carne pentru ca in absenta acesteia din alimentatia mamei, este pusa in pericol chiar viata fatului, nemaivorbind despre dezvoltarea psihica a copilului care va fi precara", sustine Jean-Michel Lecerf.

Specialist in probleme de nutritie, specialistul Institutului Pasteur sustine ca a fi sau nu vegetarian este, intr-o oarecare masura si o chestiune care tine de moda. "Eu ca medic, ca medic nutritionist, nu recomand nimanui sa renunte la consumul de carne. Eu recomand pacientilor mei ca din sapte zile pe saptamana, trei zile sa fie vegetarieni, o zi sa fie carnivori si doua zile pescari.
Adica o alimentarie bazat in principal pe cereale, fructe si legume, la care sa se aduge doua mase de carne pe saptamana, doua-trei de peste, si doua cu oua. In fiecare zi recomand cel putin doua produse din lapte sau derivate. Acesta este, din punctul meu de vedere, cea mai sanatoasa dieta"
, spune Jean-Michel Lecerf.  
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stefania G pe 5 Feb 2012, 00:27
    a fi sau a nu fi vegetarian

    Eu sunte vegetariana de cateva luni, si desi organismul meu sufera cateva schimbari, si sunt in faza de tatonare a avantajelor si dezavantajelor, pot spune ca ma simt de o mie de ori mai bine, am mai multa energie, am scapat de gastrita, am inceput sa asimilez, desi pana acum eram foarte slaba, si in plus sistemul meu imunitar s a intarir, in general raceam de 4-5 ori pe an. Iarna aceasta nu am avut niciun fel de problema de sanatate. adresez o rugaminte celor cu mai multa experienta in acest stil de viata, sa imi dea cateva sfaturi esentiale, cu privire la locurile de unde se pot cumpara produse de calitate. In plus, am o intrebare catre cei care inca au convingerea ca alimentele ( achizionate din comert) ce contin proteina animala este indispensabila organismului umana, deobicei iesiti la vanatoare prin padure, cum faceau oamenii acum cateva mii sau sute de ani, sau cresteti animalutele in apartament? Eu cred ca toate beneficiile consumului de proteina animala este pe departe anihilat de toate chimicalele injectate in carne si in alimentatia animalutelor crescute in vederea sacrificarii.

    0
    0

  • olguta pe 11 Dec 2010, 14:33
    si eu

    De 17 ani sunt vegetariana, adica de la 18 ani. Este super bine, arat mult mai tanara, am doi copii mari pe care ii hranesc sanatos. Toata lumea ii spune baiatului ca par sora lui. Sunt economist si nu vad nici un dezavantaj in a fi vegetarian. Cand eram insarcinata doctorul mi-a spus ca daca nu mananc carne o sa nasc copiii cu diverse probleme, dar au fost si sunt foarte sanatosi, sunt foarte buni la scoala (premianti la olimpiade, cei mai buni din scoala lor). Deci care este inconvenientul acestui regim ?

    6
    0

  • paula pe 20 Nov 2010, 16:16
    un mod de viata sanatos

    consider ca ar trebiu sa ne gandim de doua ori inainte de a cumpara toate alimentele care se gasesc in ziua de astazi in supermaketuri. majoritatea dintre ele nu sunt sanatoase si atuci ajungi sa te intrebi de ce am cosuri, de ce, de ce? pentru ca nu ne alimentam suficient cu produse naturale care au vitamine. minerale. fiecare trebuie sa-si creeze o alimentatie sanatoasa pentru ca ce se afla in interiorul organismului se reflecta la exterrior si cred ca oricine isi doreste sa arate bine

    7
    0

  • Alina pe 13 Aug 2010, 23:24
    Noi sintem vegetarieni sanatosi

    Ciudat. S-a demonstrat stiintific cum ca asa-zisa proteina superioara e daunatoare si totusi doctorii recomanda in continuare consumul de carne. Sint vegetariana de 7 ani si asa am reusit sa scap de toate belelele. 2 dintre copiii mei s-au nascut vegani si n-au carente de calciu, anemie si nici nu fac ceea ce medicii considera normal la copii: amigdalite, otite, bronsite, diaree, varsaturi s.a.m.d. Cu cel mare, la care am urmat cu credinta sfatul medicilor am ajuns pe langa anemie si rahitism (in timp ce-l obligam sa manance carne) pana la astm, vindecat pe urma cu ajutorul homeopatiei. Pe langa ca cresc 3 copii fara nici un ajutor si am grija de casa, perioadic fac cursri si citesc in permanenta, lucrez gradina din spatele casei, ingrijesc curtea plina de flori, pomi si vita de vie si mai prestez si alte activitati. Sotul e vegetarian de 26 de ani, e in cea mai buna stare de sanatate, alearga zilnic 10 km si face 160 de flotari la 63 de ani. Omega 3 se gaseste in toti samburii (nuci, alune, ...) si in alte alimente iar B12 se produce in organismul nostru cu conditia sa avem intestinele curate ceea ce nu se pune problema la mancatorii de cadavre, asa cum am fost si eu. V-am daramat ceva mituri?

    5
    0

  • vivi pe 7 Apr 2010, 13:39
    bun articolul

    mi se pare foarte in tema. am 30 de ani si mananc orice dar incerc pe cat posibil sa fie cat mai sanatos. nu cred ca as putea sa devin vegetariana insa nu-mi mai place carnea asa de mult de la o vreme. am mancat a doua zi de paste mancare de stevie cu un ou fiert la portie...delicioasa! si nu am simtit nevoia sa mananc niciun fel de carne, deci zilele combinate din articol mi se par cea mai buna solutie! succes tuturor! si va rog incetati cu reclama la pastilele minune de slabit, nu exista asa ceva!

    3
    0

  • ricamil pe 5 Mar 2010, 16:17
    Alimentatie sanatoasa

    Sunt la varsta a 3 a dar ma preocupa f mult alimentatia sanatoasa alcatuita din :zahar brun,ulei de masline extra virgin,lactate cu cea mai mica grasime,in special lapte 1,3%telemea slaba ,branza de vaci dietetica,oua 2-3 pe sapt.,carne de pui slaba(piept si pulpe dezosate),peste,fructe de mare,carne slaba de vita(de 2ori pe sapt)legume f multe,fructe si am slabit in 8 luni 7kgsi continu ac stil de alimentatie...multumesc top sanatate

    0
    0

  • dinela pe 28 Feb 2010, 16:01
    A fi sau a nu fi vegetarian

    Nu cred in miracolele vegetarianismului. In primul rand proteina vegetala nu este de calitatea celei animala. Trebuie facute o mie si una combinatii de seminte, de nuci, de toate cele si trebuie sa ai in permanenta grija ce mananci si cum le combini. Eu am o prietena cxare a luat in greutate 13 kg de cand este vegetariana. Este o prostie si apropo de sedentarism si de kg in plus cititi-l pe Montignac care nu le are nici el cu exercitiile la sala. Este un mit care trebuie daramat la fel ca si mancarea vegetariana care poate sa fie tot atat de poluata ca si cea animala. Ba uneori si mai rau. Prin ingrasamintele chimice folosite sau prost folosite, prin noxele care se elibereaza in atmosfera de la atatea masini, prin .....toate. Teoria este una , practica este alta.

    0
    2

  • Ioana pe 24 Feb 2010, 14:34
    vegetarian?

    Einstein, Newton, Da Vinci, Edison nu mergeau la sapa, nu mergeau la cules, nu lucrau campul.....erau mai putin activi, un fel de semi sedentari, asa ca vegetarianismul nu e pt toata lumea... si nu cred ca toate mintile luminate ale omenirii au fost vegetarieni : Herodot, Pitagora, Aristotel etc aveau probabil o dieta mediteraneeana avand in vedere ca traiau in Grecia, nu pot sa intaleg cum vegetarienii iti explica ca este nesanatos sa manaci peste sau fructe de mare, cand acelea sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente...dar presupun ca e mai bine sa te indopi cu pastile si vitamine decat sa mananci sanatos si moderat

    0
    2

  • ioana maria pe 24 Feb 2010, 11:30
    arta de a fi vegetarian

    beneficiile aduse de vegetarianism organismului, precum si pericolele la care ne expunem prin consumul direct al carnii si prin sprijinirea crestelor animalelor pentru sacrificare cu cat sunteti mai bine informati, veti ajunge sa nu mai credeti in miturile care tin in functiune piata medicamentelor...reveniti la natura

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod