9 uleiuri cu care găteşti sănătos. Foloseşte-le în bucătărie!

Unele uleiuri vegetale se pot folosi la gătit, în vreme ce altele degajă substanţe cancerigene, deoarece nu sunt rezistente la temperaturi înalte. Află de la Dr. Oz şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi care sunt uleiurile sănătoase!

Unele uleiuri vegetale se pot folosi la gătit, în vreme ce altele degajă substanţe cancerigene, deoarece nu sunt rezistente la temperaturi înalte. Află de la Dr. Oz şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi care sunt uleiurile sănătoase!

 

Uleiurile vegetale presate la rece au un conţinut ridicat în nutrienţi care sunt preţioşi pentru sănătatea ta.

 

Pentru a beneficia de aceste substanţe valoroase este recomandat să consumi aceste uleiuri în stare crudă, fără a le expune temperaturilor înalte care le pot altera calitatea nutritivă.

 


Iată care sunt cele mai sănătoase uleiuri vegetale recomandate de celebrul Dr.

Oz şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutlui de Cercetări Alimentare:

 

1. Uleiul de măsline extravirgin;

2. Uleiul de in presat la rece;

3. Uleiul de cânepă presat la rece;

4. Uleiul de rapiţă (canola);

5. Uleiul de nucă presat la rece;

6. Uleiul de arahide presat la rece;

7. Uleiul de susan presat la rece sau prăjit;

8. Uleiul de avocado presat la rece;

9. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece.


Dr. Oz recomandă să înlocuieşti untul pentru pâinea prăjită cu uleiul de nuci. De exemplu, poţi să faci bruschete cu ulei de nuci, frunze proaspete de busuioc şi felii de roşii.

De asemenea, uleiul de nuci macadamia îl poţi folosi pentru clătite pentru a le oferi o aromă delicioasă de nucă. Dacă nu ştii la ce să foloseşti uleiul de susan, Dr. Oz îţi oferă o sguestie: pentru legumele la tigaie, deoarece le îmbogăţeşte aroma.

 

 

Uleiuri sănătoase cu care poţi să găteşti


Deoarece foarte multe uleiuri nu sunt rezistente la încălzire şi pot să genereze substanţe cancerigene este recomandat să alegi cu atenţie uleiul pe care-l foloseşti uneori la prăjirea alimentelor. Ştim că prăjelile nu sunt recomandate spre consum zilnic, de aceea atunci când vrei să recurgi la ele pentru diverse ocazii trebuie să faci alegerea cea mai bună pentru sănătatea ta şi a familiei.



De exemplu, nu este recomandat să prăjeşti alimente în uleiul de floarea-soarelui pentru că nu rezistă la temperaturi înalte. "Prăjitul în ulei de floarea-soarelui, atât de familiar gospodinelor din România, nu este recomandat. Acesta nu este rezistent la încălzire şi are punct de fum scăzut, favorizând descompunerea în compuşi toxici care sunt extrem de periculoşi pentru sănătate", avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

De asemenea, uleiul de măsline extravirgin are o rezistenţă destul de ridicată la temperaturi înalte, aflăm de la dr.
Mencinicpschi, însă îţi va pierde toate substanţele valoroase. Potrivit celor doi specialişti, uleiurile recomandate pentru a găti sunt cele de: palmier, rapiţă, nuci macadamia, susan, arahide, toate nehidrogenate şi grăsimile animale (untura, seul, untul sub formă de ghee).

 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • monique pe 17 Feb 2014, 11:17
    Preturi

    Sunt recunoscatoare tuturor acestor nutritionisti pt recomandarile si avertismentele lor, dar as dori sa-i intreb in acelasi timp daca dumnealor cunosc preturile la aceste produse recomandate. Cand compari 5 lei litrul de ulei de floarea soarelui rafinat cu 130 lei litrul de ulei de nuca, de exemplu, sau chiar si 50 lei altele, e o diferenta. Cum si-ar putea permite o familie obisnuita sa consume asemena uleiuri? Asta pe langa alte produse foarte recomandate care au ajuns sa aiba preturi prohibitive. Dau ca exemplu simpla linte, care in trecut era mancarea saracului. Sau alimentele integrale, comparativ cu varianta industriala. Poate va dori statul sa subventioneze o parte din pretul lor, pentru a ajuta romanul sa manance mai sanatos... Asta daca nu intervin concernele farmaceutice, care atunci si-ar pierde clientii...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod