8 trucuri în bucătărie direct de la medici pasionați de gătit

De fiecare dată când pregătești ceva bun ai o nouă ocazie de a-ți fortifica organismul. Chiar dacă alimentele nu pot înlocui medicamentele, pasiunea pentru gătit poate fi utilizată pentru a-ți da o stare de bine.
Felul în care păstrezi, pregătești și servești alimentele poate avea un impact decisiv asupra stării tale de sănătate. Deși la prima vedere ai putea crede că medicii prefră să prescrie mereu doar medicamente, de fapt există specialiști care conștientizează că plăcerea pentru gătit poate fi extrem de utilă pentru prevenirea diferitelor afecțiuni. Nu o considera o activitate automată pe care o realizezi pentru că ți s-a făcut foame, ci gândește-te că fiecare aliment pe care îl savurezi va avea un efect asupra organismului tău. Depinde de tine dacă îi furnizezi combinații benefice sau cu efecte negative.

 
Iată cum îți recomadă să procedezi medicii pasionați de gătit:

 
1. Simte-te în largul tău în bucătărie

„În familia mea avem o tradiție legată de gătit. Sunt fiul și nepotul unor brutari și am învățat de mic cât de mult contează să îți facă plăcere să pregătești fiecare masă și să consideri că bucătăria este un spațiu atractiv. Știam să gătesc înainte de a merge pe bicicletă și gătesc în fiecare zi, așa că se poate spune că este o parte din ADN-ul meu. Bucătăria este locul unde devin creativ”, spune dr. David Eisenberg, profesor de nutriție de la Harvard.

 
2. Dă prioritate mâncării atunci când te gândești la sănătate

Alimentele nu sunt un remediu universal și cu siguranță nu pot înlocui operațiile sau alte proceduri medicale. Cu toate acestea, mâncarea trebuie să aibă locul potrivit în preocupările tale.
Nu îți aminti ce mănânci numai după o urgență medicală sau dacă te întreabă medicul. „Deși nu te va vindeca folosită independent, mâncare este adesea completarea tratamentelor cu medicamente și are un rol crucial când vine vorba despre durata vieții și starea de bine, la nivel fizic și emoțional. Ar trebui să începi să te gândești la mese ca la momente importante ale fiecărei zile”, potrivit dr. John Principe, nutriționist și bucătar-șef din Palos Park, Illinois. 

 
3. Înscrie-te la un curs de gătit

Este adevărat că dacă ai un program foarte aglomerat la serviciu și ești mereu într-un ritm alert îți va fi mai greu să începi să gătești acasă. Adesea medicii le recomandă pacienților să slăbească sau să se mențină la greutatea actuală pentru a preveni diferite afecțiuni sau pentru a diminua efectele secundare ale bolilor cronice. 
„Din păcate, majoritatea medicilor nu învață și principiile de nutriție , iar pacienții nu sunt atrași de gătit. Această combinație este nocivă pentru sănătate. A vedea și a face sunt două acțiuni conexe. Te vei simți mai atras de gătit dacă mergi la un curs sau dacă petreci timp cu prieteni sau membri ai familiei care sunt foarte pricepuți în arta culinară.
Nu înseamnă că trebuie să devii un expert, dar vei prelua o parte din pasiunea lor”
, potrivit dr. Eisenberg.

 
4. Nu presupune automat că alimentația sănătoasă este și foarte scumpă

Deși aparent alimentele procesate sunt mai ieftine decât cele naturale, costurile unei alimentații benefice nu sunt atât de ridicate. „Poți combina legumele și vei folosi carnea slabă pentru a obține o mulțime de preparate, variind aroma cu ajutorul condimentelor. Nu te gândi că sănătos înseamnă un preț exorbitant pentru că acest lucru se aplică numai dacă iei doar ingrediente rare, exotice. Alege produsele locale, fructele și legumele proaspete, fagurii de miere, brânza direct de la producător și pâinea proaspătă fără aditivi și nu va trebui să-ți depășești bugetul pentru a fi sănătos”, potrivit dr. Eisenberg.

 
5. Învață tehnici, nu doar rețete

Nu te ajută deloc să înveți rețetele mecanic, iar când trebuie să prepari altceva numai cu un set redus de ingrediente să nu știi cum să procedezi. „În loc să te îndrepți rapid spre cartea de bucate, mai bine învață tehnici de bază pentru a pregăti sosuri și dressinguri. De exemplu, poți învăța proporțiile diferitelor tipuri de ingrediente, cum să crești cantitatea de proteine sau în ce combinații poți adăuga nuci și semințe”, explică dr.
Michele Hauser, de la Universitatea Stanford.

 
6. Pregătește mai mult decât ai nevoie

„Dacă ai o săptămână foarte aglomerată nu pregăti exact cât ai nevoie pentru o singură masă. Vei economisi timp și energie dacă vei face mai mult sos sau tai ceapă și usturoi în plus și le păstrezi în frigider. De asemenea, supele sau puii întregi pot fi preparate din weekend și păstrate la frigider sau în congelator pentru a realiza mese delicioase tot restul săptămânii”, potrivit dr. Hauser. 

 
7. Uită de alegerile false: nu este o luptă între dietă și excese. Mănâncă bine

Cel mai important avantaj al gătitului acasă este că ești mai atent la ce pui în mâncare în timp ce o prepari. „Persoanele care gătesc acasă mănâncă mai sănătos decât cei care ies la restaurant. Această activitate te ajută să fii conștient de efectele preparatelor asupra sănătății și previne abordările restrictive care elimină anumite categorii de alimente sau excesele care favorizează obezitatea. Ai un sentiment de eliberare când te situezi undeva la mijloc și poți savura ce ai pregătit fără să numeri caloriile sau să te simți vinovat”, spune dr. Eisenberg.

 
8. Nu subestima sosul de roșii preparat acasă

Poate crezi că nu are niciun sens să îl faci chiar tu când îl poți lua oricând de la supermarket, însă variantele sănătoase nu sunt ieftine deloc. „Dacă vrei să pregătești spaghete și te uiți la prețul sosului de pe raft vei observa că este mai mare decât al unei conserve de roșii, la care poți adăuga usturoi, piper și busuioc.
În plus, sosurile din comerț au un exces de sare și zahăr. Nu îți ia decât 15 minute să-l pregătești, iar gustul va fi senzațional. Nu rata această ocazie de a-ți îmbogăți rețetele cu un gust complex”
, recomandă dr. Eisenberg.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod