8 mituri despre gluten în care oamenii încă mai cred

Glutenul este un termen general, folosit pentru a denumi proteinele care se găsesc în grâu, secară, orz și în unele boabe. Descoperă mituri despre gluten pe care e bine să le uiţi!
În ultimii ani, a devenit un fel de răufăcător în lumea nutriției. În magazine au apărut zeci de produse pe al căror ambalaj apare inscripția „fără gluten”, iar restaurantele au și ele meniuri „fără gluten”. În Statele Unite ale Americii, aproape o treime din populație încearcă să reducă aportul de gluten.

Dar iată câteva mituri despre gluten în care oamenii încă mai cred


Dacă renunți la gluten îți vei însănătoși sistemul digestiv

Nu există nicio dovadă sau o confirmare a faptului că digestia sau sistemul digestiv vor fi mai bune dacă renunțăm la produsele care conțin gluten. Deci, dacă nu suferi de intoleranță la gluten, ceea ce este într-adevăr o afecțiune foarte serioasă, nu există niciun motiv să elimini glutenul din regimul tău alimentar. Intoleranța la gluten este o afecțiune relativ rar întâlnită. Aproximativ 0,5-1% din populația din diverse zone ale lumii este diagnosticată cu intoleranță la gluten încă de la vârste tinere. Renunțând la gluten este foarte probabil că vei consuma mult mai puține fibre, ceea ce va genera mai multe probleme pentru sistemul tău digestiv.


Dacă renunți la gluten vei slăbi

Glutenul nu influențează în niciun fel greutatea. Dacă te îngrași sau slăbești depinde doar de cantitatea și calitatea mâncării pe care o consumi și de stilul tău de viață. Dacă nu contorizezi porțiile și caloriile din meniul tău „fără gluten” și dacă nu consumi suficiente fibre, te supui riscului de a te îngrășa.


Mâncarea fără gluten este mai gustoasă și mai sănătoasă

Produsele „fără gluten” sunt mai scumpe decât cele obișnuite și nu sunt mai sănătoase.
Unele studii au indicat faptul că dacă nu suferi de intoleranță la gluten și decizi să renunți la gluten, această hotărâre îți poate afecta negativ viața. Multe dintre produsele „fără gluten”, cum sunt pastele, produsele de patiserie și pasta de năut conțin mai multe grăsimi saturate, mai mult zahăr și mai multe calorii decât produsele obișnuite. De asemenea, au un conținut mai redus de fibre și proteine. În același timp, produsele cu gluten conțin unii nutrienți importanți pentru sănătate. De exemplu, pâinea conține acid folic, fibre, calciu, potasiu și fier, printre altele.


Vei avea mai multă energie după ce renunți la gluten

Unele persoane susțin că au observat o creștere a nivelului de energie după ce au renunțat la gluten. Este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat ca urmare a creșterii cantității de legume și fructe consumate, în locul unei diete bogate în calorii și bazată pe hrană procesată. Doar un regim alimentar echilibrat îți poate oferi mai multă energie, indiferent dacă consumi sau nu gluten. Nu există studii care să confirme că renunțarea la gluten sporește nivelul de energie.


Oamenii nu pot metaboliza corect glutenul

Glutenul este o proteină iar oamenii o pot digera. Nu se digeră complet, dar asta nu înseamnă că vorbim despre o probleme de digestie.
Sunt multe mâncăruri care sunt descompuse doar parțial. Glutenul face parte din alimentația oamenilor și a animalelor de milenii și este sănătos pentru majoritatea dintre noi. Argumentul că oamenii peșterilor nu mâncau gluten nu este unul convingător. Oamenii peșterilor nu mâncau multe dintre alimentele pe care noi le consumăm în prezent, iar aasta nu înseamnă că nu sunt bune pentru noi.


Renunțarea la gluten este benefică pentru toată lumea

Corpul ar trebui să fie propriul tău ghid. O dietă fără gluten nu este neapărat sănătoasă pentru majoritatea oamenilor. Dacă renunți la mâncarea procesată cu gluten în favoare mâncării procesate fără gluten, nu te vei simți nici mai bine, nici mai sănătos. Însă, dacă renunți la multe dintre alimentele procesate care conțin gluten, asta te va ajuta foarte mult. Și asta nu din cauza glutenului, ci pentru că renunți la alimentele procesate.


Glutenul cauzează cancer

Nu există niciun argument în sprijinul acestei afirmații. Glutenul nu a fost legat de cancer în niciun studiu, spre deosebire de multe alte alimente. Singura excepție o reprezintă persoanele cu intoleranță la glucoză. Din contră, renunțarea la gluten trebuie făcută cu multe precauții pentru că alimentele cu gluten, cum sunt cerealele integrale, conțin vitamine și minerale care protejează împotriva cancerului.


Regimurile alimentare fără gluten nu conțin mulți carbohidrați

Nu este adevărat! Există o mulțime de alimente bogate în carbohidrați, cum sunt cartorii, orezul, porumbul, dovleacul, banana, fasolea, mazărea, lintea și care nu conțin gluten.
Deci, dacă vor face parte din regimul tău alimentar „fără gluten”, vei consuma în continuare la fel de mulți carbohidrați. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată