8 alimente care cauzeaza diaree si indigestie

Studiile efectuate arata ca persoanele predispuse la boli care cauzeaza diaree, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, pot sa-si usureze simptomele evitand cateva alimente.
Daca te confrunti cu starile de disconfort digestiv sau diaree trebuie sa elimini din alimentatia ta aceste cateva alimente pana cand simptomele scad in intensitate.

1. Cafeina. Stimuleaza sistemul gastrointestinal, conducand chiar si in cazul persoanelor sanatoase la contractii ale musculaturii stomacului si intestinului. Ba mai mult are si efect diuretic, ceea ce iti poate inrautati situatia.

2. Fibrele insolubile. Fructele si legumele in stare cruda, semintele si nucile/alunele stimuleaza sistemul digestiv.
Pe de alta parte, fibrele solubile precum pastele, orezul, cartofii copti si fulgii de ovaz pot calma stomacul.

3. Alcoolul. Irita sistemul gastrointestinal si deshidrateaza organismul.

4. Grasimile. O cantitate mare de grasimi poate conduce la steatoree (prezenta unei cantitati anormale de grasimi in fecale), o afectiune destul de dureroasa. De asemenea, grasimile stimuleaza activitatea peristaltica digestiva si determina miscari intestinale neregulate.

5. Bauturile carbogazoase. Bulele intepatoare de bioxid de carbon pe care le gasim in aceste bauturi pot cauza gaze in stomac si intestine.
Aceasta senzatie de balonare mai poate fi provocata si de cateva alimente: ceapa, usturoi, fasole boabe, broccoli si conopida.

6. Carnea rosie. O fi ea o adevarata sursa de vitamina B12 si alte substante nutritive, insa este greu digerabila. Mai bine ramai la alte surse de proteine - carne de pui si peste - care sunt mult mai usor digerate.

7. Grasimile si indulcitorii artificiali. Produsele care contin indulcitori artificiali - sorbitol, manitol, sucraloza - pot conduce la diaree si flatulenta, chiar si in cazul persoanelor cu un sistem digestiv sanatos.
Olestra, comercializata sub marca Olean, este un inlocuitor de grasime, fara calorii care asigura gustul complet de grasime fara adaos de grasime sau calorii, insa poate sa aiba aceleasi efecte negative asupra sistemului digestiv.

8. Produsele lactate. Acest avertisment este valabil doar pentru persoanele care nu tolereaza lactoza si care trebuie sa evite aceste produse, deoarece accentueaza simptomele de durere si flatulenta. O varianta adoptata de unele persoane consta in administrarea suplimentelor cu enzime care ajuta la digestia lactozei.
In alte conditii, produsele lactate constituie o importanta sursa de proteine si calciu si merita sa le pastrezi in regimul tau alimentar.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod