7 efecte adverse date de consumul exagerat de lactate


Grăsimile din produsele lactate sunt saturate în proporţie de peste 70%, adică sunt acele grăsimi care fac rău la inimă. De aceea, nu trebuie să exagerezi cu consumul de produse lactate. Află ce efecte adverse pot să genereze în organism!

Grăsimile din produsele lactate sunt saturate în proporţie de peste 70%, adică sunt acele grăsimi care fac rău la inimă. De aceea, nu trebuie să exagerezi cu consumul de produse lactate. Află ce efecte adverse pot să genereze în organism!

 

Potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic, cel mai mare dezavantaj al brânzeturilor este acela că au un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi colesterol, care în timp afectează inima. Un lucru de care trebuie să ţii cont atunci când eşti mare consumator de lactate este acela de a le alege pe cele cu mai puţină grăsime, avertizează specialistul care explică în cartea sa "Sănătatea are gust" că cu cât brânza este mai tare şi mai scursă de zer cu atât are mai multă grăsime.

De asemenea, deoarece lactatele generează o aciditate în organism şi favorizează apariţia inflamaţiilor este de preferat să nu exagerezi cu consumul lor. Iată de ce nu trebuie să axagerezi cu lactatele şi ce efecte adverse pot să genereze ele:

1. Au un procent mare de grăsimi, în mare parte saturate
Caşcavalul şi brânza topită au un conţiut ridicat de grăsime, de aceea este de preferat să alegi telemeaua, ricotta, brânza proaspătă sau perlele de brânză. Parmezanul conţine de 7 ori mai mult calciu decât laptele, însă este de preferat să-l consumi răzuit peste diverse mâncăruri, fără să exagerezi.


2. Brânza topită are multe calorii şi o valoare nutritivă scăzută
Evită brânza topită deoarece este produsă din resturile de produse rămase de la celelalte preparate lactate. "Este un amestec de resturi de brânză, multă grăsime (de obicei margarină) şi săruri speciale care să asigure emulsionarea lipidelor", explică nutriţionistul.


3. Lactatele conţin acizi graşi trans care cresc colesterolul

Cea mai mare concentraţie de acizi graşi trans o găsim în caşcaval, brânză şi unt, prin urmare persoanele care au probleme cu inima şi un colesterol ridicat este de preferat să evite aceste produse din categoria lactatelor. O alternativă mai sănătoasă sunt lactatele de capră şi de oaie, care au molecule de grăsime mai mic, sunt mai uşor de digerat şi au un impact redus asupra nivelului lipidelor din sânge. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic recomandă brânzeturile de capră şi oaie persoanelor care au probleme digestive.


4. Lactatele au un conţinut ridicat de calorii şi stimulează apetitul
De câte ori nu ai spus că ai mânca brânză cu orice? Explicaţia acestei dependenţe este una simplă, după cum precizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic: "brânza este un aliment bogat în lipide, lipsit de fibre şi sărac în glucide. Nu dă saţietate, ci din contră, stimulează apetitul". 

 

5. Pot declanşa alergii
Tiramina din brânzeturile tip camembert, parmezan, brie sau cele cu mucegai poate declanşa reacţii alergice persoanelor senzibile.


6. Cresc tensiunea arterială dacă sunt consumate în timpul tratamentului cu antidepresive

Persoanele care urmează un tratament cu antidepresive (inhibitori de monoaminoxidază) trebuie să evite toate brânzeturile în saramură, fermentate sau cu mucegai, avertizează nutriţionistul. Din cauza conţinutului bogat în tiramina şi histamină intercaţionează cu medicaţia antidepresivă şi pot cauza creşterea tensiunii arteriale.


7. Sunt prea sărate

Brânzeturile se află în topul celor mai sărate produse alimentare, alături de mezeluri şi snacksuri. O cantitate prea mare de sare poate afecta inima şi rinichii. Cele mai puţin sărate sortimente de brânzeturi sunt: caşul, ricotta, şvaiţerul şi perlele de brânză. În schimb, cele mai sărate brânzeturi sunt parmezanul şi telemeaua, care ar trebui consumate doar pe post de condiment, nicidecum să faci abuz de ele. 

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Ana pe 28 Iul 2012, 16:28
  .

  Ha, e chiar Karin Arz cea care a pozat pentru articol. Sau ma rog, e Karin in poza pe care ati atasat-o articolului.

  2
  0

 • MARA pe 25 Iul 2012, 18:49
  MIHAELA BILIC

  Te contrazic,lactate inseamna si brinzeturile dar ,aici s-a vorbit numai despre ele.Si aceasta nutritionista e cam exagerata cu nu minca aia si ailalta,si daca stau sa ma gindesc a fost specialista in slabit a lui teo ,si a adus-o pe aceasta in pragul disperarii de a ajuns apoi sa utilizeze tot felul de metode de slabit pt.ca nu e de ajuns sa slabesti ci sa te mentii.Ori aceasta nu face decit sa interzica dar nu are un plan de mentinere dupa slabire.Tot romanul stie din familie ca nu e buna imbuibarea si excesul alimentar,si bunul simt te face sa ai masura in alimentatie.Sunt si exceptiile medicale in general care se trateaza cu regim oferit de medic si ambitie. In rest se gasesc tot felulde gargantua si pantagrueli care sa dea apa la moara la toti basa zisii nutritionisti,Nu e deajuns sa fii terminat doar scoala mai e nevoie si de cazuistica si de experienta ,Asa ca renumitiii sa astepte sa mai creasca si vine si faima singura ,nu trebuie sa ne intoxice cu nu fa aia si ailalta ,nu minca de aia si de ailalta.

  1
  1

 • Mariana pe 25 Iul 2012, 11:14
  E o diferenta

  E o mare diferenta intre "lactate" si "branzeturi". De aceea, titlul articolului nu este corect, pentru ca in text se vorbeste exclusiv de branzeturi. Lactate inseamna lapte, iaurt, chefir, sana si poate si branza proaspata. Acestea sunt foarte slabe in grasimi si au o multime de beneficii. Branzeturile au intr-adevar concentratie mare de grasimi si trebuie mancate cu moderatie, dar sa nu le confundam cu lactatele.

  7
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;