6 indicii că felul în care mănânci de sărbători este problematic

Este adevărat că de sărbători poți savura delicii culinare și nu trebuie să fii mereu extrem de atent la mărimea porțiilor, dar există câteva semnale de alarmă care îți arată că ar putea fi ceva în neregulă.
Organismul îți transmite mereu semne subtile cu privire la starea ta de sănătate și dacă știi cum să le interpretezi te vei simți mereu bine și vei evita îmbolnăvirile sau acumularea kilogramelor în plus. Chiar și de sărbători, obiceiurile alimentare pot indica anumite probleme pe care nu trebuie să le ignori.

 
Iată ce indicii trebuie să observi în timp ce mănânci de sărbători:

 
1. Ceri a doua porție chiar dacă nu ți-e foame

Dacă te simți atât de plin după o petrecere încât de-abia poți respira, este clar că ai mâncat prea mult. Cu toate acestea, este o diferență între un stomac plin și sentimentul că ești sătul. „Mulți dintre noi mănâncă la petreceri fără să se gândească la acest lucru. Conversația și muzica ne distrag atenția și putem uita că mâncăm tot timpul. Este foarte important să fii atent la momentul în care te simți sătul și să te oprești.
Nu lăsa aperitivele de mici dimensiuni să-ți dea impresia că nu ai mâncat mare lucru. După ce ai mâncat o farfurie cu mâncare nu te grăbi să o ceri și pe a doua. Lasă să treacă cel puțin 30 de minute pentru a-ți da seama dacă încă îți este foame. Între timp bea un pahar cu apă sau o limonadă”
, recomandă dr. Abber Sharp, nutriționist.

 
2. Strecori gustări și dulciuri

Dacă ai senzația că dulciurile sunt pe lista „neagră” ai putea începe să le mănânci pe ascuns. În loc să te simți vinovat pentru că le savurezi, mai bine consumă-le moderat și alege-le pe cele care-ți plac cel mai mult. „În momentul în care renunți la regulile stricte vei constata că nu ai nevoie de 10 brioșe odată, ci că una este suficientă dacă o poți mânca la masa de prânz sau la micul dejun. Vei avea timp să simți gustul special și chiar să te gândești cum ai putea modifica rețeta pentru a obține o savoare și mai complexă”, explică dr.
Sharp.

 
3. Mănânci prea repede

Sigur că vrei să ai mai mult timp pentru cumpărături sau pentru aranjarea casei și a cadourilor, dar nu obține acest interval în detrimentul sănătății tale. Potrivit specialiștilor, persoanele cu un indice crescut al masei corporale mănâncă mult mai repede decât cele care au o greutate normală. Motivul este faptul că cei care mănâncă repede consumă cu 33% mai multă mâncare pe minut decât cei care mestecă încet și savurează fiecare bucățică. Stai jos, ia masa în tihnă într-un mediu liniștit și transformă ora prânzului sau a cinei într-un interval plăcut petrecut în compania prietenilor, a colegilor sau a familiei.

 
4. Vezi mâncarea ca pe o recompensă

Ai muncit mult tot timpul anului, așa că ți se pare justificat să mănânci absolut tot ce vrei de sărbători? „Nu este cazul să îți oferi o răsplată sub forma unei tăvi întregi de prăjituri. Multe persoane au tendința să considere că mâncarea este o răsplată pentru orele suplimentare, exercițiile fizice, divorțuri, zile de naștere sau momente tensionate.
Este foarte bine să ai grijă de tine și să-ți oferi mici recompense, dar asigură-te că te ajută să te simți bine. Citește, fă o plimbare, sună un prieten cu care nu ai mai vorbit de ceva timp sau joacă-te alături de câinele tău”
, recomandă dr. Jenna Appel, nutriționist.

 
5. Lași întotdeauna farfuria goală

Da, este adevărat că aceasta era o regulă de bază în copilărie, dar lucrurile s-au schimbat. Nu este o idee bună să mănânci absolut tot ce ai în farfurie, cu excepția cazului în care ai măsurat cu mare atenție cantitățile. „Dacă iei cina în oraș este indicat să împarți fiecare fel de mâncare cu prietenii sau partenerul, iar la petreceri înjumătățește desertul și savurează-l în compania familiei ori a persoanei iubite. În acest mod nu vei consuma niciodată mai mult de jumătate de porție și vei evita îngrășarea sau excesul de grăsimi și calorii”, potrivit dr.
Appel.

 
6. Mâncarea îți provoacă nostalgie

Cu toții ne amintim de prăjiturile bunicii sau de torturile speciale pe care le făcea. Te gândești la aroma deosebită a prăjiturilor tradiționale iar acest lucru te face să mănânci multe prăjituri din comerț? În loc să te simți vinovat și să asociezi amintirile plăcute cu sentimente negative, mai bine încearcă să afli rețete prăjiturilor care îți plăceau în copilărie și să creezi o variantă sănătoasă care te va ajuta să te menții în formă.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod