6 condimente utile pentru sănătate și cum să le folosești

Scorțișoara, nucșoara sau cuișoarele sunt numai câteva dintre condimentele care evocă atmosfera de iarnă, dar au și multiple beneficii pentru sănătate. Descoperă cum să le folosești pentru a fi mereu în formă.
Mirosul special al condimentelor te face să guști numeroase delicatese culinare, dar avantajele lor nu sunt doar savoarea și aroma irezistibile. Condimentele sunt benefice pentru sănătate deoarece pot elimina durerile, amețeala, greața, îți dau energie și o stare de dispoziție excelentă.

 
Iată ce probleme de sănătate poți preveni sau trata folosind condimentele de iarnă:

 
1. Elimină depresia cu șofran

Un ceai aromat pe bază de șofran este soluția ideală pentru a diminua simptomele depresiei care apar mai des în anotimpul rece. Potrivit specialiștilor, șofranul este util în cadrul tratamentului pentru depresia de o gravitate moderată. În momentele în care te simți copleșit de toate lucrurile pe care le ai de rezolvat bea un ceai aromat și îți vei reveni mult mai repede.
Amestecă o lingură de frunze de ceai verde cu 4 fire de șofran, 2 păstăi de cardamom și un vârf de cuțit de lemn dulce (pentru a da un gust bun și a accentua efectul antistres al șofranului).
Lasă ingredientele să infuzeze timp de 5-10 minute într-o cană cu apă clocotită, apoi strecoară și savurează ceaiul.

 
2. Dormi mai bine cu nucșoară și cardamom

Nu lăsa anxietatea sau ritmul zilelor aglomerate să te țină treaz noaptea. Când ai nevoie de o băutură relaxantă, cu proprietăți sedative, prepar-o folosind cardamom și nucșoară. Potrivit dr. Monica Wilde, 2 păstăi de cardamom adăugate la o cană de lapte de migdale sau ovăz, urmate de încălzirea timp de 2 minute la foc mic și finalizat cu ½ linguriță de nucșoară constituie soluția rapidă pentru un somn profund și liniștitor.

 
3. Combate pofta de dulce cu scorțișoară

Cutiile cu bomboane de ciocolată, prăjiturile, fursecurile și gogoșile sunt imagini care nu-ți dau pace? Tentațiile din jurul tău îți pot pune în pericol silueta, excesul de zahăr va cauza fluctuații ale glicemiei, oboseală și amețeli, iar la scurt timp vei simți nevoia să mănânci din nou ceva dulce. Pentru a ieși din acest cerc vicios bea un ceai cu scorțișoară.
Îl poți prepara din timp și, dacă îl ai în frigider, poți apela la această băutură de fiecare dată când pofta de dulce devine foarte puternică.
Amestecă o linguriță de scorțișoară măcinată, 2 căni de lapte de soia sau migdale, neîndulcit, o linguriță de xilitol, esență de vanilie și 4 căni de apă. Adu ingredientele la punctul de fierbere, acoperă 15 minute, apoi savurează băutura care te protejează de riscul de diabet și te ajută să previi acumularea kilogramelor în plus.

 
4. Uită de durerile de cap cu piper cayenne

Durerile de cap pot fi cauzate de lipsa odihnei suficiente, glicemia scăzută, stres sau zilele aglomerate de la serviciu. Piperul cayenne are un puternic efect analgezic, așa că merită să-l încerci. Amestecă o lingură de rădăcină de ghimbir ras cu ¼ linguriță de piper cayenne, adaugă-le la un smoothie sau la o cană de lapte de migdale și vei obține imediat efectul benefic.

 
5. Picioare relaxate cu muștar

Cumpărăturile sau jobul care te obligă să stai mult în picioare pot face să apară dureri și un disconfort accentuat. Un remediu tradițional pentru această problemă sunt băile pe bază de muștar.
Amestecă 6 linguri de pudră de muștar cu 3 linguri de ghimbir pudră într-un lighean cu apă caldă, apoi pune picioarele în acest lichid timp de cel puțin 15 minute.

 
6. Liniștește-ți stomacul cu turmeric

Turmericul este util pentru a trata gazele, balonarea, durerile abdominale, diareea sau constipația. Dă un impuls digestiei și favorizează proliferarea bacteriilor benefice în tractul gastrointestinal.
Amestecă 100g de ananas tăiat cubulețe cu 125g de iaurt natural simplu, ½ linguriță de turmeric pudră, ¼ linguriță de cardamom pudră și 300ml de apă într-un blender. Vei obține un tonic digestiv ideal pentru a elimina crampele sau orice alt disconfort.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod