4 greseli pe care le fac părinții când vor să-și învețe copiii să mănânce mai puțin

Nu este deloc ușor să-i imprimi un reflex copilului pentru a ști când trebuie să se oprească din mâncat. Porțiile și cantitățile oferite peste tot sunt prea mari, iar copiii pot fi tentați ușor să consume prea mult din ceea ce le place.
Cât sunt bebeluși nu este foarte complicat să hrănești copiii folosind cantitățile adecvate pentru că vor primi ceea ce le dai și nu pot cere prea mult în plus. Pe măsură ce cresc, de obicei începând cu vârsta de 3 ani, încep să imite ceea ce văd la televizor sau în alte familii. În momentul în care intră la școală deja trebuie să aleagă singuri ce alimente vor mânca în pauze și nu se vor orienta corect chiar de la început. Este necesar să îi ghidezi spre variante sănătoase, cu multe vitamine, pentru a preveni problemele de sănătate pe termen lung și a-i învăța să aprecieze gusturile naturale, fără aditivi sau un exces de sare și zahăr.

 
Iată care sunt principalele greșeli comise de părinți când încearcă să-și învețe copiii să aleagă porții mai mici:

 
1. Un control excesiv asupra dulciurilor

Majoritatea părinților consideră că moderația înseamnă să-i obișnuiască pe cei mici cu o porție redusă de dulciuri. Problema este că dacă mărimea porției este mereu sub controlul părinților copiii își vor dori constant să mănânce mai mult.
 
Soluția: Stabilește anumite zile sau ore la care copiii pot să mănânce câte delicii vor, de exemplu chips-uri cu salsa ori prăjiturele cu lapte.
Asigură-te că nu mănâncă decât la masă. Dacă își vor putea face poftele din când în când nu vor mai considera că le impui o interdicție și nu vor simți tot timpul nevoia să consume alimente foarte dulci sau grase.

 
2. Punerea la vedere a alimentelor gustoase, iar apoi refuzul de a le da și copiilor

Potrivit specialiștilor, cel mai problematic lucru este să le spui „nu” copiilor foarte des, deși ții la vedere alimentele de care le este poftă. De exemplu, poți avea un platou cu prăjituri, dar să îi atragi mereu atenția copilului să stea departe de ele sau să nu-l lași să mănânce ceva la o petrecere, deși toată lumea savurează acel preparat.
 
Soluția: Alege un loc special în casă unde vei păstra prăjiturile sau alte lucruri gustoase. Când este momentul potrivit pentru a le savura pune-le pe masă, iar după aceea depozitează-le din nou în locul ales.
După ce faci prăjituri folosește un recipient etanș pentru a le păstra, iar la petreceri amintește-i copilului ce este bine să mănânce, dar dă-i libertate pentru a putea alege. Dacă au fost foarte multe petreceri în ultima vreme ai și opțiunea de a amâna pentru data viitoare.

 
3. Copiii primesc mâncare în secunda în care spun că le este foame

În primul an de viață părinții hrănesc copiii când aceștia dau un semn că le este foame, mai ales când vine vorba despre alăptare sau porțiile de lapte praf. Pe măsură ce se adaptează ritmului din jurul lor copiii pot spune că le este foame când de fapt sunt plictisiți, supărați sau pur și simplu le-ar plăcea să ronțăie niște biscuiți.
 
Soluția: Structurează alimentația în mod clar. Creează un program fix, astfel încât copilul să știe la ce oră sunt mesele principale și gustările și întotdeauna servește-le la masă, nu pe canapea, în fața televizorului.
În acest fel copiii vor putea conștientiza când au mâncat destul și care este mărimea utilă a porțiilor de mâncare.

 
4. Se acordă o atenție excesivă deliciilor preparate

Indiferent dacă le reamintești constant să mănânce mai puține prăjituri, dacă îi răsplătești cu bomboane, dacă ții departe chips-urile pentru a-i pedepsi sau dacă le explici în detaliu cât de nocive sunt pentru sănătate, în cele din urmă oferi o atenție mult prea mare alimentelor hipercalorice, făcându-le și mai atractive pentru cei mici.
 
Soluția: Neutralizează puterea deliciilor servindu-le în momente clar definite. Copiii vor ști ora la care le vor putea mânca și nu se vor mai simți vinovați. Ai grijă să fii flexibil în privința prăjiturilor pentru că nu este de dorit să înceapă să se strecoare pentru a le mânca pe ascuns.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod