14 alimente pe care să nu le ții niciodată în congelator

Este foarte bine să te folosești de congelator pentru a planifica mesele din timpul săptămânii, dar dacă nu alegi cu atenție alimentele pe care le congelezi ai putea să obții un gust fad sau chiar să-ți pui sănătatea în pericol.
Cu siguranță este foarte practic să ții în congelator ingredientele de care știi că vei avea nevoie pentru a pregăti mesele în zilele aglomerate, însă nu toate pot fi păstrate la o temperatură atât de scăzută. Contează foarte mult să știi cum să te folosești eficient de timpul în plus fără să compromiți gustul rețetelor.

 
Iată ce alimente nu trebuie să ții la congelator:

 
1. Laptele

Laptele congelat se va separa în bucăți și își va pierde gustul după dezghețare datorită apei în plus. Chiar dacă va putea fi consumat nu va da un gust prea bun cafelei, ceaiului sau cerealelor de la micul dejun.

 
2. Cartofii

Au un conținut ridicat de apă, așa că dacă vrei să-i congelezi cu siguranță vor fi moi când vei încerca să-i folosești. Dacă ai preparat o rețetă pe bază de cartofi poți congela ce ți-a rămas deoarece cartofii gătiți vor avea o textură mai plăcută după dezghețare.
Poți congela tocănițele în recipiente etanșe, pe porții.

 
3. Alimentele prăjite

Din păcate nu vor mai fi deloc crocante după ce le decongelezi, deci nu are sens să le păstrezi în congelator.

 
4. Ouăle în coajă

Evită să pui ouăle crude în congelator. Apa din componența lor va cauza crăpături în coajă și crește riscul de contaminare cu bacterii. Dacă vrei să păstrezi ouăle la congelator sparge-le, bate-le bine ca pentru omletă și pune-le într-un recipient etanș.

 
5. Brânza moale

Este o situație similară cu a laptelui congelat. Când vei vrea să utilizezi brânza vei observa că a format bulgări tari, cu multă apă, ceea ce va compromite consistența sosurilor sau a supelor.

 
6. Preparatele cu un topping crocant

Dacă ai gătit macaroane la cuptor cu un topping din pesmet și parmezan sau dacă ai realizat o plăcintă foarte crocantă nu este recomandat să le păstrezi la congelator pentru că în momentul în care le vei decongela vor avea o consistență moale, ca de piure.

 
7. Alimentele pe care deja le-ai decongelat

Dacă ai luat cotletele de porc din congelator pentru a pregăti cina nu este indicat să recongelezi ce ți-a rămas. Ar putea atrage o cantitate suplimentară de bacterii.
Cel mai bine este să păstrezi ce ți-a rămas în frigider. 

 
8. Pastele

Nu te vei îmbolnăvi dacă mănânci paste decongelate care ți-au rămas de acum două zile, dar cu siguranță aspectul lor nu va fi foarte plăcut. Tăiețeii gătiți al dente sunt mai rezistenți la congelare.

 
9. Orezul

Orezul gătit nu ar trebui păstrat în congelator pentru că va deveni moale, lipicios și fără gust. Mai bine prepară o cantitate mică și păstrează în frigider ce ți-a rămas de la masă.

 
10. Maioneza

Dacă ai prins o reducere la maioneză la supermarket și vrei să congelezi câteva borcane nu este cea mai bună idee. Când o decongelezi maioneza nu va avea deloc un aspect apetisant.

 
11. Sosul

Sosul rămas este destul de problematic poentru că nu poate fi păstrat decât 2 zile în frigider. Cu toate acestea, dacă are unt, smântână sau iaurt nu este recomandat să-l ții la congelator.
Pe de altă parte, sosurile pe bază de făină pot fi congelate până la 4 luni și vor avea un gust la fel de bun ca în momentul preparării.

 
12. Glazura

Orice glazură care conține ouă nu trebuie congelată pentru că își va modifica gustul și nu va mai putea fi utilizată cu succes pentru o altă prăjitură.

 
13. Usturoiul

Potrivit specialiștilor, usturoiul devine amar și poate compromite gustul oricărei rețete dacă este ținut la congelator.

 
14. Anumite condimente

Pudra de curry, paprika, piperul, cuișoarele și vanilia pot deveni foarte amare în urma congelării. Nu este recomandat să le utilizezi după aceea, ci mai degrabă să le păstrezi la temperatura camerei și să le arunci după data expirării.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod