10 adevaruri importante despre hrana

Este foarte important ca regimul dumneavoastra de viata sa fie sanatos, deoarece altfel nu veti avea o stare de sanatate buna si nu veti slabi.
1. Un regim alimentar bogat in grasimi (in special, grasimi saturate) si sare este asociat cu un risc crescut de aparitie a unei afectiuni coronariene.

2. In medie se estimeaza ca o treime dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin schimbarea regimului alimentar. O dieta bogata in fibre si cereale integrale si saraca in grasimi are capacitatea de a preveni o parte dintre tumorile canceroase, printre care si cele de colon, de stomac si cancerul la san.

3.
Multi experti in fertilitate sunt convinsi ca un regim alimentar nesanatos, bogat in grasimi, zaharuri si diverse tipuri de hrana procesata, saraca in substante nutritive esentiale pentru fertilitate, poate conduce la infertilitate si creste riscul pierderilor de sarcina.


4.
O dieta bogata in grasimi, zaharuri si sare conduce la cresterea in greutate si mareste riscul instalarii obezitatii. Greutatea excesiva nu numai ca duce la cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului si a infertilitatii, ci este asociata si cu starea de oboseala, un nivel scazut al respectului de sine, performante fizice si mentale scazute.

5.
Un regim alimentar nesanatos creste riscul aparitiei depresiilor si a oscilatiilor de dispozitie. De asemenea, este asociat cu sindromul premenstrual, poftele alimentare necontrolate si anxietatea.

6.
Un regim alimentar cu un continut ridicat de aditivi, conservanti si zahar rafinat poate cauza scaderea capacitatii de concentrare, hiperactivitate si chiar agresicitate.
Motivul este acela ca alimentele cu un continut ridicat de zahar si aditivi alimentari au o cantitate mica de crom, care se pierde in procesul de rafinare. Cromul este necesar in reglarea nivelului de zahar din sange; daca acest nivel este scapat de sub control, devine posibila aparitia acestor tulburari de comportament.

7.
O dieta cu un continut scazut de calciu, un element esential pentru mentinerea rezistentei sistemului osos, creste riscul ca oasele sa devina fragile sau casante - afectiune cunsocuta sub denumirea de osteoporoza.

8.
Un regim alimentar sarac in substante nutritive supune ficatul la eforturi enorme. Acesta are un rol esential in desfasurarea unei digestii bune si in absorbtia vitaminelor si a mineralelor vitale.
Pentru o stare de sanatate optima, ficatul trebuie sa functioneze la cea mai inalta capacitate. Ficatul nu poate sa faca fata unor cantitati mari de grasimi saturate sau de alcool, fapt ce poate provoca afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor , precum bolile renale sau ciroza (o afectiune grava in care celula hepatica se distruge definitiv).

9.
Un regim alimentar bazat pe un consum excesiv de zahar poate conduce la un nivel ridicat al glucozei (forma sub care este transportat zaharul in sange) in organism, fapt care poate cauza probleme de metabolizare a zaharului, precum si diabetul zaharat. Simptomele acestei boli sunt setea, urinarea frecventa, cauzata de excesul de glucoza, probleme cu vederea, oboseala si infectiile repetate.


10.
O dieta extrem de saraca in substante nutritive poate afecta sistemul imunitar, in care caz organismul devine vulnerabil la raceli, gripe si are o sanatate precara, in general. Avem nevoie de un aport constant si echilibrat de vitamine si de minerale esentiale pentru a mentine sistemul imunitar intr-o stare de functionare buna, astfel incat sa ofere o protectie eficienta impotriva infectiilor si imbolnavirilor.


Informatii preluate din cartea "Programul care va va schimba viata. Esti ceea ce mananci", de dr. Gillian McKeith, in traducere de Catalina Manolache, Bucuresti, Editura Curtea Veche, 2005, www.curteaveche.ro
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Eliana pe 19 Ian 2006, 17:48
    Este adevarat!

    Alimentatia contribuie la sanatatea noastra!Eu reusesc sa consum 90%legume,fructe,carne si lactate slabe!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod