Vrei să te menţii în formă? Hai la maraton!

Află mai multe despre cum poţi avea silueta ideală
Ce ar fi să te înscrii la un maraton? Ştii cât de multe avantaje ai dacă participi la o astfel de competiţie? Te menţii în formă, socializezi cu cei care îţi împărtăşesc pasiunea pentru alergare şi, astfel, îţi dezvolţi reţeaua de cunoştinţe, sau chiar să te implici într-o cauză de mediu ori caritabilă. Iată câteva motive care pot creşte încrederea în forţele proprii prin depăşirea unor bariere fizice sau psihice! Si unde mai pui că la un astfel de maraton îţi poţi aduce si copilul...  

Bucharest City Marathon este un maraton stradal, ajuns anul acesta la cea de-a treia ediţie, programat să aibă loc pe 17 octombrie în Bucureşti. Acesta va avea trei probe competitive - maraton, semimaraton şi ştafetă, precum şi două probe necompetivite - cursă populară de 4 km şi cursa copiilor de 1 km. Nu îţi mai rămane decat să intri pe site-ul www.bucharestcitymarathon.com şi să te înscrii.

Pregătirea - pe locuri, fiţi gata, start


Pentru a putea face faţă unei astfel de provocări, participarea la un maraton ar trebui pregătită în prealabil, prin realizarea unor antrenamente şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, inclusiv a unui regim alimentar adecvat.

Dietă potrivită, siluetă ideală

 
O dietă echilibrată are avantaje certe în viaţa de zi cu zi, iar efectele ei se văd cu atât mai mult atunci când practici un sport. Să ne uităm la atleţii de performanţă, care acordă o atenţie deosebită regimului alimentar adoptat, mesajul transmis fiind cât se poate de elocvent: este nevoie de disciplină pentru a putea ajunge la rezultate excepţionale.
Evident că, atunci când alergatul e un simplu hobby sau doar o distracţie, dieta nu trebuie să fie la fel de strictă ca în cazul sportivilor de performanţă. Însă este bine să ne inspirăm din ceea ce fac ei, grija pentru o nutriţie sănătoasă fiind necesară oricând, şi mai ales în cazul în  care te pregăteşti pentru a înfrunta provocările unui maraton.  

Un regim adecvat contribuie la obţinerea unor rezultate pe măsură - antrenamentele devin mai eficiente, iar recuperarea fizică, între programele de pregătire şi după competiţii, poate fi făcută cu mai multă uşurinţă -, la construirea unei imunităţi mai puternice, riscul de a te îmbolnăvi sau răni fiind redus, dar şi la obţinerea şi menţinerea unei siluete ideale. Acest ultim aspect este mult mai sensibil în cazul femeilor, asupra cărora tronează o presiune considerabilă în ceea ce priveşte atingerea unei greutăţi de multe ori nerealistă. Pentru a evita efectele negative asupra sănătăţii, reducerea nivelului de grăsime din corp, atunci când este cazul, trebuie realizată într-un mod raţional, fără a supune organismul la eforturi supraomeneşti.
Scăderea cantităţii de grăsime implică o balanţă energetică negativă a corpului, ceea ce înseamnă că aportul energetic ar trebui să fie mai mic decât consumul de energie.
Să mergi prea departe cu reducerea aportului energetic (mai ales al celui generat de proteine şi carbohidraţi) este o greşeală, fapt ce determină instalarea unei oboseli crescute atât în timpul antrenamentelor, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Iată cum reduci nivelul de grăsime


  • Setează-ţi obiective realiste - acceptă că ceea ce îţi propui este mai mult un obiectiv pe termen mediu decât unul care să fie atins săptămâna viitoare;
  • Micşorează porţiile de la fiecare masă, decât să sari peste mese;
  • Alege inteligent gustările dintre mesele principale, pentru a-ţi menţine energia necesară în timpul antrenamentelor. Păstrează o parte din porţia servită la o masă pentru o gustare ulterioară, evitând astfel să consumi mâncare în plus;
  • Menţine aportul de carbohidraţi pentru a asigura necesarul de energie din timpul exerciţiilor;
  • Alege mâncăruri cu un nivel redus de grăsime, având grijă ca acestea să fie consistente, incluzând în meniu salate şi legume din belşug, dar şi mâncăruri bogate în carbohidraţi, cu un index glicemic scăzut, precum ovăzul sau pâine din făină integrală.
 
Concluzionând, paşii de mai sus se rezumă practic la un principiu de bază, pe care ar trebui să-l urmăm atunci când ne antrenăm pentru un maraton. Acesta se referă la faptul că orice femeie ar trebui să consume o cantitate de mâncare suficientă pentru a obţine un aport ideal energetic, din mai multe puncte de vedere. Este vorba de un aport care să genereze energia necesară antrenamentelor, competiţiilor propriu-zise, dar şi celorlate activităţi zilnice, şi care să permită totodată celei ce se antrenează să ajungă, într-un mod sănătos, la o formă fizică ce corespunde aşteptărilor sale.

Articol realizat în colaborare cu Valeria Racilă Van Groningen, preşedintele Asociaţiei Bucharest Running Club, campioană olimpică la Los Angeles în 1984 la canotaj simplu vâsle, medaliată cu bronz la Olimpiada de la Moscova în 1980, la dublu vâsle. Valeria a participat la peste 20 de maratoane internaţionale.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MB pe 7 Sep 2010, 20:43
    taxa de participare acopera o parte din cheltuielile de organizare

    @Gabi @Andreea si altii ce gandesc la fel ca ei Ca sa alergi nu trebuie sa platesti. O poti face oricand, oriunde pe cont propriu fara sa platesti. Daca participi la o competitie organizata, de anvergura, precum maratonul Bucuresti, atunci e alta situatie. Sunt cheltuieli de organizare care trebuiesc acoperite, partial de concurenti, partial de sponsori. Concurentii beneficiaza de o serie de servicii: tricou, nr de concurs, cip pentru calcularea electronica a timpului, puncte de alimentare, pasta party, etc. Acestea nu se obtin gratis! Am intervenit mai ales pentru altii care trec pe aici si citesc. Cat despre cei doi mentionati mai sus: Sunteti departe de intelegerea fenomenului. Nici o paguba! pa-pa

    0
    0

  • Gabi pe 7 Sep 2010, 18:01
    Care bani?

    Stati putin ... unde scrie de bani? Si mai ales cum vine chestia asta sa platesc ca sa alerg ??????? Oricum daca e cu bani ... LA REVEDERE! , insa nu cred asa ceva. Unde ati citit prostia asta cu banii ? Scrie-ti link plz ... 10X , pa-pa

    0
    0

  • Beatrice pe 7 Sep 2010, 12:08
    pentru andreea

    Va fi o zi specială, pentru că veţi alerga pentru un scop nobil, ajutând organizaţiile nonguvernamentale şi nonprofit Hospice "Casa Speranţei" la îngrijirea pacienţilor cu boli incurabile în stadii avansate şi ViitorPlus la plantarea cât mai multor copaci şi îmbunătăţirea calităţii mediului în care trăim. N-ati citit bine pe site?

    0
    0

  • Florin pe 7 Sep 2010, 10:45
    Raspuns pt Andreea

    In general, pentru a putea participa la competitii de alergare trebuie sa platesti. Pana acum stiu doar un singur maraton (Transilvania) intre Sighisoara si Medias fara taxa. De la anu insa, organizatorul, un anume Meining, vrea sa puna. Dar crosurile organizate in toamna asta in Bucuresti, Petrom, Samsung, Loteria Nationala, Lic de informatica sunt fara bani. La Loterie trebe totusi sa-ti cumperi un bilet de loterie.

    0
    0

  • Andreea pe 7 Sep 2010, 10:27
    Maraton!!

    Nu ma asteptam ca pentru a participa la acest maraton trebuie sa platesti

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod