Riscurile sportului

Indiferent ca iti place sa practici fitness, sa joci volei, sa alergi sau ca ai o slabiciune pentru inofensivul golf, te expui riscului de a te rani facand o miscare gresita sau alunecand pe o coaja de banana.

Afla care sunt cele mai comune accidente care ti se pot intampla in timpul exercitiului fizic, care este tratamentul lor imediat si cat timp te vor tine departe de sportul tau preferat.

Febra musculara

Febra musculara se produce la interval de cateva ore de la un efort fizic sustinut pe un muschi neincalzit sau de la supra-solicitarea musculara. Pentru a scapa cat mai rapid si eficient de durerea febrei musculare, cel mai bine este sa iei o aspirina imediat dupa ce crezi ca ai "intrecut masura" cu efortul fizic.
In urmatoarele zile, se recomannda calupuri mici de exercitii, pana la consumarea acidului lactic din tesutul muscular.

Intindere musculara

Intinderile musculare se produc pe un muschi neincalzit si apar ca o contractie musculara dureroasa si pe moment e bine sa se produca extensia pe partea opusa. Cele mai dureroase si mai grave intinderi sunt ale tricepsului, cvatricepsului si in general ale mushilor mai mari. Este recomandat un tratament anti-inflamator, precum aspirina si voltarenul, si unguente cu efect anti-inflamator si, daca vrei totusi sa fii activa, poti cel mult sa faci miscare intr-un mod lejer. In cazul unei intinderi musulare, este bine sa renunti la sportul tau preferat timp de aproximativ o saptamana.

Contuzii

In cazul unei accidentari cele mai comune rani sunt contuziile (zgarieturile).
Tratamentul imediat pe care ti-l poti aplica in cazul unei contuzii este sa dezinfectezi zona afectata, sa aplici gheata local si un pansament cu rivanol. In functie de cat de grava este contuzia, iti poti relua activitatea sportiva chiar a doua zi. Insa daca te-ai zgariat in palma si vrei sa joci volei, ar fi bine sa-ti oferi macar o saptamana de repaus.

Entorse

Entorsa se produce atunci cand se face o intindere a capetelor articulare fara iesirea osului. Cele mai fregvente entorse se produc la geninchi si in zona tibiotaroiana. Imediat dupa producerea entorsei, se pune un bandaj compresiv lactic, gheata si apoi zona se trateaza cu unguente anti-inflamatorii. Pentru o recuperare rapida, se recomanda un repaus de la sapte pana la doisprezece zile.
In cazul in care entorsa este mai grava, se recurge si la aparatul gipsat.

Luxatii

La luxatii, exista posibilitatea iesirii osului capului articular din capsula articulara. Se recurge la aparat gipsat chiar si timp de trei-patru saptamani in cazurile ceva mai grave. Pentru recuperare se recomanda masaj muscular si chiar fizioterapie si tratamente anti-inflamatorii. Exercitiile fizice se incep in mod progresiv si este recomandata supravegherea medicala a miscarii fizice. In cazuri deosebite cu ruptura de ligamente se face ligamentoplastie, o interventie chirurgicala in care se incearca reinserarea capatului ligamentului smuls.

Cum sa reduci riscul accidentarilor

Evita sa faci miscare atunci cand esti prea obosita.
Asigura-te ca si cele mai mici rani survenite in timpul exercitiului fizic sunt tratate corespunzator.
Nu te forta daca simti vreo durere atunci cand faci miscare.
Nu face niciodata efort sustinut fara sa-ti incalzesti musculatura si fara sa te intinzi in prealabil.
Nu uita sa te hidratezi in cazul in care faci miscare in aer liber.
Asigura-te ca echipamentul tau este corespunzator, pornind de la o pereche de pantofi sport confortabili pana la un training din fibra naturala, in culori deschise.
Cand te apuci de un sport nou, lucreaza progresiv, pe etape.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod