Pantofii sport pot fi periculosi pentru articulatii

Pantofii sport pot creste tensiunea de la nivelul articulatiei genunchiului cu pana la 38% fata de cazul in care alergi descult, este concluzia la care a ajuns un studiu efectuat recent.

Pantofii sport pot creste tensiunea de la nivelul articulatiei genunchiului cu pana la 38% fata de cazul in care alergi descult, este concluzia la care a ajuns un studiu efectuat recent.


O posibila cauza este ca pantofii sport moderni au talpa mai inalta la calcai, fapt ce tensioneaza in plus bolta piciorului, scrie publicatia WebMD.

Dr. Casey Kerrigan, autorul studiului, declara ca acest rezultat nu incurajeaza sportivii sa alerge desculti, ci poate reprezenta un motiv in plus pentru schimbarea designului pantofilor sport.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Virginia a urmarit un grup de 68 de adulti cu varste cuprinse intre 31 si 36 de ani, care alergau cel putin 25 km pe saptamana.
Participantii la studiu au alergat pe banda atat desculti cat si incaltati cu pantofi sport.

Testele efectuate asupra gleznei, genunchiului si soldului au aratat ca, in cazul utilizarii pantofilor sport, stresul de la nivelul articulatiilor este mai mare cu 54% fata de cazul in care participantii la studiu erau desculti.

Cauza probabila o reprezinta designul acestui tip de incaltaminte, multe modele avand talpa mai groasa spre calcai, fapt ce tensioneaza suplimentar bolta piciorului.
Potrivit dr. Kerrigan, efectul produs de pantofii sport este asemanator cu cel in cazul mersului pe tocuri. Specialistii sunt ingrijorati ca un nivel crescut de tensiune poate provoca osteoartrita la genunchi, desi studiul nu a indicat o legatura intre pantofii sport si dezvoltarea artritei.

Exista si studii care arata ca alergatorii nu prezinta un risc crescut de a suferi de osteoartrita.
Unul dintre acestea, efectuat de cercetatorii germani, a analizat starea de sanatate a 20 fosti maratonisti profesionisti. Cercetatorii au descoperit ca numarul cazurilor de artrita in randul sportivilor este foarte mic. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul "Orthopade".


Ce trebuie sa iei in considerare cand cumperi pantofi sport?


Cercetatorii nu recomanda persoanelor care alearga in mod regulat sa faca acest sport fara pantofi sau sa renunte la alergat.

In cazul in care pantofii sport pe care ii folosesti nu sunt suficient de comozi sau iti provoaca rani, trebuie schimbati. Daca alergi in mod regulat, este recomandat sa incerci mai multe tipuri de pantofi sport pana ii gasesti pe cei potriviti.
De asemenea, este indicat sa acizitionezi 2-3 perechi de pantofi, pentru a-i schimba mai des.

Este important sa iti alegi incaltamintea pentru alergare in functie de pronatia labei piciorului (pozitia standard a ansamblului tibia-peroneu). Daca ai scobitura normala a labei picorului, orice tip de incaltaminte sport ti se va potrivi. Sportivii cu o supra-pronatie este indicat sa foloseasca incaltaminte care controleaza pronatia, in timp ce alergatorilor cu o sub- pronatie li se va potrivi incaltamintea fara pernita, care asigura o miscare a piciorului naturala.

Iata cateva sugestii oferite de Asociatia Americana de Chirurgie Ortopedica:

  • Probeaza pantofii cu acelasi tip de sosete pe care obisnuiesti sa le folosesti;
  • Asigura-te ca iti poti misca lejer degetele dupa ce ti-ai legat sireturile la pantofi, iar calcaiul nu aluneca cand pasesti;
  • Incearca sa faci cativa pasi sau plimba-te putin prin magazin pentru a te asigura ca pantofii sunt confortabili;
  • Intotdeauna, leaga-ti bine sireturile cand probezi pantofii, tocmai pentru a vedea daca stau ficsi;
  • Daca serviciul tau presupune munca de teren, cumpara pantofi usori si comozi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod