Nu te ingrasa in concediu!

Pe parcursul intregului an, te-ai gandit la aceasta perioada: aproximativ doua saptamani de relaxare absoluta, intr-un cadru idilic, departe de "lumea dezlantuita" care inseamna birou, telefoane, sedinte, intalniri si deadline-uri. Ai planificat totul si nimic nu a fost lasat la voia intamplarii. Chiar asa... nimic? Atunci, cum se explica faptul ca in anii anteriori te-ai intors din concediu cu un adaos de cateva kilograme? Si ce-ai putea face pentru ca acest lucru sa nu se mai intample?

Nu este de natura sa te consoleze, dar sa stii ca multor femei li se intampla. In perioada concediului, avem tendinta sa uitam de absolut toate restrictiile din timpul anului, tentatiile culinare sunt irezistibile si urmarea nu este greu de anticipat.
Asadar, ce ramane de facut?

Planifica, planifica si iar planifica

Parca te aud: iti ridici o spranceana dezaprobator. Iar planificare? Pai nu asta e litera de lege cand esti la serviciu? Macar acum sa poti uita de ea si sa faci tot ce-ti trece prin minte. Din pacate, acest lucru inseamna inclusiv sa "sari" peste mese, mancand cand iti aduci aminte si netinand cont de calorii.

Daca vrei sa te intorci din concediu aratand la fel de bine ca inainte, planifica: macar trei mese pe zi (desi ideal ar fi cinci sau chiar sase, in cantitati mai reduse). Planificarea se refera si la ceea ce vei manca, nu numai la stabilirea intervalelor de timp. Salatele, pestele, carnea slaba si fructele ar trebui sa constituie cea mai mare parte a meniului, si in felul acesta poti savura linistita o inghetata, fara teama sau, mai stii, chiar mustrari de constiinta.


Nu este atat de dificil cum ar putea parea la prima vedere. Alimentele despre care tocmai ti-am vorbit se gasesc de obicei intr-o multitudine de combinatii, prezentate inspititor. Este bine ca salatele sa fie preparate cu ulei de masline, suc de lamaie sau otet balsamic, pentru ca sunt mai sanatoase si chiar mai apetisante.

Evita carbohidratii, dar nu omite proteinele si grasimile. Astfel, iti vei asigura necesarul de vitamine esentiale, minerale si acizi care, intre altele, iti vor conferi senzatia de satietate si te vei ridica de la masa mai repede.

Trebuie sa bei mai multa apa decat crezi

Este paradoxal: s-a scris atat de mult despre importanta unei hidratari optime (ceea ce se poate face numai band apa plata), insa multi oameni percep acest lucru ca pe un fel de corvoada.
"Ah, iar n-am baut doi litri azi...". Sa ne intelegem, este vorba strict despre apa, nu despre orice alte lichide cu care ne mai astamparam setea: sucuri de fructe, limonade, ceaiuri, bauturi carbogazoase. Problema este ca toate acestea nu hidrateaza organismul, ba din contra - intensifica senzatia de sete, din cauza continutului de carbohidrati.

Concluzia este limpede: nu exista nici un substituent pentru apa. Ori bei apa, ori te deshidratezi. Si stii ce inseamna asta? Foarte probabil, vei lua in greutate, pentru ca organismul "confunda" nevoia de hidratare cu foamea. Simti nevoia sa rontai cate ceva in permanenta? Deshidratarea ar putea fi explicatia.

Toate acestea nu inseamna ca in perioada concediului trebuie sa fii stresata si sa-ti dozezi portiile.
Nu a spus nimeni asa ceva. Este vorba pur si simplu de o disciplina a stilului de viata. Poti sa te rasfeti cu un pahar de vin, un cocktail sau un desert savuros, atat timp cat tii cont de regulile de mai sus. Nu este greu si iti vei face un dublu serviciu: vei fi la fel de supla si vei avea mai multa energie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod