Nu poti dormi din cauza caldurii?

In aceasta perioada, cand caldura ne toropeste la orice ora din zi sau din noapte, a dormi linistita pana dimineata pare sa devina o utopie. Nu o data se intampla sa te trezesti in toiul noptii, aruncand cu un gest nervos cearsaful deoparte si "pregatindu-te" moral penntru insomnie. Cum poti evita aceasta situatie... obositoare?

Sa o luam metodic. Pentru inceput (si daca tot n-ai somn, ca sa spunem asa), incearca sa-ti analizezi putin stilul de viata, obiceiurile de somn si modul de alimentare. Poate ca aici se afla raspunsul.

Este important sa-ti dai seama ca somnul nu vine "de la sine" (chiar daca asa se spune). Odihna este rezultatul unui sir de actiuni ce o preced si, daca vei neglija aceste aspecte, situatia se va agrava treptat.

In ceea ce priveste cafeaua, nu cred ca mai este necesar sa te previn asupra riscurilor pe care, in context, ti le asumi daca o vei consuma dupa lasarea serii. (Cafeaua decofeinizata reprezinta o alternativa potrivita daca stii ca nu poti sa rezisti ispitei).

Pe de alta parte insa, referitor la alcool, poti fi indusa in eroare. Multi oameni tind sa creada ca un pahar de vin, o bere sau un coniac, baute aseara, asigura un somn profund pana dimineata. Intr-adevar, cateodata se poate intampla si asa; de cele mai multe ori insa, sistemul nervos este afectat, ceea ce va avea drept consecinta aparitia unor tulburari ale somnului, treziri in timpul noptii si reluarea cu dificultate a somnului. Prin urmare, poate ca adormi usor - dar cu siguranta, nu vei avea parte de un somn profund si odihnitor. Aceasta ca sa nu mai spun ca risti sa te trezesti cu dureri de cap.

Incearca sa nu mananci prea mult la cina, pentru ca o digestie dificila este direct "raspunzatoare" de tulburarile somnului. Nu cadea in extreme, insa: a te duce la culcare fara sa fi mancat va determina, aproape inevitabil, trezirea pentru alimentare. Organismul isi are propriul stil de "functionare"...

Daca respecti toate aceste reguli, inseamna ca iti mai ramane un singur "inamic": temperatura, care devine tot mai greu de suportat chiar si in timpul noptii. In ipoteza ca locuinta ta este dotata cu instalatie de aer conditionat, nu cumva sa lasi aparatul in functiune pe durata noptii. Dimineata, vei avea ochii umflati si uscati si, foarte probabil, dureri de gat. Lasa-l sa functioneze in timpul serii si, cu o jumatate de ora inainte de a stinge lumina, opreste-l.

In cazul in care te trezesti in timpul noptii si constati ca iti este imposibil sa adormi la loc, incearca un remediu surprinzator: fa un dus caldut. Apa va alunga numai toropeala si senzatia de "lipicios" pricinuita de caldura, nu si somnul. Du-te apoi in pat, eventual cu un ceai cald. Nu vor trece decat cel mult 15 minute pana cand somnul va pune din nou stapanire pe tine...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod