Izabela Panescu ( Digi24) - Sfaturi pentru o viata sanatoasa

In fiecare duminica, de la 13.30, la Digi24, Izabela Panescu povesteste despre „Tinerete fara batranete”. Si-a deschis un blog, unde prezinta retete de mancare sanatoasa, si are pregatite sfaturi din cele mai variate despre cum sa traiesti o viata sanatoasa.

Care sunt primele 3 sfaturi pe care le-ai da pentru a adopta un stil de viata sanatos?
Unu: faceti sport. Orice sport. Ca e alergat, ca e inot, ca e dans ori exercitii la sala de fitness, orice tip de miscare este sanatate curata.
Doi: Fiti mai atenti ce ganduri, emotii si sentimente aveti. Observati cum reactionati in anumite situatii si intrebati-va de ce. Observati-va gandurile, credintele, obiceiurile. De multe ori gandim negativ si asta ne influenteaza sanatatea. Fiti prezenti cand faceti ceva, cand sunteti cu cineva, nu cu mintea in alte zece locuri.
Trei: Mancati mai putin si mai sanatos: cat mai putin procesat, adica alimente cat mai simple, integrale, asa cum se gasesc ele in natura. Daca un produs contine niste ingrediente care nu se gasesc in livada, in gradina, la ferma, atunci consumati-l doar ocazional. Mancati multe fructe si legume crude.


Tinerete fara batranete e un deziderat vechi de secole. Ce vedem in noul sezon al emisiunii?
In noul sezon al emisiunii, care incepe in aceasta duminica, de la ora 13:30, pe Digi24, vom analiza fenomene actuale, care ne influenteaza sanatatea.

Nu ma refer doar la sanatatea fizica, ci si la cea mintala. In prima emisiune vorbim despre consumerism. Desi pare a fi un paradox, trei sferturi din populatie sufera de o deficienta nutritionala cauzata de excesul de produse alimentare, conform Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Asta pentru ca produsele pe care le consumam ne hranesc din ce in ce mai putin, contin din ce in ce mai putine substante nutritive. Vom vorbi si despre copiii carora parintii le ofera prea multe jucarii si prea multe gadgeturi: ce e prea mult strica? In editiile urmatoare vom aborda teme precum divortul, depresia la adolescenti si situatia proaspetelor mame, care sunt sustinute prea putin de autoritati. De asemenea, in fiecare emisiune vom prezenta povestea unei persoane a carei viata s-a schimbat datorita sportului. Vom merge dincolo de transformarile fizice: vom descoperi ce schimbari se produc la nivel profund, mai ales la nivel psihic, ce se schimba concret in vietile acestor oameni din acest punct de vedere.

La capitolul "Nu consumati niciodata", ce ai plasa pe primele 5 locuri?
Daca e vorba despre droguri, cafea, tigari, da, as spune “nu consumati niciodata”, dar daca te referi la alimentatie cred ca interdictiile nu functioneaza pe termen lung.
Nici daca vrei sa slabesti, nici daca vrei sa te vindeci de o boala, nici daca vrei pur si simplu sa fii mai sanatos. Sigur ca vei ajunge sa nu mai consumi niciodata anumite produse, stiu asta din proprie experienta, pentru ca la un moment dat organismul nu iti va mai cere acele alimente, dar nu face asta dintr-o data. Sfatul meu este sa mananci din ce in ce mai rar produse care contin zahar (atentie, sunt foarte, foarte multe!), mezeluri, fast food, produse de patiserie si panificatie din faina alba, produse cu aditivi si conservanti, sucuri din comert, practic tot ce este procesat.



Ai si un blog, unde recomanzi retete si oferi tot felul de tips-uri despre cum sa traim sanatos. De ce ai simtit nevoia unui blog?
Da, de cativa ani imi doream un site al meu, pentru ca imi place sa impartasesc ceea ce descopar, ceea ce experimentez, ceea ce gandesc. Stiu ca pot inspira si alti oameni sa isi schimbe stilul de viata, asta facem si prin intermediul emisiunii si tare bine se simte cand primesti un mesaj de la un telespectator care iti multumeste pentru ca un subiect abordat l-a ajutat.

Simteam ca mai sunt multe de spus, emisiunea are un spatiu de emisie care nu poate fi depasit, iar uneori raman informatii care pentru unele persoane pot fi valoroase. In plus, au fost multi colegi si prieteni care m-au impins de la spate: ce ai mai gatit?, de ce nu pui toate retetele pe un blog?, cum sa slabesc?, de unde iti cumperi produsul X? etc. Nu postez doar retete, ci scriu despre tot ce ma face pe mine fericita. Poate fi o reteta sanatoasa (de exemplu saptamana aceasta am inventat o budinca senzationala din afine si fulgi de ovaz), o persoana draga, un subiect interesant din emisiune, un curs, eveniment sau workshop, un produs nou pe care l-am testat sau o situatie din care am invatat ceva. Ma gasiti pe www.IzabelaPanescu.ro, dar si pe pagina de facebook Izabela Panescu.

Care sunt produsele cosmetice la care nu ai renunta nici un ruptul capului?
La uleiurile vegetale presate la rece. Poti face atatea cu ele! Te poti demachia, iti poti hidrata pielea, poti face masaj, le poti aplica pe par, sunt pur si simplu minunate! Eu folosesc mai multe tipuri: de migdale, de cocos, de argan, de macadamia, de avocado, practic orice ulei vegetal poate ingriji pielea, parul, unghiile, pana si cel de masline!

Crezi in eficienta retetelor babesti, de intretinere?
Da, cred ca sunt eficiente, dar sa nu ne imaginam ca ne dam cu ulei de cocos si prevenim celulita, cand noi nu facem pic de sport si mancam dezordonat, mult si procesat.
Sunt eficiente remediile naturale, dar conteaza mult pe ce “teren” sunt aplicate. Si mai este ceva important: nu functioneaza la fel pentru toata lumea. Suntem diferiti, asa ca ceea ce mie imi face bine s-ar putea ca altuia sa ii faca mai putin bine.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod