Cum sa te relaxezi la sfarsitul zilei de munca

La sfarsitul unei zile de munca epuizante, in care parca nu ai facut altceva decat sa iesi dintr-o sedinta pentru a intra la alta, ai rezolvat cateva probleme importante, te-ai intalnit cu niste clienti pretentiosi si greu de multumit si - inevitabil - ti-ai reprogramat intrevederea cu un partener de afaceri, ca urmare a lipsei de timp, nu-ti mai doresti decat sa faci un dus rapid si sa "cazi" in pat. Dar daca ti-as spune ca exista cateva solutii pentru a alunga oboseala si a te elibera de tensiune?

Problemele de serviciu trebuie sa ramana la serviciu. Multe dintre noi avem obiceiul de a ne lua acasa cateva dosare voluminoase pe care ne propunem sa le studiem, insa de foarte putine ori aceasta strategie da, intr-adevar, rezultate. Esti deja obosita dupa ziua de munca, iar pe langa aceasta, acasa apar nenumarate lucruri care iti vor distrage atentia: partenerul care ar dori sa-i acorzi atentie, rufele din cada, prietena cea mai buna care te invita la o "sueta ca intre fete", o emisiune captivanta, cainele care trebuie scos la plimbare...
Asta ca sa nu mai spun ca perspectiva de a te intinde confortabil in pat, cu o ceasca de ceai aromat si cu... proiectul acela complex, nu mi se pare deloc atragatoare. Si uite asa, dosarele raman in servieta, iar maine va trebui sa te impovarezi din nou cu ele, pentru ca iti sunt necesare la birou.

Organizarea trebuie sa fie litera de lege. Cu aproximativ doua ore inainte de a incheia ziua de munca, fa-ti timp 15 minute pentru a intocmi o lista cu problemele de care trebuie sa te ocupi in cursul zilei urmatoare. Vei avea astfel clar in minte ce ai de facut a doua zi si vei pleca de la birou cu sentimentul ca ai avut, intr-adevar, o zi productiva - fapt care te va ajuta sa te deconectezi si sa nu te mai gandesti toata seara la problemele de la serviciu.

"Tacerea e de aur!". Nu-ti propunem sa-i imiti pe discipolii lui Pitagora, care nu scoteau o vorba timp de cinci ani pentru a se obisnui sa taca - este vorba de numai cateva minute, alocate in fiecare seara...
Aseaza-te cat mai comod, inchide ochii, respira adanc si... nu te gandi la nimic! Vei simti cum te eliberezi de tensiunile inerente acumulate in cursul zilei.

Scrie! Daca o anumita situatie de la serviciu te preocupa atat de mult incat nu ti-o poti scoate deloc din minte, aseaza-te la birou si scrie despre problema respectiva, fara a te opri, pana simti ca te-ai "descarcat". Dupa aceea, rupe hartia. Poate ca nu ti se pare o metoda prea eficienta, insa psihologii americani recomanda cu entuziasm asa numita "terapie a scrisului". Chiar daca nu vei gasi imediat solutia pentru a iesi din impas, cel putin iti vei pune ordine in ganduri si, probabil, vei ajunge la concluzia ca lucrurile nu sunt atat de grave cum par la prima vedere.

Instituie o rutina (isi are si ea avantajele ei, mai ales in cazul de fata...). Cand ajungi acasa, discuta cu partenerul despre ceea ce ati facut in timpul zilei, in timp ce savurati un ceai, un suc sau o ciocolata calda.


Ce-ar fi sa faci putina curatenie? Sugestia este valabila atat in ceea ce priveste biroul, cat si locuinta. Daca primul lucru pe care il vezi dimineata, la trezire, consta in teancul de rufe luate de la uscatorie sau gramada de hartii, hartiute, dosare si carti (de care, probabil, nu mai ai nevoie), de care dai cand ajungi la serviciu, te va cuprinde o senzatie de oboseala si epuizare... desi este dimineata si ar trebui sa debordezi de energie! Solutia? Rezerva macar zece minute seara pentru a pune lucrurile in ordine, sortandu-le in functie de prioritati si aerisind, pe cat posibil, spatiul din jurul tau.

Obisnuieste-te sa asculti muzica. Daca activitatea pe care o desfasori la serviciu iti permite, investeste intr-un CD sau MP3 player, pune-ti castile pe urechi si izoleaza-te in lumea ta. Vei lucra cu spor, singura conditie fiind sa nu asculti tocmai cand ai de lucru muzica romantica sau prea lenta...

Administreaza eficient treburile casnice.
In cazul in care iti propui sa speli rufe, vase, sa calci rufele spalate (da, cele pe care-ti sugeram sa nu le tii in camera, ci in cosul de rufe de calcat!) si sa te ocupi si de sortarea facturilor - toate in aceeasi seara - este putin probabil ca vei reusi. Cel mult, vei reusi sa te enervezi... In consecinta, stabileste-ti un program aerisit: astazi spal rufe, maine calc, poimaine ma ocup de facturi si asa mai departe. Ideal ar fi sa te ocupi in week-end de aceste "corvezi", cand esti mai putin preocupata de serviciu.

Fa-ti timp pentru hobby-uri. Citeste, mergi la concerte, la film sau la teatru. Chiar daca aloci numai o jumatate de ora zilnic activitatilor preferate, vei observa cum acumulezi eneregie pozitiva si te simti pregatita sa "rastorni muntii".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod