Cum sa ai mai multa energie la locul de munca

La birou, aproape ca nu-ti gasesti nici o clipa de ragaz. Rapoarte, proiecte (multe dintre ele - noi, de vreme ce te-ai intors nu demult din concediu), sedinte interminabile, clienti pretentiosi... iar lista ar putea continua. Nu este de mirare ca, uneori, ai momente cand simti ca "te lasa puterile" si pur si simplu nu mai dai randament. Oare de ce se intampla astfel? Explicatiile ar putea fi multiple. Fie nu ti-ai regasit inca ritmul de lucru dupa vacanta, esti supraaglomerata (in cazul acesta, ar trebui sa-ti reconsideri prioritatile), sau organismul tau se adapteaza inceputului sezonului rece.
Pentru oricare dintre aceste cazuri exista solutii...

Ia-ti din cand in cand scurte pauze. Potrivit unui studiu realizat in strainatate, o pauza de cinci-sase minute, luata la fiecare ora de lucru, te ajuta in mod semnificativ sa combati oboseala.

Daca lucrezi intr-un birou unde se afla si alti colegi, interactioneaza din cand in cand cu acestia; este o metoda eficienta pentru a te deconecta, pentru cateva clipe, de la ceea ce faci, si astfel vei fi in masura sa te concentrezi mai bine. De asemenea, aceste mici interferente te ajuta sa combati monotonia si "amorteala" inerente.


In functie de mediul de lucru si de genul de activitate pe care il desfasori, poti asculta muzica la casti. Acest lucru este recomandabil mai ales daca lucrezi pe computer. Cea mai indicata este muzica instrumentala, pentru ca nu-ti distrage atentia de la ceea ce faci.

Mananca putin si des; este de preferat sa procedezi astfel, in loc sa iei un pranz copios, care te-ar molesi, indemnandu-te la somn. Este firesc sa se intample astfel: organismul isi "canalizeaza" atentia spre procesul de digestie (cu atat mai complex, cu cat ai mancat mai mult), iar capacitatea de concentrare scade si apare somnolenta.
Micile batoane si fructele sunt cea mai buna solutie.

Nu abuza de cafea. Stiu ca, in jurul pranzului sau dupa-amiaza, simti nevoia unui impuls de energie. Insa cafeaua nu-ti confera decat iluzia, din acest punct de vedere si, consumata abuziv, conduce la deshidratare, accelerarea pulsului si iritabilitate. Cel mai bine este sa bei apa plata sau sucuri de fructe. Cafeaua pe care o bei dimineata ar trebui sa-ti fie de ajuns.

Daca te simti secatuita de puteri, o posibila explicatie ar putea fi carenta de vitamine sau ceea ce se cunoaste sub denumirea de "astenie de toamna".
In cazul acesta, un supliment de vitamine ti-ar fi de un real folos. In acelasi timp, consuma cat mai multe fructe si legume proaspete.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod